Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Divendres, 12 de febrer del 2021

Xarxa Sud es concentra a Tarragona per denunciar les agressions mediambientals al territori amb una performance representativa d'alguns dels greuges

L'acte, protagonitzat per Xarxa Sud, ha tingut lloc aquest dijous al matí i s?ha fet en format de roda de premsa i performance,del que ha volgut ser una representació simbòlica d'alguns dels greuges denunciats que pateix el territori: troncs, pedres, oliveres arrancades, pèl·lets de plàstic de la platja de la Pineda, bidons de glifosat i terra contaminada, símbols antinuclears, cartells, bitllets de 500? simbolitzant la corrupció i el lucre que, segons les entitats, hi ha al darrere de totes aquestes agressions, plafons representant la petroquímica, les nuclears, la massificació eòlica, les més de 50 pedreres que hi ha al sud de Catalunya, l?urbanisme i les infraestructures de transit exagerades i duplicades, les linies d'alta tensió (MAT), els abocadors industrials, la contaminació de les aigües subterrànies, de l'aire, del litoral...
En aquest període pre-electoral, les entitats que integren Xarxa Sud demanem que els criteris mediambientals passin a primer pla, que la responsabilitat del govern no sigui afavorir un projecte industrial o de negoci sinó afavorir a la salut i benestar de la ciutadania

En el marc de l'acció fet, Xarxa Sud, ha emnès el següent comununicat:

"Demanem que no es maltracti el territori i que qualsevol política que es faci es faci amb la gent i per a la gent. Més que mai existeix en la societat la necessitat de parlar de sobirania sobre el territori, passant per l’avaluació de necessitats i responsabilitat col·lectiva per a cobrir-les. Pel que fa a la massificació de les centrals eòliques, fotovoltaiques i la presència de les centrals nuclears demanem un Pla estratègic general d'energia que minimitzi dràsticament l'impacte ambiental i social.

Cal preguntar-se quin territori produeix i distribueix més quantitat d'energia, i quins territoris en consumeixen la màxima quantitat, i perquè existeix aquest desequilibri en la repartició territorial. Caldria mirar i avaluar el ràtio de producció, el ràtio de consum, el ràtio de pèrdua de distribució (optimització), la ubicació òptima en termes de producció, l'eficiència de les instal·lacions (innovació). La realitat ens diu que la massificació eòlica genera despoblació i pèrdua d'activitat econòmica, perquè més enllà de no generar cap benefici directe, limita altres fonts econòmiques. Afecta el paisatge, afecta el patrimoni cultural i la relació que hi té la població, afecta l'activitat social en el territori (turisme rural, senderisme, escalada, monestirs, literatura, ...).

El que realment cal, és crear una dinàmica de producció energètica amb projectes propis, locals, que siguin alternatius als que ens volen imposar des de fora. Que cadascú es reconegui en els valors propis del territori on viu i hi sigui actor. Qualsevol nou projecte s'hauria de generar sobre aquests valors. Aquest pla hauria de prioritzar el reconeixement de la biodiversitat i protegir-la. La instal·lació de centrals eòliques afecta la dinàmica fluvial i la mobilitat de la fauna en el territori, a part de generar una afectació acústica en les zones limítrofes. No afecta només al lloc d'instal·lació sinó que incideix a la resta del territori.

Cal considerar les afectacions personals, també. Hi ha molts exemples de persones que s'han vist abocades a un canvi radical de forma de viure per la implantació d'aquestes instal·lacions, línies d'alta tensió, etc. Cal considerar-ho. I no podem menystenir les implicacions a llarg termini per a generacions futures que tindran tots aquests projectes, com ja ho són les centrals nuclears. Per tot aquestes raons demanem la modificació / derogació immediata del Decret Llei 16/2019 que en l'actualitat planteja un alliberament encobert de la producció energètica eòlica i fotovoltaica sense valorar-ne suficientment la implicació mediambiental, social, cultural. Aquest decret va ser presentat per l'actual candidata del PdeCat a les eleccions del 14F i va ser aprovat per unanimitat per un conjunt de partits polítics de la cambra de representants. Tant sols un sol partit es va posicionar en contra i un altre es va abstenir.

Per això valorem que per ignorància o per omissió totes les forces polítiques hauran de reconsiderar com es fan les coses. I diem totes perquè mai es pot considerar el territori com una moneda de canvi per a res. Instem a tots els partits polítics que es posicionin en contra d'aquest decret, que més enllà de ser autoritari amb el territori, afavoreix a corporacions de negoci que només han agredit al territori.

Visca la Terra! "
Article: MónSOStenible
Font: Xarxa Sud

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Imatges

Informació relacionada