Es crea el Consorci per a l’Hidrogen Renovable

L'Assemblea General de l'Associació Empresarial Area8 ha aprovat per unanimitat la creació del Consorci per l'Hidrogen Renovable (CH2R) que té per objectiu identificar oportunitats per a desenvolupar tecnologies d'hidrogen verd per al sector industrial, la mobilitat, l'acumulació d'energies i altres indústries pesants. Més de 40 empreses associades a Area8 ja han expressat el seu desig de formar part del CH2R que compta també amb el suport de l'Associació Empresarial Pedrosa (AEPe)

[foto]

L’Assemblea General d’Area8 s’ha celebrat de forma virtual debut a la situació de crisi sanitària

Conscients que l’Hidrogen Verd “és la tecnologia del futur gràcies als seus múltiples usos i les emissions zero que produeix la seva obtenció”, segons explica Baltasar Pozuelo director d’Area8, també es vol col·laborar i donar suport a projectes experimentals en l’àmbit de l’hidrogen i fomentar la innovació tecnològica “que faci possible el canvi de paradigma i, a l’hora, permeti la creació d’oportunitats de negoci”.

“La idea és que les PIMES ens constituïm en una mena d’UTE per generar projectes d’interès local i que siguem capaços de concursar en projectes per aplicar l’hidrogen”, afirma Pozuelo. Per poder desenvolupar aquests projectes des de CH2R s’és conscient que cal el finançament de la Unió Europea, dels organismes supramunicipals i dels ajuntaments.

Un dels primers passos seria aconseguir implantar l’hidrogen “en els vehicles de transport col·lectiu com autobusos, taxis, VTC, en els de repartiment de mercaderies, recollida de residus o els dels ajuntaments i també aconseguir arribar als vehicles privats”, indica Pozuelo. Segons càlculs i comprovacions fetes “per fer cent quilòmetres amb un vehicle dièsel són necessaris set litres de combustible però amb un sol quilo d’hidrogen es pot fer la mateixa distància”. El problema actual però “és que un quilo d’hidrogen costa el doble que set litres de dièsel”. Per aquest motiu des de CH2R es reclama que “es penalitzi el combustible fòssil perquè d’aquesta manera podrem incrementar l´ús de l’hidrogen i aconseguirem que el cost de producció sigui més assequible”, apunta Pozuelo.

El valor de l’hidrogen

L’hidrogen, l’element més abundant en l’univers, és un vector energètic de gran versatilitat i està cridat a tenir un paper molt important en el transport, i l’emmagatzematge. Una de les claus per la seva implantació, a banda de rebaixar els costos de producció, són les piles de combustible. En aquestes piles es desenvolupa un procés anomenat electròlisi inversa mitjançant el qual l’hidrogen reacciona amb l’oxigen. L’hidrogen prové d’un o diversos dipòsits del vehicle, mentre que l’oxigen es capta de l’aire ambiental. L’únic derivat d’aquesta reacció és l’energia elèctrica generada, calor i aigua, que s’expulsa en forma de vapor pel tub d’escapament amb zero emissions contaminants.

Cotxe elèctric o d’hidrogen

En plena reconversió del sector automobilístic cap a la creació de vehicles que funcioni amb combustibles diferents dels fòssils, des del CH2R es té molt clar que la millor opció és l’hidrogen “perquè l’hidrogen funciona amb una pila recarregable amb una vida molt llarga i en el cas dels cotxes elèctrics les bateries van perdent amb el seu ús; a més els materials amb els quals es fabriquen aquestes bateries són finits, es calcula que el 2050 cinc d’aquests materials no existiran a la Terra”, diu un dels impulsors del consorci.

Segons Pozuelo l’hidrogen “és il·limitat perquè només necessitem aigua i sol, la bateria és recarregable i depenent de la pressió que hi posi podré fer més o menys quilòmetres”. Els usuaris es podran proveir d’hidrogen a les plantes de recàrrega com la que es construirà a la Zona Franca de Barcelona. “Quan hi hagi més plantes de recàrrega en el territori hi haurà més demanda perquè l’hidrogen no genera residus i és molt eficient”.

TMB tindrà vuit autobusos d’hidrogen d’emissió zero

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha comprat vuit autobusos d’hidrogen d’emissió zero per un valor de 6,4 milions d’euros. L’empresa adjudicatària del concurs públic és el fabricant portuguès Caetano Bus que ha de subministrar els vuit vehicles el 2021 perquè s’incorporin a la flota a principis del 2022. TMB serà el primer operador de l’Estat espanyol que disposarà d’autobusos d’aquestes característiques.
Els vuit vehicles adquirits són del model H2 City Gold LHD de Caetano. Tenen 12 metres de longitud i el seu nucli tecnològic serà la pila de combustible de la firma japonesa Toyota, de 60 quilowats, La motorització i la part electrònica els aportarà Siemens. Es calcula que els autobusos consumiran al dia 20 quilos d’hidrogen amb una autonomia de 300 quilòmetres.

Els vehicles estaran assignats al Centre Operatiu de Negoci de la Zona Franca i es proveiran d’hidrogen a la planta de recàrrega que es construirà al mateix polígon a partir del conveni subscrit entre TMB i el Consorci de la Zona Franca. La planta, la construcció de la qual està en fase de licitació, serà la primera d’Espanya amb vocació pública. Subministrarà uns 160 quilos diaris d’hidrogen d’origen renovable als vuit autobusos de TMB. També donarà servei a altres empreses de l’entorn i a particulars.

Comparteix-me:
Articles relacionats

Estem treballant per un nou monSOStenible

Quan falta poc més d’un mes pel del Dia del Medi Ambient d’aquest 2024 i després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15...

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...

BioCultura aterra a Barcelona aquest mes de maig

El Palau Sant Jordi de Barcelona acollirà aquest mes de maig la 30a edició de la fira BioCultura, la mostra de productes ecològics i consum responsable més gran de l'estat...