Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dimecres, 30 de maig del 2018

Més sal a l'aigua del riu Llobregat pel trencament d'un dipòsit de la planta de residus salins El Cogulló

Un dels tres dipòsits de residus salins de la mineria de Sallent, on s'hi emmagatzemen les sals mortes d'ICL-Iberpotash, es va trencar divendres passat, tot causant l'abocament d'uns 200.000 litres de residus salins al riu Llobregat. La salinització del riu, potenciada per episodis de contaminació com aquest, és un dels factors que impedeix i ralentitza la potabilització de les aigües i, per tant, afecta directament a la fauna i flora dels ecosistemes fluvials i també a la butxaca dels ciutadans, que paguen més car el subministrament d'aigua.
Per això, la plataforma ProuSal, que ha denunciat els diversos episodis de contaminació salina al Llobregat produïts per l'empresa minera de Sallent, ha reclamat una vegada més el tancament de l'abocador El Cogulló, per frenar la cada vegada més preocupant salinització del riu Llobregat. El portaveu de ProuSal, Josep Ribera, va explicar que "l'abocament ha afectat al Llobregat de manera greu, però els nostres polítics continuen permentent la contaminació del riu".

En aquest sentit, el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya del Departament d'Interior de la Generalitat va corroborar que l'abocament ha tingut efectes negatius en la qualitat de l'aigua del Llobregat. Tot i així, fonts de l'Agència de l'Aigua, titular del dipòsit, gestionat per l'empresa Soriger, van remarcar que l'accident no va tenir repercussió en el subministrament d'aigua potable als municipis afectats, i que "per sort la sal es va diluir gràcies al fort caudal del riu provinent de pluges i desgel".

El juny del 2017 havien d'acabar definitivament els abocaments de residus salins a El Cogulló, segons la sentència judicial que va donar la victòria a l'Associació de Veïns de Sant Antoni, del barri de la Rampinya de Sallent. Malgrat això, el Parlament va evitar a l'últim moment el tancament de la planta, amb un acord polític sancionat pel jutge en què es determinava una nova pròrroga al funcionament de El Cogulló. En aquest context, l'empresa Iberotash va continuar amb les extraccions salines al Sallent i, per tant, amb l'abocament de residus.
"Si Iberpotash hagués paralitzat l'abocament de residus salins a El Cogulló com manava la sentència del Tribunal Superior de Justícia, aquest dipòsit no existiria avui. Quant més de pressa actuem, més disparats podrem evitar", va manifestar ProuSal.

Tot i que l'Agència de l'Aigua va assegurar que la planta de residus ha pogut continuar en funcionament desviant les sals mortes del dipòsit trencat als altres dos restants, encara no es coneix el motiu concret del trencament del dipòsit, encara que es troba en una zona d'esfondraments

Article: MónSOStenible
Font: ProuSal

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Imatges

Informació relacionada