L’arc mediterrani és un dels punts calents del planeta, una zona on la pujada de temperatures ja supera la mitjana mundial

El darrer informe publicat pel Panell Internacional sobre el Canvi Climàtic de les Nacions Unides, l'IPCC, augura un augment de la temperatura global superior a les previsions conegudes fins ara i més enllà del 1'5ºC establert pels científics com a límit "segur", l'augment del nivell del mar i més desastres naturals. Res de tot això és nou. De fet ja fa anys que els informes científics venen alertant de la necessitat d'una reducció dràstica de les emissions per evitar el colapse climàtic. L'informe també ratifica que la causa del canvi climàtic són les accions de l'ésser humà i que una de les zones del planeta que marquen una tendència més negativa de cara al futur és l'arc mediterrani on hi viuen 500 milions de persones, i on es troba Catalunya. L'informe, que recalca la necessitat de reduir les emissions, diu que la dècada que ja ha començat és crucial per a revertir la tendència i evitar el colapse. ÿs a dir, que entre ara i el 2030 d'hauria de fer el que no s'ha fet en molts més anys. Es farà? Ho farem? Obligarem als governs a què ho facin?

El darrer informe publicat per l’IPCC, el comitè de científics experts vinculat a l’ONU, assegura que el canvi climàtic és un “fet inequívoc” provocat per la humanitat que ja ha causat “danys irreversibles per als pròxims segles o mil·lenni”. L’anàlisi preveu un augment generalitzat de la temperatura al planeta, fins a 4,4 C° a final de segle, així com del nivell del mar, i més desastres naturals i fenòmens meteorològics.

“L’escalfament global afecta totes les regions del planeta i molts dels canvis esdevenen irreversibles. Hem d’actuar decisivament per evitar una catàstrofe”, ha afirmat el secretari general de l’ONU, António Guterres. L’IPCC avisa que el canvi climàtic és “generalitzat, ràpid i s’intensifica”.

L’informe se centra principalment a observar els efectes físics que ha tingut l’escalfament, així com els possibles escenaris futurs del planeta segons els gasos d’efecte hivernacle que produeixi la humanitat en les dècades vinents.

La concentració en l’atmosfera de diòxid de carboni (CO2), el principal gas d’efecte hivernacle, és la més alta registrada en els últims dos milions d’anys

La de gas metà i òxid nitrós, els altres dos grans responsables, no havien arribat a uns nivells tan alts en els últims 800.000 anys. Segons l’informe, els darrers cinc anys han estat els més calorosos mai registrats des de 1850.

L’informe també espera que el nivell del mar segueixi augmentant. Entre 1901 i 2018, l’augment va ser d’uns 20 centímetres. Prenent les referències més recents en aquest camp, s’espera que l’any 2100 la crescuda sigui de 40 centímetres, o fins als 80 centímetres en l’escenari menys optimista.

L’IPCC explica que això contribuirà a inundacions de zones costaneres “més freqüentment”, i que “esdeveniments extrems relacionats amb el nivell del mar que abans tenien lloc cada cent anys podrien ocórrer anualment a finals de segle”.

La publicació d’aquest nou informe ha coincidit amb una concatenació de desastres naturals i fenòmens meteorològics inaudits arreu del món, les inundacions al centre d’Europa i la Xina, l’onada de calor extrema del Canadà …

Precisament, l’informe actual hi fa referència més explícitament aquest cop. Afirma que “el canvi climàtic ja està afectant els fenòmens meteorològics a totes les regions del món”.

També apunten que “l’evidència dels canvis observats en onades de calor, pluges torrencials o sequeres i la seva atribució a la influència humana s’ha enfortit des del darrer informe, el 2013”.

 

Comparteix-me:

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....

Estem treballant per un nou monSOStenible

Quan falta poc més d’un mes pel del Dia del Medi Ambient d’aquest 2024 i després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15...

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...