Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dimarts, 24 de febrer del 2015

Mesures per a evitar la desaparició del Delta de l'Ebre pel canvi climàtic

L'objectiu és optimitzar l'elevació del sòl mitjançant les aportacions de sediment inorgànic i la generació de matèria orgànica, reduir l'erosió costanera, augmentar la fixació de carboni al sòl, reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle, i millorar la qualitat de l'aigua. El projecte LIFE+ EBRO-ADMICLIM planteja una gestió integrada de l'aigua, els sediments i hàbitats a les zones humides i els arrossars al Delta de l'Ebre, una zona molt vulnerable a l'enfonsament natural del terreny (subsidència) i a la pujada del nivell del mar.
 -  - vikipedia <br />  <br />
Autoria: vikipedia

Aquest projecte conclourà amb l'elaboració del Pla d'Acció Climàtica del Delta de l'Ebre amb mesures concretes i efectives per a l'adaptació i mitigació al canvi climàtic. També preveu diverses mesures de divulgació mitjançant publicacions, jornades científiques i de transferència, activitat de divulgació ambiental, etcètera.

Les accions pilot previstes en el projecte són:

• prova pilot d'injecció de sediments a la xarxa de canals de reg del Delta de l'Ebre;
• prova pilot d'injecció de sediment al tram final del riu Ebre;
• optimització del funcionament de dos filtres verds;
• optimització de les emissions de gasos d'efecte hivernacle dels arrossars;
• avaluació de l'aportació de sediment sobre la producció d'arròs;
• avaluació de les zones vulnerables a la subsidència i a la pujada del nivell del mar; i
• elaboració del Pla d'Acció Climàtica del Delta de l'Ebre.

Una de les primeres accions sobre el terreny ha estat la instal•lació de reflectors per a mesurar la subsidència del terreny mitjançant interferometria diferencial d'imatges radar de satèl•lit (DInSAR).

El projecte, subvencionat en 1,1 milions d'euros per la Comissió Europea (CE) a través del programa LIFE+, està coordinat per l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) de la Generalitat de Catalunya, a través del programa d'Ecosistemes Aquàtics, i hi participen com a socis beneficiaris l'Agència Catalana de l'Aigua, el Consorci Concessionari d'Aigües per als Ajuntaments i Indústries de Tarragona, la Comunitat de Regants i Sindicat Agrícola de l'Ebre, l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic, i la Universitat de Córdoba (UCO). El projecte tindrà una durada de quatre anys, i es preveu la seva conclusió a mitjans del 2018.

Val a dir que la presentació del Projecte LIFE+ EBRO-ADMICLIM va tenir lloc el passat dia 10 de febrer, en el marc de les Jornades Tècniques de l'Arròs, organitzades per l'IRTA i que es van celebrar a Deltebre amb la participació de més de 200 persones, principalment relacionades amb el món de l'arròs.

Article: MónSOStenible
Font: DAAM

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook