Consulta pública per protegir el cel nocturn a través de la regulació de l’enllumenat

Amb l'objectiu de protegir el medi nocturn, el Departament de Territori i Sostenibilitat vol modificar el decret de desplegament de la llei que regula ordenació ambiental de l?enllumenament. Per tal de copsar l'opinió tant de la ciutadania en general com dels subjectes i les organitzacions representatives que en resultarien afectades, es posa en marxa el procés per a la realització d'una consulta prèvia, tal i com preveu la llei del procediment administratiu de les administracions públiques. El període per participar-hi ha començat el 20 d'octubre i s'allargarà fins el 20 de novembre.

[foto]

Amb l’objectiu de copsar l’opinió de la ciutadania en general i dels subjectes i les organitzacions representatives potencialment afectats en cada cas, i donant compliment a la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques que a l’article 133.1 preveu l’exigència d’una consulta prèvia a la redacció d’avantprojectes de llei o projectes de reglament (decrets i ordres), s’obre un període de consulta pública prèvia sobre el Projecte de modificació del Decret 190/2015, de 25 d’agost, de desplegament de la Llei 6/2001, de 31 de maig, d’ordenació ambiental de l’enllumenament per a la protecció del medi nocturn que el Departament de Terreitori i Sostenibilitat té previst elaborar.

Per això, el Departament ha iniciat el tràmit de consulta pública de participació del Projecte de modificació del Decret 190/2015, de 25 d’agost, de desplegament de la Llei 6/2001, de 31 de maig, d’ordenació ambiental de l’enllumenament per a la protecció del medi nocturn. D’aquesta manera, el Govern promou la col·laboració ciutadana i de les entitats implicades en l’elaboració d’aquesta normativa, d’acord amb la voluntat de potenciar el Govern obert i l’empoderament de la ciutadania en la presa de decisions.
La iniciativa s’ha establert per adequar la norma a les diferents novetats que s’han produït des de la seva aprovació i que motiven la conveniència de modificar-ne algunes previsions. Entre els aspectes principals de la reforma que es planteja destaquen:

  • L’adequació de les previsions del Decret als nous reglaments de la Unió Europea, que estableixen els requisits d’eficiència energètica i d’etiquetatge ecològic de les fonts lluminoses.
  • L’adequació de les previsions de làmpades permeses del Decret a les tecnologies disponibles al mercat, tenint en compte l’evolució dels darrers anys.
  • El desplegament dels procediments previstos en el Decret per a la declaració dels espais de medi nocturn protegit i l’establiment de criteris tècnics per a la seva gestió.
  • El desplegament per a les grans instal·lacions d’il·luminació d’un procediment per a la verificació periòdica de les prescripcions que els obliga la normativa actual, de manera que aquest s’ajusti a les seves especificitats i sigui el més racional possible.

Les aportacions es poden fer a través del portal participa.gencat.cat/regulations fins el 20 de novembre de 2020.

Comparteix-me:

Estem treballant per un nou monSOStenible

Quan falta poc més d’un mes pel del Dia del Medi Ambient d’aquest 2024 i després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15...

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...

BioCultura aterra a Barcelona aquest mes de maig

El Palau Sant Jordi de Barcelona acollirà aquest mes de maig la 30a edició de la fira BioCultura, la mostra de productes ecològics i consum responsable més gran de l'estat...