Aquestes mesures de regulació a la zona de lleure de l'espai natural que es troba situada al costat de les aigües, a la riba esquerra del pantà, es realitzen pel fet de ser un punt de concentració d'un elevat nombre de visitants, especialment els mesos d'estiu i caps de setmana, atrets per la singularitat i per la situació geogràfica de l'espai, amb els conseqüents problemes que comporta per a la conservació de l'entorn.

A partir d’aquest dimarts i fins al 12 de setembre, estarà activa la prova pilot per regular els accessos amb vehicles a la vall de Sau, a l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, amb l’entrada en servei del sistema de reserva prèvia per les places d’aparcament de l’àrea d’esplai del pantà. La mesura, que compta amb la participació de l’Ajuntament de Vilanova de Sau i del Consorci de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, es complementa amb un reforç dels informadors situats a la presa de Sau i a l’àrea d’esplai i una millora de la senyalització al conjunt de la zona.

La regulació dels accessos amb vehicles motoritzats es complementa amb l’establiment d’una normativa específica per a tots els usuaris de l’espai natural, i que entre altres mesures recorda la prohibició de fer foc ni utilitzar fogonets o aparells similars, així com l’acampada i la pernoctació. Tampoc està permès instal·lar taules, cadires, hamaques, tendals, paravents, tendes, ni infraestructures similars, ni posar música o fer soroll.

Reserva d’aparcament obligatòria

Les mesures adoptades obliguen a tots els usuaris haver de reservar obligatòriament l’aparcament a través d’una aplicació web, per poder accedir a l’àrea de lleure del pantà. El control d’accés estarà situat a l’entrada de la presa del pantà i les reserves es poden realitzar i pagar telemàticament fins al mateix dia de l’estada i mentre hi hagi places disponibles.

El preu de l’aparcament és de cinc euros per cotxe, mentre que les motos hauran de pagar dos euros. Els diners recaptats dels tiquets van íntegrament destinats a cobrir el cost de dos informadors ambientals i dels serveis oferts a l’àrea d’esplai del pantà de Sau, a més de fer accions per a mantenir i conservar aquest espai natural protegit.

Increment dels usuaris aquest any

L’any 2020, tot i el període de confinament per la pandèmia de la COVID-19, el nombre de visitants en aquesta zona de la vall de Sau va créixer un 39% respecte el 2019, i un 100% si es compara amb el període d’estiu d’aquell any, entre els mesos de juliol i setembre. La mateixa tendència a l’alça s’ha mantingut durant el primer semestre de 2021.

Aquest creixement de visitants està provocant diversos efectes directes i indirectes sobre aquest espai, principalment per problemes de seguretat ciutadana, degradació de l’entorn, molèsties als residents, pèrdua de valor del territori com a destinació d’ecoturisme, insatisfacció en la visita i despesa econòmica lligada al manteniment dels serveis oferts.

El Consorci de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona va iniciar a principis d’any un treball d’avaluació de la percepció, necessitats i demandes de les persones que viuen, treballen i visiten la vall de Sau, amb la intenció d’elaborar una proposta de millora consensuada amb el territori, amb enquestes a l’àrea i entrevistes als residents, administracions, cossos de seguretat i empreses de la zona. Tots els col·lectius consultats van creure en la necessitat d’una regulació dels accessos i del pagament d’una ecotaxa per tal de millorar i fer el manteniment dels serveis pels usuaris.

 

Comparteix-me:

Estem treballant per un nou monSOStenible

Quan falta poc més d’un mes pel del Dia del Medi Ambient d’aquest 2024 i després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15...

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...

BioCultura aterra a Barcelona aquest mes de maig

El Palau Sant Jordi de Barcelona acollirà aquest mes de maig la 30a edició de la fira BioCultura, la mostra de productes ecològics i consum responsable més gran de l'estat...