Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dijous, 4 de maig del 2017

Nova tecnologia per reduir els nitrats d'aigües subterrànies

La nova tecnologia, presentada per Eurecat-CTM, ocupa un espai mínim, utiliza el propi aqüífer com a reactor, i no requereix personal. Per això reduiex considerablement la despesa actual de tractament de nitrats.
Investigadors del centre tecnològic Eurecat-CTM (membre de Tecnio) han presentat a Barcelona, en el marc d' una jornada organizada per l' Agència Catalana de l' Aigua, el Departament de Territori i el Clúster Català de l'Aigua, una nova tecnologia que aconsegueix reduir en més d'un 80 per cent els nitrats en aigües subterrànies mitjançant la bioremediació, un procés menys costós que els actuals i que no requereix personal per al seu funcionament.

La investigación d'aquesta nova tecnología va començar el 2013 en el marc del projecte InSiTrate, i ha demostrat que és factible la desnitrificació in-situ dels aqüífers al·luvials per a la producción d'aigua potable, utilitzant microorganismes que es troben de manera natural a l'aqüifer i que transformen els nitrats en nitrogen gas, el que permet la potabilització de l'aigua.

L' Ingeniera Química i cap de la unitat de sòls i aigües subterrànies de la Fundació CTM Centre Tecnològic, Irene Jubany,. explica que el principal problema de l'aigua subterrànea a Catalunya és "la presència de nitrats procedents de l'aplicació excesiva de fertilizants en la agricultura", cosa que "fa que en molts casos l' aigua subterrània no sigui apta per al consum humà".
Jubany destaca que InSiTrate "ha demostrat que la desnitrificació in-situ és més eficient que les tecnologies actuals perquè requereix menys reactius i no genera residus" simplificant així la seva aplicació.

InSiTrate ha mostrat la viabilitat de la nova tecnologia en una planta pilot ubicada a Sant Andreu de Llavaneres, al Maresme, on durant dos anys s'ha optimitzat la nova estrategia de bioremediació que aporta el projecte. Segons Jubany, aquesta iniciativa "proposa un nou enfoc per a l'ús de la tecnología de bioremediació" i ha dissenyat una eina predictiva basada en models matemàtics que permeten "dissenyar l'estrategia de tractament adeqüada per a cada instal·lació".

El projecte, que compta amb un pressupost de 1'2 milions d'euros, s'ha confinançat amb fons procedents de la Comissió Europea (590.000€) en el marc del programa Life+ d'aplicació, actualització i desenvolupament de la política mediambiental de la UE. El projecte s'ha reañlitzat en consorci amb les empreses catalanes Amphos21 i Catalana de Perforacions i ha comptat amb el suport de l'Agència Catalana de l'Aigua i l'Ajuntament de Llavaneres.

Més informació sobre el projecte: http://insitrate.ctm.com.es/ Eurecat-CTM
La Fundació CTM Centre Tecnològic forma part del centro tecnológico Eurecat (membre de TECNIO), que aglutina l' experiència de 600 profesionals i presta servei tant a grans com a petites i mitjanes empreses de diferents sectors. Te instal·lacions a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus i Amposta, i amb una seu a Brasil, participa a 160 grans projectes consorciats de I+D+i nacionals i internacionals. Compta amb 73 patents i 7 spin-off.

Más información en www.eurecat.org

 

Article: MónSOStenible
Font: Eurecat-CTM

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook