Algunes lectures per aquest estiu

Com a lectures recomanades, per aquest estiu us hem fet una selecció d'alguns dels llibres publicats en aquest darrer any i que parlen de la natura i els banys de bosc com el recentment publicat de Josep Gordi, el canvi climàtic, el medi ambient, o del canvi que requereix aquest món, com són el llibre pòstum de l'Arcadi Oliveres -precisament aquest dilluns arrenca la primera setmana per la pau que porta el seu nom- i on es pregunta que hem après i com podem actuar, el de la periodista de TV3 Cori Calero parlant del canvi climàtic, el del també periodista i escriptor Santiago Vilanova parlant de l'emergència climàtica, el de la periodista Marta Rodriguez Bosch que ens canta els valor del bosc, el del doctor en Ciències Ambientals Martí Boada en la seva faceta de poeta forestal o el de l'escriptora Isabel Rodriguez Vila. Altres llibres que també us volem comentar són: Plastic detox, Vivir sin pllàstico, La memoria secreta de les fulles, Sensibilidad e inteligencia en el mundo vegetal, i un Dark Ecology. Però sens dubte no podem deixar de recomanar-vos el darrer llibre de la Jane Goodall, que en el propi títol resumeix el seu missatge: El llibre de l'esperança.,

“El llibre de l’esperança” , de Jane Goodall i Douglas Abrams. Editorial Paidós
La naturalista i conservacionista de renom mundial Jane Goodall ha passat més de mig segle advertint sobre el nostre impacte al planeta. Des de les famoses trobades amb ximpanzés als boscos de Gombe quan era jove fins a la seva incansable campanya pel medi ambient a finals dels vuitanta, Jane s’ha convertit en la padrina d’una nova generació d’activistes climàtics.

A El llibre de l’esperança, Jane es basa en la saviesa de tota una vida dedicada a la natura per ensenyar-nos com trobar la força davant de la crisi climàtica i explica per què encara té esperança per al món natural i per a la humanitat. En converses extraordinàries amb el seu coautor Doug Abrams, que entreteixeixen històries dels seus viatges i activisme, ofereix als lectors una nova comprensió de la crisi que enfrontem i un camí convincent perquè tots creem esperança a les nostres pròpies vides i al món.

Aquest llibre profund d’una figura llegendària en la lluita contra el canvi climàtic mostra que, fins i tot davant d’una gran adversitat, podem trobar esperança a la natura humana ia la mateixa natura.

“Banys de bosc” 20 llocs singularsde Catalunya on fer una passejada relaxant, de Josep Gordi. Editorial Cossetània 
En aquest llibre hi ha boscos del Pirineu, del Pre-Pirineu, del sistema Transversal, del Litoral, de la Serralada Litoral i de la Prelitoral.
Dins de cada proposta de bany, l’autor hi ha afegit referències literàries i textos de divulgació.
“Una invitació a passejar pel bosc amb tranquil·litat  silenci, i així respirar totes les essències beneficioses per al nostre cos que hi ha a l’atmosfera d’un bosc, i, a la vegada, fer-nos un regal sensorial a l’obrir tots els nostres sentits al llarg d’aquesta caminada forestal.

‘África: cambio climático y resiliencia’ de Johari Gautier. Servei de Publicacions de la UAB, dins de la col·lecció El Espejo y la Lámpara
El llibre relata les conseqüències i els desafiaments de l’escalfament global per a les societats africanes, com ara la migració o el lideratge verd. 
El text relata com l’Àfrica s’ha convertit en la “primera gran víctima” de l’escalfament global malgrat que és el continent que menys contribueix a provocar-ho en termes absoluts. Gautier exposa les evidències del fenomen i els reptes que suposa per a les societats africanes, des de la fam fins a les migracions o els conflictes. El llibre, que ha estat editat en paper i en format digital, serà presentat el proper 25 d’abril en un acte online que comptarà amb les intervencions de, a més de l’autor, Chema Caballero, Victoria Reyes i Daniel Rico Camps.

 «Si el cel es tornés vermell. El canvi climàtic. Conèixer-lo per combatre’l» de Cori Calero. Viena Edicions
Imagineu-vos que un dia us lleveu i veieu que, incomprensiblement, el cel s’ha tornat vermell! Totes les televisions, tots els diaris, tothom en parla a les xarxes… No hi ha cap altra notícia al món. Passen els dies i el cel continua sent vermellíssim. I els científics asseguren que això és degut a les emissions de gasos per l’activitat humana. I n’aporten proves irrefutables. Sens dubte tothom sortiria immediatament al carrer a demanar que es fes ja alguna cosa perquè el cel tornés a ser blau. I els polítics correrien a promulgar lleis. Però la realitat és que els efectes de l’escalfament global no són tan visibles, la qual cosa  no vol dir que no existeixin. Aquest llibre vol demostrar que el cel s’està tornant vermell encara que no ho veiem i pretén esperonar-nos a actuar. El canvi climàtic no és el problema més important, és l’únic problema que ens ha d’importar. I ara és el moment d’actuar

«Emergència climàtica a Catalunya. Revolució o colapse» de Santiago Vilanova. Edicions 62
D’acord amb les dades dels sectors científics i amb els símptomes actuals, Catalunya s’encamina cap al col·lapse ecològic. Les pròximes dècades molts sectors i ecosistemes del nos­tre territori tindran greus dificultats a causa d’un clima més càlid, més sec, amb més fenòmens extrems i en un entorn sotmès a una forta pressió sobre els recursos hídrics, un litoral artificialitzat i una agricultura abocada a l’alimentació animal i amb escassa autosuficiència productiva. La crisi del coronavirus, en canvi, ha provocat una disminució de la contaminació i el que hem viscut podria ser un assaig del que caldrà fer.

L’emergència climàtica a Catalunya. Revolució o col·lapse vol combatre la desinformació sobre un dels temes més importants per al nostre present i el nostre futur: el canvi climàtic. Exposa de manera clara l’estat de la qüestió a Catalunya, mostra els perills a què ens enfrontem, i alerta que si no rectifiquem la gestió del territori i de l’energia, les formes de consumir, produir i treballar, de desplaçar-nos, d’habitar i d’alimentar-nos, patirem molt. Tot un repte present que ha de garantir el futur. Un assaig divulgatiu, exhaustiu i rigorós que apel·la a la consciència crítica del lector. Perquè una nova governança del clima és possible, i la societat civil hi té un paper fonamental

“Retorno al bosque” de Marta Rodriguez Bosch. Autoedició
Hi ha qui creua països per dinar en un prestigiós restaurant. Altres atrevessen continents per contempla icones turístiques o paisatges extraordinaris. El llibre “Retorno al bosque” proposa caminar per alguns dels millors boscos del món. Però també, recrear-nos en qualsevol entorn forestal que tinguem a prop.

La primera part de el llibre, titulada Banys de bosc. Tot el que cal saber sobre els seus beneficis, se centra en tots els aspectes relacionats amb el bosc des d’una nova perspectiva: la del nostre vincle biològic i emocional. Si de manera intuïtiva ja sabíem que acudir a el bosc és molt saludable, ara estudis científics ho corroboren.

A la segona part, que porta per títol Guia dels boscos més bells de l’món, descobriràs 60 boscos magnífics de Catalunya, Europa i la resta de continents, la seva singularitat i com arribar fins a ells, amb enllaços web per obtenir informació de rutes, mapes , allotjament, etc. Molts d’ells són Patrimoni Mundial per la Unesco. Un llistat únic elaborat per a aquest llibre, on el criteri principal s’ha fonamentat en incloure boscos singulars, antics o verges, que acullen arbres venerables i longeus.

«Poesia forestal» de Martí Boada. El cep i la Nansa edicions.
En el llibre, «Poesia forestal», Martí Boada a qui coneixem més per la seva faceta de científic que d’artista i poeta forestal, recopila més d’un centenar de poemes escrits per ell sobre els boscos. 

Pròleg d’Ona Balló. L’autor, com sabem, és un home conegut i reconegut com un dels més grans divulgador científic amb consciència ecologista. El llibre sorprèn i comprèn. Tota una invitació per la regió sensible del poeta que va des de diàlegs amb altres poetes (Neruda, Vinyoli…) a altres científics (Wagensberg, Margalef…), a gent del Montseny, fins a totes la bellesa de la lora i la fauna.

“Poesia forestal” travessa els orígens del coneixement i la passió. L’amor cap a l’entorn natural, la crida al canvi, el viatge a l’altre hemisferi, el laberint del temps, l’amistat, l’espera i l’observació… L’origen de totes aquestes vivències i històries motiven l’acció, són la primera raó que animen l’escriptura, el punt on una altra forma de comunicar amb la natura comença. Més de 130 poemes que donen testimoni (i plaer) del vast univers boadià.

Martí Boada: Referent en l’àmbit de leducació ambiental i prestigiós expert que forma part del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient. Ha publicat uns 100 llibres sobre medi ambient, sostenibilitat, socioecològia dels boscos del món… Diversos articles científics… Ara ens obsequia aquest poemari, la seva saviesa en to poètic.

“Paraules d’Arcadi. Què hem après del món i com podem actuar” d’Arcadi Oliveres. Angle Editorial
«Aquesta pandèmia és un avís del planeta perquè canviem el nostre model econòmic. Hem de viure amb menys” Que es produeixi una pandèmia global o que en ple segle XXI haguem de cridar “llibertat presos polítics” no són fets casuals. Hem construït un món de relacions internacionals complexes, amb un sistema capitalista que perpetua les desigualtats controlat per governants i poders fàctics que actuen sense frens, en un planeta que està dient prou, mentre la Mediterrània s’omple de persones que s’ofeguen… Potser aquesta no era la fotografia que havíem imaginat del món que deixarem a les noves generacions.

Fent memòria de les seves lluites i de la seva vida, l’economista altermundista i referent dels moviments socials Arcadi Oliveres repassa en aquest llibre els conceptes que han guiat el seu posicionament: democràcia, refugiats i migracions, capitalisme, canvi climàtic, antiarmamentisme, cultura de la pau… Podem, així, entendre fins on hem arribat, què hem après de tot allò viscut i explicar on són les claus per creure, encara, que aquest és un món habitable. L’Arcadi ens adverteix: estem obligats a l’esperança. Perquè l’esperança és l’únic motor per a l’acció.   Edició i pròleg de Mar Valldeoriola

«Seis dedos» d’Isabel Rodriguez Vila. Autoedició
En aquesta seva primera novel·la de ficció, Isabel Rodriguez Vila ens parla parla de la contaminació ambiental amb l’objectiu de conscienciar i provocar un canvi d’actitud per frenar l’abandó de residus als entorns naturals.

Barcelona i el Carib són els punts de connexió. Una parella de submarinistes identifica en una illa, suposadament inhabitada, a una ètnia desconeguda per al món. Conviure amb ells canvia la seva escala de valors a l’interpretar la seva espiritualitat i rituals ancestrals.

La natura, el déjà vu, les regressions, tràngols, i la Màgia de l’Somni els revela l’autoconeixement i els vingula amb l’origen de l’ésser. Els diàlegs són la herrramienta per conèixer l’autenticitat de les seves vides; la seva connexió amb la Mare Terra, a els inspirador encreuament de sentiments, el indici d’altres dimensions en els diferents estats de consciència i el compromís adquirit: «Agrair la vida com un regal, seguint la filosofia Carpe Diem, però, sobretot, estimant. Havien après que el “amor” ho abasta tot »

Altres llibres no tan nous, però igual d’interrssants són: dos de cientifics (La memoria secreta de les fulles i Sensibilidad e inteligencia en el mundo vegetal), un de filosòfic (“Dark Ecology”) i un de ciència ficció (Shaman). Tots ells basats en la natura, el medi ambient i l’ecologia

Plastic detox, del naturalista i divulgador ambiental José Luís Gallego (Barcelona, 1964), és una mena de guia per evitar el plàstic quan anem a comprar, quan som a la cuina o al bany, en els armaris, a les oficines, a l’escola, quan fem esport, etc…

Sobre com viure sense plàstic hi ha encara un altre llibre recomanable: Vivir sin plàstico, de Patricia Reina i Fernandeo Gómez, autors del blog vivirsinplastico.com. El llibre és un recull d’experiències i idees per viiure sense plàstic, que es completen amb l’explicació dels perjudicis que suposa el plàstic pel planeta.

De la geoquímica i geobiòloga de la Universitat d’Oslo Hope Jahren (Austin, Minnesota, 1969), recomanem la seva primera novel·la, La memoria secreta de les fulles, el relat autobiogràfic d’una vida dedicada a la ciència que ens mostra la ciència, la vida, la natura i les plantes des d’una perspectiva apassionadament diferent.

Del neurobiòleg vegetal Stefano Mancuso (Itàlia, 1971) recomanem Sensibilidad e inteligencia en el mundo vegetal, un llibre escrit juntament amb la periodista científica Alessandra Viola Mancuso i traduit al castellà per David Paradela López. Una obra, basada en la ciència i l’experimentació de Mancuso, que vol probar que les plantes són inteligents i sensibles.

Del filòsof anglès i creador del concepte Dark Ecology Timothy Morton (Regne Unit, 1968), recomanem precisament el llibre que porta aquest títol Dark Ecology o Without nature. Morton, que amb el seu llenguatge àcid i irònic, proposa repensar la visió de l’ecologia, l’antropocentrisme i l’art, i deconstruir la crisi de l’antropocè, introduint nous conceptes que ell anomena hiperobjectes

Encara altres recomnacions:

Coincidint amb la diada de Sant Jordi, amb tanta tradició a casa nostra, us proposem alguns llibres SOStenibles. Alguns podem considerar-los novetats com LA NOSTRA OPCIÓ d’Al Gore, ECOLOGIA I ECOLOGISME A CATALUNYA, de Lluís Cardona, ARBRES REMARCABLES DE CATALUNYA, de Martí i Arnau Boada, o LLIBRE VERMELL DE LES PLANTES VASCULARS ENDÈMIQUES I AMENAÇADES DE CATALUNYA, de Pere Aymerich, César Blanché i Llorenç Sáez. D’altres, tot i no ser novetat, estan d’absoluta actualitat. Aquest és el cas d’ EL VIRATGE NUCLEAR, de Marcel Coderch, o ENERGIA NUCLEAR A EUROPA: PARLEM-NE?, de Ramon Garriga, o LES ENERGIES RENOVABLES A EUROPA, d’Arnau Queralt. Si voleu fer les vostres recomanacions, endavant! Les publicarem.

Comparteix-me:

Estem treballant per un nou monSOStenible

Quan falta poc més d’un mes pel del Dia del Medi Ambient d’aquest 2024 i després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15...

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...

BioCultura aterra a Barcelona aquest mes de maig

El Palau Sant Jordi de Barcelona acollirà aquest mes de maig la 30a edició de la fira BioCultura, la mostra de productes ecològics i consum responsable més gran de l'estat...