30 anys de campanya contra el Quart Cinturó

La Campanya contra el Quart Cinturó va començar a organitzar-se l?any 1992 i continua reivindicant un altre model de mobilitat i la protecció dels espais agroforestals de la plana del Vallès. Trenta anys després de l'inici de la lluita per evitar la construcció d'aquesta infraestructura que travessa el territori i davant la intenció de l'Estat d'executar el projecte, la Campanya contra el Quart Cinturó continua amb les mobilitzacions i fa una nova crida a la mobilització per preservar els espais naturals, la biodiversitat i la vida al Vallès, i aconseguir el definitiu enterrament d'aquest projecte. Durant el mes de maig la Campanya celebrarà diversos actes i una festa reivindicativa final a Can Deu (Sabadell) el 29 de maig.
Des de fa 30 anys persones i entitats treballen per evitar la construcció del Quart Cinturó, una autovia entre Abrera i Granollers que el govern espanyol va projectar construir i que comportaria la desaparició dels darrers espais naturals i agrícoles de la plana dell Vallès. La Campanya contra el Quart Cinturó defensa la conservació dels espais agrícoles i forestals del Vallès com elements vitals pel manteniment de la biodiversitat i la qualitat de vida. Defensen una visió i una gestió responsable del territori que resolgui les necessitats actuals sense hipotecar el futur del país i del planeta. Defensen un model sostenible i amb visió de futur, davant les polítiques que qualifiquen d’irresponsables i caduques “que avantposen els interessos privats a costa de destruir l’hàbitat de tots”. 

Un projecte incompatible amb els reptes ambientals i territorials

Per les entitats que integren la Plataforma contra el Quart Cinturó, aquesta infraestructura projectada ara fa 30 anys “un projecte incompatible amb els reptes ambientals i territorials”. També anomenat Ronda del Vallès o B-40, el Quart Cinturó per les entitats que lideren aquesta lluita “no és un projecte dissenyat per resoldre les necessitats de comunicació en un àmbit com el metropolità que disposa de la xarxa d’autovies i autopistes més denses d’Europa”. La Plataforma contra el Quart Cinturó denuncia en un comunicat que el veritable objectiu d’aquesta infraestructura “és afavorir la urbanització de la plana del Vallès i l’especulació, i respon a un model de creixement insostenible, basat en la continua ocupació del sòl i la construcció de grans infraestructures per fomentar la mobilitat de vehicles privats i el consum de combustibles fòssils responsables del canvi climàtic. Es tracta d’un projecte que va en sentit contrari a les directrius europees per lluitar contra l’emergència climàtica i per reduir els elevats nivells de contaminació”. El comunicat continua dient que “la seva construcció afavoriria encara més la pèrdua de biodiversitat i l’augment dels índex de contaminació atmosfèrica, agreujant les repercussions greus per la a salut pública” i que “el traçat del Quart Cinturó afectaria de ple els espais naturals més ben conservats i més emblemàtics del Vallès: Ca n’Argelaguet i Ca n’Ustrell, Can Moragues, Colobrers, Togores, Torre Marimón, Santa Justa, Marata… amb la pèrdua irreparable dels valors culturals, socials, productius, ecològics i paisatgístics que actualment hi conviuen”. Les entitats afirmen que “el Quart Cinturó no milloraria la mobilitat del Vallès i menys després de la desaparició dels peatges” i afirma que “millorar la mobilitat de persones i mercaderies passa necessàriament per potenciar el transport col·lectiu, especialment el ferroviari, la millora de la xarxa de carreteres secundàries i una visió i una gestió integral de la mobilitat”. “Malgrat tot – acaba el comunicat – el Ministerio de Transportes liderat pel PSOE-PSC vol activar de nou el projecte del Quart Cinturó entre Terrassa i Granollers i continuar destruint el Vallès i la vida”. Per això – diu – la Campanya vol continuar “mobilitzant per preservar els espais naturals, la biodiversitat i la qualitat de vida al Vallès fins aconseguir el definitiu enterrament del projecte”.

Activitats previstes per aquest mes de maig

Acte a Can Deu de Sabadell, el 29 de maig de 2022

El 29 de maig de 1994 se celebrava a Can Deu (Sabadell) la primera gran manifestació contra el Quart Cinturó. 28 anys després, el proper 29 de Maig, la Campanya proposa tornar-se a trobar a Can Deu per celebrar de forma festiva i reivindicativa que continua la lluita per defensar el territori i una altra forma de mobilitat. Durant el matí de diumenge es realitzaran diverses activitats, recorreguts i actuacions musicals. 


Debats a Marata i Sabadell
Xerrades informatives i debats per fer memòria i una posada al dia de la situació del projecte i difondre els motius de la reivindicació. Aquests actes comptaran amb persones expertes en biodiversitat, ordenació del territori, canvi climàtic, energia i salut.  

Els dos debats tindran lloc a Marata (Les Franqueses) i a Sabadell

  • 5 de maig 2022, Centre Cultural de Marata. Debat al voltant de la biodiversitat,  l’ordenació del territori i l’activitat agrària.

  • 12 de maig 2022, Casal Pere Quart, Sabadell. Debat sobre mobilitat, energia-canvi climàtic i salut.

Comparteix-me:

Estem treballant per un nou monSOStenible

Quan falta poc més d’un mes pel del Dia del Medi Ambient d’aquest 2024 i després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15...

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...

BioCultura aterra a Barcelona aquest mes de maig

El Palau Sant Jordi de Barcelona acollirà aquest mes de maig la 30a edició de la fira BioCultura, la mostra de productes ecològics i consum responsable més gran de l'estat...