Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dilluns, 21 de novembre del 2011

Nova alerta de l'ONU sobre fenòmens meteorològics extrems relacionats amb el canvi climàtic

El Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC) de les Nacions Unides ha llançat una nova alerta sobre els efectes del canvi climàtic en el planeta i la seva incidència en els fenòmens meteorològics extrems que, segons explica en un nou informe aniran en augment. L'informe estudia i analitza la gestió del risc de desastres naturals i la relació del canvi climàtic amb la meteorologia i les catástrofes. En aquest sentit, el nou informe, aprovat per prop de 200 països en una reunió a Kampala (Uganda, 18-11-2011), relaciona directament algunes catástrofes naturals amb l'augment dels gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera.
El Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic, integrat per 220 científics de diferents països, atribueix als gasos d'efecte hivernacle un augment de les temperatures mundials, tant de les mínimes com de les màximes. "Molt probablement -diu l'informe- la longitud, freqüència i intensitat de les onades de calor continuarà creixent a la majoria de les regions", i és probable que "la freqüència de dies càlids augmenti en un factor de 10 a la majoria de regions del món".

Segons l'estudi, els fenòmens meteorològics extrems tindran impactes cada vegada més grans, i en els sectors més directament relacionats amb el clima, com l'agricultura, o el turisme, i afectaran de manera més important els països en vies de desenvolupament ja que són els menys preparats per fer front als efectes del canvi climàtic. En aquest sentit, l'estudi també recull que les pèrdues econòmiques dels desastres relacionats amb fenòmens meteorològics i climàtics estan augmentant.

Finalment, i tot i que bona part de la comunitat científica relaciona el canvi climàtic amb fenòmens com les inundacions o els huracans, l'informe de l'IPCC no ho vincula directament. Sí que parla, en canvi, de periodes més llargs i més freqüents d'onades de calora Europa, i alerta sobre l'efecte combinat de l'augment del nivel del mar amb els ciclons tropicals en algunes zones del Pacífic.

L'escalfament global i els efectes del canvi climàtic serà un dels temes cabdals de la propera Cimera de la Terra, que es celebrarà a Durban a partir del 29 de novembre.

Article: MónSOStenible
Font: Agències

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook