La Cimera del Clima de Glasgow, la COP26, tancada, un any més, amb un acord de mínims

El president de la Cimera del Clima Alok Sharma anunciava passades les 8 del vespre d'aquest dissabte l'acord arribat pels 200 països paticipants a la COP26. Un acord rebaixat i en temps de descompte, com en les darreres cimeres. Els punts que encallaven la negociació han estat la finalització de l'ús del carbó i l'eliminació de les subvencions als combustibles fòssils. L'acord, anunciat finalment amb 26 hores de retard respecte a l'hora de tancament de la COP26 fixada inicialment, passa per una reducció del 45% de les emissions respecte el 2010 per al 2030 i una acceleració de la transició energètica cap a les energies renovables en aquesta dècada, l'eliminació progressiva del carbó i la retirada de les subvencions als combustibles fòssils. Un acord que les entitats ecologistes han qualificat de massa poc ambiciós i mancat de compromisos ferms i concrets de cara a aconseguir els objectius de l'Acord de París i mantenir la limitació de l'escalfament global en 1'5ºC per al 2100. Pel doctor en Ciències Ambientals Martí Boada, la Cimera de Glasgow ha evidenciat "la incapacitat política de corregir, enfront d'una amenaça tant greu per a la humanitat".

[foto]
La Cimera de Glasgow es va tancar amb 26 hores de retard respecte a l’hora de finalització de la COP previament fixada

El divendres 12 de novembre a la tarda a l’hora en què s’havia de tancar la COP26, una cimera que ja s’ahavia d’haver celebrat l’any passat  però que va quedar anul·lada per la pandèmia, el president de la cimera, Alok Sharma, demanava una mica més de temps per seguir treballant i aconseguir, ni que fos en temps de descompte, un acord contra el canvi climàtic consensuat amb els 200 paisos participants.

Com ha anat passant en les darreres cimeres, les converses van continuar durant la nit per mirar de llimar els punts més conflictius que encallaven la negociació: la fi de l’ús del carbó i l’eliminació de les subvencions als combustibles fòssils, un punt que han defensat aferrissadament les delegacions de la Unió Europea i dels Estats Units i que en el que no volien rebaixar espectatives.

El darrer esborrany presentat instava els països rics a duplicar els diners destinats als països pobres perquè s’adaptin al canvi climàtic i a complir l’objectiu” de mobilitzar 100.000 milions d’euros amb urgència. El document també incloia que els estats “revisin i reforcin” els plans de reduccions d’emissions per al 2030 perquè els objectius actuals no són suficients. 

Les organitzacions ecologistes consideren que el compromís de la COP26 és massa pobre i mancat de compromisos per a aconseguir les fites de l’Acord de París i mantenir  l’objectiu de limitar l’escalfament global en 1,5 ºC per a 2100

El responsable de Clima de SEO/BirdLife, David Howell, ha valorat que en conjunt el resultat de la COP26 és insuficient, perquè tot i que la renúncia als combustibles fòssils i els subsidis associats figuren a l’acord final, està expressat en termes massa tímids com per impulsar la gran transformació que es requereix. Per Howell, amb la reducció d’emissions acordada (del 45% respecte el 2010 per al 2030) l’objectiu de la limitació de l’escalfament global a 1,5 ºC en relació a l’era preindustrial  queda encara lluny, i considera que aquest any s’han fet passos modestos quan el que tocaria és fer grans passes i molt depressa. Howell ha advertit que en els propers anys els passos hauran de ser cada vegada més gegants i precipitats, i que cada vegada costaran  més de fer.

Pel que fa als retards del finançament per als països més necessitats i vulnerables davant l’emergència climàtica, amb la vida i manteniment de milions de persones en greu risc permanent, els resultats són igualment decebedors.

Greenpeace, per la seva banda, ha advertit que la decisió de la COP26 és submisa, feble i l’objectiu d’1.5 graus a dures penes està viu. 
No obstant això, l’organització ecologista ha destacat com a important el missatge que s’ha enviat des de la cimera que l’era del carbó està acabant encara que a última hora l’Índia ha introduït una modificació en la qual es parla de reducció progressiva en lloc d’eliminació del carbó.

La directora de Greenpeace Internacional, Jennifer Morgan, ha assenyalat en un comunicat que “encara que l’acord reconeix la necessitat de reduir les emissions en aquesta dècada, aquests compromisos s’han deixat per a l’any que ve”. Els joves que han arribat a l’edat adulta en una crisi climàtica no toleraran molts més resultats com aquest. Per què haurien de fer-ho si estan lluitant pel seu futur?”, ha preguntat Morgan.

El director de Greenpeace per a la UE, Jorgo Riss, ha denunciat que “el comportament de la UE en la COP26 és la definició d’hipocresia i rentada verda”. “Mentre que a Glasgow la UE ha instat el món a prendre mesures climàtiques transcendentals, a Brussel·les els funcionaris europeus treballaven àrduament per  mantenir el gas fòssil durant les pròximes dècades i han donat suport al finançament per a l’agricultura industrial i altres indústries destructives”, ha criticat. Segons Riss, durant les dues setmanes de converses sobre el clima, “la Comissió Europea ha donat suport al finançament per via ràpida per a noves terminals i gasoductes, i ha qualificat el gas, l’energia nuclear i l’agricultura industrial com a sostenibles i elegibles per a finançament verd”.

La responsable de Justícia Climàtica d’Amics de la Terra, Cristina Alonso, ha advertit que “la falta d’ambició en l’acord de Glasgow ens condueix a un augment de la temperatura global molt superior al que la ciència determina i al que la societat civil de tot el món reclama”.“Ens estem quedant sense temps per a actuar” ha conclòs Alonso des de Glasgow.

 

Comparteix-me:
Articles relacionats

Estem treballant per un nou monSOStenible

Quan falta poc més d’un mes pel del Dia del Medi Ambient d’aquest 2024 i després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15...

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...

BioCultura aterra a Barcelona aquest mes de maig

El Palau Sant Jordi de Barcelona acollirà aquest mes de maig la 30a edició de la fira BioCultura, la mostra de productes ecològics i consum responsable més gran de l'estat...