Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Diumenge, 6 de desembre del 2020

Recordant l''alzina grossa de la serra de Bellmunt

L'Ajuntament de Sant Pere de Torelló ha iniciat un estudi, que coordina l'empresa Anigami de l?Esquirol, per conèixer la historia de l'alzina grossa de la serra de Bellmunt, que va ésser molt apreciada pels ciutadans i ciutadanes d'aquesta vila i per les nombroses persones'visitants i excursionistes de la serra i del santuari de Bellmunt i que, llastimosament, va caure el gener del 2020 a conseqüència d'un forta tempesta de neu i vent. El fort lligam entre les persones i l'alzina ha quedat clarament demostrat pel gran nombre de fotografies relacionades amb l?alzina enviades pels habitants de Sant Pere de Torelló i que són producte de la crida fet per l'ajuntament de cara a preparar una senzilla publicació per recordar aquest arbre tant estimat.

[foto

]
L’estudi per saber la biografia de l’alzina grossa es fonamenta en un anàlisi dendrocronològic del tronc caigut que faran els investigadors del Instituto Pirenaico de Ecologia amb seu a Jaca i Zaragoza.

La dendrocronologia és una ciència que estudia l’evolució dels anells de creixement de l’arbre, els quals esdevenen un veritable arxiu ambiental ja que els ritmes d’increment dels anells estan lligats a l’evolució de les precipitacions i la temperatura així com de la resta de condicions ambientals. Per tant, analitzant la història de l’alzina grossa també coneixerem l’evolució ambiental de la serra de Bellmunt.

Per intentar datar amb major exactitud l’edat de l’alzina grossa ja que el cor del tronc estava buit, tal com passa amb molt arbres pluricentenaris, hem gratat la terra de la zona on hi ha la soca fins arribar a trobar el vell cor del tronc i n’hem extret uns fragments que s’enviaran a un laboratori per datar-los amb el mètode del Carbono 14. Quan es reculli tota la informació sobre la biografia de l’estimada alzina grossa, l’ajuntament té la intenció de preparar a l’indret on va caure l’alzina un espai per recordar-la a partir d’explicar la seva història, dignificar el vell tronc que hi ha a terra i plantar un nou peu d’alzina que uneixi el passat amb el present. 

Article: MónSOStenible

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Imatges

Informació relacionada