Entitats ecologistes i ajuntaments s’oposen a un circuit de motocros projectat a Sant Feliu de Codines, al Vallès

Diverses entitats ecologistes com l'ADENC, SEO Birdlife, SOSVallès, veïnals, ADF's i l'ajuntament de Sant Quirze Safaja s'oposen a la instal·lació d'un circuit de motocròs a Can Bosch de Sant Feliu de Codines. Aquest és un espai que s'ha anat recuperant i naturalitzant i que es troba dintre dels límits d'una ÿrea d'Interès Faunístic i Florístic i entre dos espais PEIN i un espai Xarxa Natura 2000 (ZEPA per acollir l'àguila cuabarrada). La zona ha anat enriquint-se amb les espècies dels hàbitats pròxims i n'ha reclutat de noves i algunes d'elles protegides per normatives autonòmiques, estatals o europees, com ara el blauet, l'aligot comú, l'àguila marcenca, la reineta, el gripau corredor o l'amenaçada papallona Graellsia isabelae, entre d'altres. El projecte de reconvertir el camp de golf en un circuit de motocròs es remunta a l'any 2015, però des d'aleshores la consciència ambiental ha augmentat i infraestructures d'aquest tipus van en contra de la tendència actual de preservació de l'entorn i dels hàbitats que l'ocupen, i del model de mobilitat -fins i tot en el camp de l'oci- que es recomana promoure. Amb tot, Sant Feliu de Codines és un poble amb molta aficció i tradició de motocròs i, un cop el projecte va tenir el vis-i-plau de la Generalitat, l'Ajuntament en ple el va autoritzar. Segons l'alcaldessa del municipi, tot el consistori, tant govern com oposició, hi va estar d'acord.

[foto]

Bassa de l’antic camp de golf Can Bosch, on es vol ubicar el circuit de motocros. Aquestes basses estan completament naturalitzades amb vegetació de ribera i hidròfits, que si bé aquest any degut a l’extrema sequera no presenten aigua, són habitualment usades per diverses aus aquàtiques nidificants, amfibis i macroinvertebrats aquàtics
Fotografia de l’Arxiu SOSVallès

L’Ajuntament de Sant Feliu de Codines ha concedit el permís d’activitat econòmica a un projecte de circuit de motocros a l’antic camp de golf de Can Bosc, després que l’Oficina de Gestió Ambiental Unificada a Barcelona -OGAU- de la Generalitat li donés llum verda a pesar de les moltes al·legacions presentades per diverses entitats ecologistes com l’ADENC, SEO Birdlife, SOS Vallès, Ajuntaments (Sant Quirze Safaja amb el projecte de “protecció de l’entorn amb la negativa d’instal·lar un circuit de motocròs a Can Bosch de Sant Feliu de Codines”), associacions veïnals i d’ADFs (El Pinyó), entre d’altres.

Aquest espai s’ha anat recuperant i naturalitzant i actualment té un interès biològic destacat. De fet es troba dintre dels límits d’una Àrea d’Interès Faunístic i Florístic i entre dos espais PEIN i en espai Xarxa Natura 2000 (ZEPA per acollir l’àguila cuabarrada), de manera que ha anat enriquint-se amb les espècies dels hàbitats pròxims i n’ha reclutat de noves. Moltes d’elles són protegides per normatives autonòmiques, estatals o europees, com ara el blauet, l’aligot comú, l’àguila marcenca, la reineta, el gripau corredor, la magnífica i amenaçada papallona Graellsia isabelae, entre moltes d’altres.

Bona part de la superfície del recinte és forestal, amb alzinars, pinedes i bosc mixt rodejat de pastures també naturalitzades i mantingudes de manera natural per herbívors (sobretot cabirols), essent aquestes formacions molt escasses al Vallès. La diversitat de formacions vegetals i hàbitats de l’espai constitueixen un mosaic ric, on la fauna hi troba refugi, zona d’alimentació i de reproducció, incloent unes basses completament naturalitzades amb vegetació de ribera i hidròfits, que si bé aquest any degut a l’extrema sequera no presenten aigua, són habitualment usades per diverses aus aquàtiques nidificants, amfibis i macroinvertebrats aquàtics.

SOS Vallès ha emès un comunicat recordant que “es conegut que la circulació dels vehicles té conseqüències damunt la salut de l’ecosistema i de les persones, més enllà dels impactes directes sobre el sòl, flora i fauna” i que “els vehicles de 2 temps són especialment contaminants. Ens referim a la contaminació acústica, atmosfèrica i la deposició de partí cules en suspensió que poden transportar elements contaminants a distàncies considerables del focus emissor” . SOS Vallès enfatitza que “cal tenir present que la zona afectada està pròxima a zones habitades i zones protegides, entre elles una zona ZEPA (Sant Miquel del Fai) creada per a la protecció de l’àguila cuabarrada (Aquila fasciata, espècie en perill crític a Catalunya, amb un dels seus límits a tant sols 2 km del circuit” i que consideren que no són suficients les mesures per garantir la salut de persones i ecosistemes ni la conservació de la biodiversitat pròxima.

SOS Vallès denuncia que l’autorització d’aquest circuit de cros va contra la tendència actual de reducció d’emissions i de contaminació tant de l’aire com acústica i demana que s’aturi el projecte del circuit de Can Bosc, a Sant Feliu de Codines, pel seu impacte negatiu damunt l’ecosistema i la salut, fent una crida a la responsabilitat i demanant a la ciutadania, entitats i òrgans administratius que “col·laborin en la construcció d’una societat més madura, sensible, sostenible i respectuosa amb les necessitats de totes les espècies que convivim en aquest planeta de recursos limitats, tal i com la comunitat científica i el sentit comú reclama des de fa temps.”

L’Ajuntament de Sant Feliu, per la seva banda, ha afirmat a monSOStenible que la única cosa que ha fet el consistori és donar el permís municipal a un projecte que ja tenia tots els permisos de la Generalitat. En aquest sentit, l’alcaldessa de Sant Feliu Mercè Serratacó ha explicat que al municipi hi ha una forta tradició en la pràctica de motocròs i que tots els membres del consistori, tant els membres de l’equip de govern com els de l’oposició, hi van estar d’acord. Serratacó també creu que si hi ha un circuit destinat a la pràctica del motocròs, les persones que ho practiquen estaran controlades a dins del circuït i no circularan per qualsevol camí del medi natural, que és el que fan ara, amb el risc que això suposa per les persones que hi passegen.   

L’alcaldessa de Sant Feliu també ha indicat que, tot i que el circuit de motocròs que es proposa fer ara a l’antic camp de golf és de motos de dos temps, i per tant de motor de combustió, potser en un futur es pot transformar en circuït de motos elèctriques.

El projecte per transformar el camp de golf en un circuït de motocros ve de lluny

El projecte del circuit de motocròs als terrenys de l’antic camp de golf de Sant Feliu de Codines va començar fa més de 5 anys, quan amb el cessament de l’activitat del camp de golf de Can Bosch, a finals de 2015, l’empresari Marc Sans es va plantejar aprofitar aquests terrenys per fer-hi dos circuits de motocròs, un per a adults i l’altre d’infantil que compartirien espai amb l’activitat de paintball.

El projecte inicial, que contemplava que els circuïts ocupessin unes 5 Has de les 30 que te aquest espai, ja va tenir una forta oposició en aquell moment que va aconseguir la suspensió del projecte en periode d’exposició pública posterior a l’autorització provisional donada per l’ajuntament.

Sant Feliu havia acollit un circuït de motocròs amb motos elèctriques

Sant Feliu de Codines havia acollit fa uns anys un circuït de cros de motos elèctriques que ni generaven emissions fòssils ni feien soroll. El circuit, situat en un lateral de la C-59 just enfront d’uns camps on també hi havia un circuit de motocros tradicional, estava vinculat a una empresa de mobilitat elèctrica instal·lada a la zona i, després d’estar operatiu i força utilitzat durant un temps, es va tancar.


Comparteix-me:
Articles relacionats

Estem treballant per un nou monSOStenible

Quan falta poc més d’un mes pel del Dia del Medi Ambient d’aquest 2024 i després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15...

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...

BioCultura aterra a Barcelona aquest mes de maig

El Palau Sant Jordi de Barcelona acollirà aquest mes de maig la 30a edició de la fira BioCultura, la mostra de productes ecològics i consum responsable més gran de l'estat...