Comprar sense residus. Supermercats, cadenes de supermercats i gremis de comerciants hauran d’acceptar envasos que la clientela porti de casa

La Fundació Rezero, amb el suport de l'Agència de Residus de Catalunya, ha presentat un protocol per garantir el dret de les persones consumidores a comprar amb elements reutilitzables. a l'acord ja s'hi han adherit Ametller Origen, La Sirena, Veritas, Condis, Sorli, Grup Llobet, Gremi de Carnissers i Xarcuters de Barcelona i Província, Gremi de Peixaters de Catalunya i Gremi de Carn de Barcelona, i queda obert a noves incorporacions.L'acord per primer cop reconeix a les persones que fa anys demanen poder comprar sense endur-se envasos de plàstic d'un sol ús a casa i que moltes vegades s'han trobat impotents en trobar-se amb la negativa per part d'alguns establiments.

Rezero va presentar de la mà de la seva directora general, Rosa García, i en el context de la Setmana Europea de Prevenció de Residus,celebrada a finals de novembre, un acord clau per al foment de la reutilització i la lluita contra el plàstic d’un sol ús als establiments comercials que compta amb el suport de l’ARC, del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. També hi han participat la subdirectora general d’Inspecció i Control Agroalimentari, Glòria Cugat, i la subdirectora general de Seguretat Alimentària i Protecció de la Salut, Carme Chacón.

El protocol, presentat al Col·legi de Periodistes de Catalunya el dimecres 24 de novembre, reconeix, per primer cop, el dret de les persones que volen comprar sense endur-se envasos de plàstic d’un sol ús a casa. En un inici, s’hi han adherit Ametller Origen, La Sirena, Veritas, Condis, Sorli, Grup Llobet, Gremi de Carnissers i Xarcuters de Barcelona i Província, Gremi de Peixaters de Catalunya i Gremi de Carn de Barcelona, i queda obert a noves incorporacions. A través de l’acord, aquestes organitzacions s’han compromès a facilitar als clients que reomplin els seus propis envasos de productes disposats a granel com la carn, el peix, els llegums, els ous, els sucs o altres aliments, i a fer-ne difusió.

Segons Rosa García, directora general de Rezero, «L’acord que presentem avui és un exemple de la importància de treballar de manera conjunta i decidida perquè tots els sectors disposin d’eines per tal d’erradicar el problema dels residus. Nosaltres creiem que la gran distribució i els gremis tenen una veu important per acompanyar una part de la població cada vegada més gran i més conscienciada a reduir la seva petjada».

Aquest pas rellevant en la lluita contra el plàstic d’un sol ús, s’ha aconseguit gràcies al treball liderat per Rezero que, amb el finançament de l’Agència de Residus, també ha aconseguit un gran consens per part de totes les direccions generals de la Generalitat de Catalunya implicades: l’Agència de Residus de Catalunya, l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària, l’Agència Catalana del Consum, la Direcció General d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, la Direcció General de Comerç, l’Agència de Salut Pública de Barcelona, l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire, ha explicat durant la presentació del protocol per garantir el dret de les persones consumidores a comprar sense envasos d’un sol ús en supermercats, cadenes de supermercats o en comerços agremiats, que Catalunya torna a ser pionera a llançar “propostes innovadores, trencadores, que ens fan canviar la manera com consumim”. D’aquesta manera, Peraire ha afirmat que “a Catalunya no ens quedem enrere, així ja ho marcàvem a la normativa i a la planificació, amb actuacions per al foment de l’envàs reutilitzable en l’àmbit comercial, i es reforçarà en la Llei de prevenció i gestió dels residus i d’ús eficient dels recursos de Catalunya”.
El director de l’ARC ha detallat que “a Catalunya ja hem tingut experiències transformadores amb aquest tipus d’acords, amb resultats molt positius i que han transcendit el nostre àmbit territorial”. L’any 2009 es va signar el denominat “Pacte per la bossa”, a través del qual les associacions que agrupen la distribució gran i petita es van aliar amb l’administració per assumir un objectiu comú de reducció. Com a conseqüència, moltes cadenes de distribució van començar a cobrar les bosses de plàstic de caixa. Aquell pacte va servir per empènyer els consumidors a fer servir menys plàstics i més elements reutilitzables que porten des de casa seva, amb un gran èxit, ja que només en dos anys va reduir-se a la meitat el consum global de bosses de plàstic de nanses d’un sol ús al país.

Suport del Govern

Per a Peraire, “el nou protocol és una mirada de futur, és cap on volem avançar amb propostes innovadores, trencadores que ens facin canviar la manera com consumim donant resposta a una necessitat creixent, la de poder realitzar les compres habituals sense generar residus”. Aquest protocol, consensuat per totes les administracions implicades i els sectors econòmics “és un gran avenç per a la reducció de residus a Catalunya, i esperem que cada cop més negocis s’hi afegeixin”, confia el director, que ha exposat que “des del Govern, tenim clar que ens cal un canvi en l’estil del consum i anar cap a formes més preventives, que no generin residus o que els disminueixin”.

L’ARC ha atorgat, en el marc de la convocatòria d’ajuts per a projectes de prevenció i preparació per a la reutilització de residus municipals, dos ajuts a Rezero per a aquest projecte. L’actuació “Fem accessible la reutilització” va rebre, l’any 2019, 13.000 euros, i per al “Pacte per la reutilització al comerç català” s’han destinat, al 2021, gairebé 20.000 euros.

Aquesta mesura contribueix a revertir la situació actual de la generació d’envasos d’un sol ús on cada català i catalana produeix una mitjana de 527 quilograms de residus a l’any (2019) i d’aquests, més de la meitat van directament al contenidor de resta. Una situació que és, en part, conseqüència de la introducció al mercat de productes d’usar i llençar sovint innecessaris i difícils de reciclar i que generen una gran quantitat de residus.

Des d’Ametller Origen, segons explica la directora d’I D i i Sostenibilitat, Amaya Prat, «promovem la compra sostenible amb envasos reutilitzable posant a disposició dels clients bosses i capses reutilitzables per endur-se la compra, bosses reutilitzables pels granels de fruites i verdures i tuppers reutilitzables a les seccions de carnisseria i xarcuteria».

Per la seva banda, Cindy Chavarría de La Sirena continuava explicant: «en els nostres establiments fem venta a granel i ho disposem perquè el client pugui utilitzar els seus envasos. A més, hem elaborat una campanya de comunicació que fomenta l’ús del tàper».

Per altra banda, el Gremi d’Empresaris de Carnissers i Xarcuters de Barcelona i Províncies que també s’ha adherit afirmava: “L’acord per la reutilització ens dóna el suport a l’hora d’explicar als nostres clients els avantatges de la venta a granel i de portar l’envàs de casa”.

Aquest acord s’avança a un nou marc normatiu que està en procés a nivell estatal i català. A nivell espanyol, per una banda, en l’esborrany del Real Decreto de Envases que va presentar el Ministerio de Transición Ecológica y Reto Demográfico, incideix que els establiments hagin d’acceptar els envasos dels seus clients i es preveu que s’aprovi a mitjans de l’any 2022. I, per altra banda, des del Ministerio de Consumo tenen en procés un altre Real Decreto que també inclou el permetre l’ús d’envasos reutilitzables aportats per la mateixa persona consumidora.

Aquest acord vol impulsar que la futura llei catalana de residus contempli mesures i objectius molt més ambiciosos en la reducció dels envasos d’un sol ús.

 

Comparteix-me:

Estem treballant per un nou monSOStenible

Quan falta poc més d’un mes pel del Dia del Medi Ambient d’aquest 2024 i després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15...

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...

BioCultura aterra a Barcelona aquest mes de maig

El Palau Sant Jordi de Barcelona acollirà aquest mes de maig la 30a edició de la fira BioCultura, la mostra de productes ecològics i consum responsable més gran de l'estat...