Barcelona acull aquesta setmana la Conferència del Decenni de l’Oceà de la UNESCO

Persones científiques i expertes d'arreu del món es trobaran a Barcelona durant aquesta segona setmana d'abril per abordar el futur dels oceans. La trobada clourà amb la celebració, els dies 10, 11 i 12 de la Conferència del Decenni de l'Oceà de 2024 de la UNESCO que tindrà lloc al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB), amb l'objectiu d'establir prioritats conjuntes per al futur del Decenni de l'Oceà o Decenni de les Nacions Unides de les Ciències Oceàniques per al Desenvolupament Sostenible (2021-2030), L'anunci d'aquesta conferència, que s'estructurarà en quatre sessions temàtiques basades en els 10 Reptes del Decenni de l'Oceà. ja es va fer durant la celebració de la COP28 a Dubai, i es va oficialitzar el divendres 9 de febrer a la Fundació Barcelona Capital Nàutica, on va comptar amb representants de la UNESCO, entitat que coordina el Decenni de l'Oceà, així com amb autoritats de les administracions espanyoles, catalanes i barcelonines, coorganitzadores de l'esdeveniment.

Catalunya esdevindrà durant una setmana capital mundial del oceans, que culminarà amb la celebració de la Conferència del Decenni de l’Oceà de 2024 de la UNESCO que comptarà amb una assistència prevista de 1.500 persones, amb més de 40 ponents internacionals i més de 130 esdeveniments paral·lels 

Amb el títol “La ciència que necessitem per a l’oceà que volem”, la Conferència del Decenni de l’Oceà de 2024 tindrà lloc del 10 al 12 d’abril al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB), per celebrar els èxits i establir prioritats conjuntes per al futur del Decenni de les Nacions Unides de les Ciències Oceàniques per al Desenvolupament Sostenible (2021-2030), ‘Decenni de l’Oceà. Durant la Conferència de tres dies, es crearà una nova fundació per enfortir la gestió sostenible dels oceans, tot mostrant solucions innovadores i transformadores impulsades per la ciència. Amb una assistència esperada de 1.500 actors de la comunitat oceànica i socis, la Conferència servirà com a fòrum global on es reuniran governs, líders, sectors marítims, universitats, ONG, el sector privat i la societat civil, i s’hi fomentaran i impulsaran noves col·laboracions per a un ric diàleg entre ciència, política i societat. Quatre sessions per afrontar els 10 Reptes del Decenni de l’Oceà

La Conferència del Decenni de l’Oceà de 2024 s’estructura en quatre sessions temàtiques basades en els 10 Reptes del Decenni de l’Oceà, combinant sessions plenàries i paral·leles per aprofundir els resultats del procés ‘Visió 2030’ del Decenni de l’Oceà. Les sessions també oferiran un espai per ressaltar les iniciatives de ciències oceàniques i desenvolupar recomanacions per traçar un rumb per a la conservació dels oceans mitjançant l’intercanvi de coneixements. La Conferència comptarà amb la participació de 40 ponents de renom internacional de diversos àmbits, que van des de l’àmbit científic i polític fins a l’econòmic i social.

La primera sessió temàtica, titulada “Ciència i solucions per a un oceà net, saludable i resilient”, se centrarà en la contaminació marina, els ecosistemes i el nexe oceà clima. L’economia oceànica sostenible, l’alimentació i les comunitats resilients seran el tema central de la segona sessió, titulada “Ciència i solucions per a una economia oceànica sostenible i resilient”. La tercera sessió de la Conferència, “Ciència i solucions per a un oceà segur i previst”, estarà dedicada a l’observació, la predicció i els sistemes d’alerta primerenca dels oceans; mentre que la darrera sessió estarà relacionada amb el desenvolupament de capacitats, l’alfabetització sobre els oceans, el coneixement indígena i local i el patrimoni cultural, sota el títol “Un oceà inspirador i atractiu per a tothom”.

Més enllà de la Conferència: tota una Setmana del Decenni de l’Oceà

La Conferència del Decenni de l’Oceà del 2024 serà la culminació de tota una setmana d’esdeveniments que tindran lloc a Barcelona del 8 al 12 d’abril, quan més de 130 esdeveniments paral·lels complementaran la programació oficial, tant presencials al CCIB els tres dies de la Conferència com externs el 8 i 9 d’abril. Els esdeveniments paral·lels externs, molts dels quals estaran oberts al públic en general, s’ubicaran en quatre centres principals al voltant de la ciutat amb un fort vincle amb les ciències i solucions oceàniques: Ocean Hub, Sea Hub, Port Hub i City Hub.

Els esdeveniments paral·lels estaran orientats a l’acció i contribuiran tangiblement als resultats finals de la Conferència del Decenni de l’Oceà de 2024. Proporcionaran fòrums addicionals per al debat, el treball en xarxa i l’intercanvi de coneixements, en diversos formats, com ara panells de debat, presentacions, tallers interactius o diàlegs, amb l’objectiu de cultivar un entorn dinàmic i inclusiu perquè els assistents aprofundeixin la seva comprensió, col·laborin i contribueixin als objectius del Decenni de l’Oceà.

A més dels 130 esdeveniments paral·lels, s’exhibiran més de 300 pòsters al CCIB, i més de 100 presentacions orals sobre solucions en ciències oceàniques enriquiran les sessions paral·leles del programa.

Durant la roda de premsa, el director general de Política Marítima i Pesca Sostenible de la Generalitat de Catalunya, Sergi Tudela, que hi ha participat per part de la Generalitat, ha dit que “ens complau anunciar que Barcelona i Catalunya seran durant una setmana la capital mundial de la ciència aplicada a la sostenibilitat de l’oceà. Això proporciona una plataforma perfecta per mostrar el compromís de Catalunya amb temes clau com són la investigació científica marina, la governança dels oceans, el desenvolupament de l’economia blava, l’enfortiment de la ciència aplicada a la ciutadania, i la nostra tasca de divulgació internacional estarà ben representada en aquesta trobada internacional. Estem desitjant donar-vos la benvinguda a tots a l’abril aquí, a Barcelona”.

De la seva part, el cap de Política Marina i Coordinació Regional de la UNESCO i coordinador global del Decenni de l’Oceà, Julian Barbière, ha assenyalat que “els desafiaments a què s’enfronta l’oceà són immensos, per això la Conferència del Decenni de l’Oceà de 2024 és un esdeveniment únic i una oportunitat necessària perquè tota la comunitat oceànica mundial reflexioni col·lectivament sobre els èxits aconseguits des de 2021 i obri el camí per al futur del Decenni fins al 2030 i més enllà”.

La Conferència del Decenni de l’Oceà de 2024 està organitzada por la Comissió Oceanogràfica Intergovernamental (COI) de la UNESCO, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona a través de la Fundació Barcelona Capital Nàutica i el Comitè Nacional de la Dècada de l’Oceà d’ España, la qual lidera el Ministeri de Ciència i Innovació a través de l’Institut Espanyol de Oceanografia (IEO), del Centre Superior d’ Investigacions Científiques (CSIC). Compta a més amb el recolzament financer de HUB Ocean, REV Ocean, Allianz, Fisheries and Oceans Canada, els governs japonès i portuguès, així como de nombrosos socis que donen suport als viatges dels grups representats a participar en la Conferència.

Comparteix-me:

Estem treballant per un nou monSOStenible

Quan falta poc més d’un mes pel del Dia del Medi Ambient d’aquest 2024 i després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15...

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...

BioCultura aterra a Barcelona aquest mes de maig

El Palau Sant Jordi de Barcelona acollirà aquest mes de maig la 30a edició de la fira BioCultura, la mostra de productes ecològics i consum responsable més gran de l'estat...