Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Divendres, 8 de gener del 2021

Tot a punt per la neu. S'activen els Plans especials d'Alerta per nevades, fort vent i onatge a Catalunya

El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT del Departament d'Interior de la Generalitat comunica que en base a les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya i a les afectacions que es preveu que se'n puguin derivar, correspon activar el Pla especial d'emergències per nevades i per risc de vent a Catalunya en fase de Alerta.
 - - <br /> <br />

Pel que fa a les nevades, poden arribar a partir de la tarda d'aquest divendres i de cara a dissabte, la previsió és que  les nevades es generalitzin a tot Catalunya excepte el terç nord oest (Pirineu de Lleida) i que pugui nevar a qualsevol cota fins a mig matí. Amb el pas de les hores la cota anirà pujant, tot i que amb una gran variabilitat. A més, al terç sud del país, per sobre del 800 metres es podran superar els 30 cm de neu. Pel que fa al vent, per aquest dissabte s'esperen ratxes superiors a 72 km/h per a les comarques del litoral, prelitoral i part interior del país. El vent bufarà de component est i sobretot, a cotes altes.. La previsió és que el fenomen comenci a partir del migdia de divendres i pot continuar fins diumenge.

Protecció Civil demana evitar els desplaçaments innecessaris, especialment a les carreteres secundàries, i consultar l'estat les carreteres abans d'iniciar qualsevol trajecte

Ha quedat restringida la circulació de vehicles pesants de més de 7,5 tones des d'avui a les 19 hores fins dilluns, 11 de gener, a les 6 hores

El temporal de neu, onatge i vent serà més intens demà dissabte, en què la neu a cotes baixes serà generalitzada a tot Catalunya i es poden acumular gruixos importants

Aquest matí s’ha reunit una part del Comitè tècnic del Pla NEUCAT, sobretot la part operativa del comitè, com ara Bombers de la Generalitat, Agents Rurals, Sistema d’Emergències Mèdiques, Mossos d’Esquadra i el Servei Català de Trànsit per valorar les previsions. A posteriori s’ha fet una reunió amb el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, i el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, per tal d’informar-los de la situació, de la previsió meteorològica i del seguiment de l'episodi per part del Comitè Tècnic del pla NEUCAT. 
L'episodi de nevades comença aquesta tarda a les Terres de l'Ebre i s'anirà estenent a tot Catalunya la propera nit i matinada. Demà dissabte al matí es preveu que nevi de manera generalitzada a tot Catalunya i que pugui nevar a qualsevol cota fins a mig matí. Al llarg del dia la cota anirà pujant, tot i que amb una gran variabilitat.

A la zona de la costa la neu donarà pas a les pluges demà al matí. A la resta de Catalunya podran mantenir-se les nevades a cota molt baixa. L'SMC preveu que la major afectació per neu es produeixi a les Terres de l'Ebre, especialment a la zona dels Ports i al voltant, on pot acumular més de 30 cm de neu fins arribar als 50 cm. També s'espera una afectació especial a l'interior d'Osona, Ripollès i la Serralada Transversal, on es podrà superar els 30 cm de neu.

En algun punt del Bages i Anoia el gruix pot arribar als 15 cm i a la resta del territori seran variables. Pel que fa a diumenge, la cota de neu pujarà a 400 metres i la neu es concentrarà sobretot a les Terres de l'Ebre i a la Serralada Transversal, on podran acumular-se 10 cm de gruix a les precipitacions del dia anterior.

Protecció Civil de la Generalitat recomana a la ciutadania, de cara a la mobilitat per aquestes zones, que estigui atenta a les previsions meteorològiques i que consulti les incidències de trànsit abans de sortir de casa. Tingueu el vehicle preparat per la neu, amb cadenes, manta, una llanterna i el telèfon mòbil carregat amb bateria per si teniu alguna emergència. Consulteu els consells de Protecció Civil de la Generalitat davant les nevades a interior.gencat.cat/nevades

Eviteu la mobilitat a les zones afectades per la neu si no és imprescindible. Recordeu també que hi ha restriccions a la mobilitat per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya. Podeu consultar les restriccions en vigor a partir d’avui 7 de gener en aquest enllaç: https://bit.ly/39aopfV

Consells per a transportistes

Protecció Civil també demana al sector del transport que consulti l’evolució de les previsions meteorològiques per planificar l'itinerari, i que estigui contínuament informat de les restriccions a camions que es puguin produir, a través de la web d'incidències viàries del Servei Català de Trànsit (http://cit.transit.gencat.cat).

 Per a conductors de vehicles pesants podeu consultar la informació específica a http://bit.ly/2Fgz6h1 

Prealerta VENTCAT

Protecció Civil de la Generalitat també ha posat el Pla especial d'emergències per risc de vent a Catalunya (VENTCAT) en fase de Alerta per la previsió de l’SMC de ventades dissabte

Aquest dissabte, s'espera que bufi fort vent de component est, amb ratxes que poden arribar a 20 m/s a la zona litoral central, des de la comarca de la Selva fins al Baix Camp i estenent-se cap a la Catalunya Central. La distribució geogràfica del fenomen dins de la zona avisada serà extensa. L'afectació pot continuar probablement fins diumenge. .

Segons la previsió, el vent podrà superar els 72 km/h per a les comarques del litoral, prelitoral i part interior del país, sobretot a cotes altes. Dissabte també es preveu un episodi de mala mar a tota la costa catalana.

Cal extremar les precaucions a les zones on bufi fort sobretot pel que fa a la conducció i a les activitats a l’exterior. També, i a nivell preventiu, cal fixar bé qualsevol element de decoració nadalenca de balcons i terrasses perquè no voli a causa del vent.

Consulteu els consells de Protecció Civil de la Generalitat davant les ventades a interior.gencat.cat/ventades

Cal extremar les precaucions en la mobilitat a les zones on el vent bufi fort i seguir els consells del Servei Català de Trànsit:

Reduir la velocitat, corregint les desviacions per mantenir la trajectòria del vehicle.
 • En el cas d'avançar vehicles de grans dimensions, vigilar especialment amb la distància de separació lateral.
 • Fixar-se en la trajectòria del vent a través dels arbres i arbustos de la calçada.
 • Subjectar el volant de manera segura i forta.
Es recomana seguir l’evolució de la situació meteorològica i seguir els consells i les possibles incidències a través del twitter @emergenciescat.

La Diputació de Barcelona també prepara dispositius per a la previsió de nevades a les carreteres que són de la seva titularitat

La Diputació de Barcelona ofereix un dispositiu per mantenir la mobilitat en la seva xarxa de carreteres davant la previsió de possibles nevades durant les properes hores. D'acord a la comunicació del centre de coordinació operativa de Catalunya (CECAT), el pla especial de emergències per nevades no està activat però esta en situació de prealerta.

En aquest moment el dispositiu esta preparat en previsió de les nevades previstes, amb el personal i maquinaria en alerta, i amb les carreteres preparades després de la corresponent extensió de fundents de caràcter preventiu.

La Diputació de Barcelona es titular i gestiona 281 carreteres convencionals, totes elles pertanyent a la xarxa local de carreteres, dins la província de Barcelona.

Per a fer front als episodis de neu, la Diputació disposa en propietat de 12 equips llevaneus, totalment equipats amb fulla llevaneus i esparcidor de fundents, a mes dels vehicles pilot accessoris. A més, té a la seva disposició 18 equips llevaneus complets que s'activen en funció de la intensitat i abast de l'episodi, així com d'altre maquinaria com motonivelladores o excavadores.

Així mateix, disposa de 10 abassegaments de fundents, principalment sitges,  distribuits pel territori, als efectes de poder repostar de forma eficaç als extenedors de sal.

Totes les feines de manteniment i prevenció s'estan desenvolupant amb les precaucions pertinents en relació a la situació de pandèmia actual. La transitabilitat de les carreteres es considera necessària per mantenir oberts tant els accessos als centres sanitaris com a d'altres serveis essencials com també per a la circulació de vehicles de transport de mercaderies i d'emergència.

La Diputació compta també amb dues màquines llevaneus rotatives que poden actuar sobre la neu acumulada en gruixos molt importants així com de 24 unitats de camions llevaneus i fresadores, repartides pels diferents sectors en que està dividida la província de Barcelona:  sector de Berga, 3 llevaneus i 2 fresadores; sector de Vic, 4 llevaneus; sector de Manresa, 4 llevaneus; sector de Granollers, 4 llevaneus; sector de Vilafranca, 3 llevaneus, i sector de Martorell: 4 llevaneus.

Aquesta maquinària permet expulsar la neu de la calçada mitjançant una pala o fula d'acer fins a gruixos inferiors a 100 cm. També, mitjançant un dipòsit de càrrega de sal de 5-6 m3 de capacitat incorporat al camió, escampar sal de forma regulable sobre la calçada.

Les sitges i dipòsits de sal per a la xarxa viària es troben situats als centres de conservació de Bagà, Berga, Sant Agustí de Lluçanès, Prats de Lluçanès, Calldetenes, Salelles, Caldes de Montbui Castellbisbal, Vilafranca i Martorell, amb una capacitat mitjana entre 200 i 60 tones de sal en cadascun.

La xarxa local de carreteres de la Diputació de Barcelona té una extensió de 1.585 km, amb un total de 281 carreteres que passen per 199 municipis de la província.

 - - <br /> <br />

Article: MónSOStenible
Font: Protecció Civil, CECAT, Diputació de Barcelona

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Imatges

Protecció Civil demana evitar la mobilitat a les zones afectades per la neu si no és imprescindible. Protecció Civil demana evitar la mobilitat a les zones afectades per la neu si no és imprescindible. La Diputació de Barcelona ofereix un dispositiu per mantenir la mobilitat en la seva xarxa de carreteres davant la previsió de possibles nevades durant les properes hores. D'acord a la comunicació del centre de coordinació operativa de Catalunya (CECAT), el pla especial de emergències per nevades no està activat però esta en situació de prealerta. En aquest moment el dispositiu esta preparat en previsió de les nevades previstes, amb el personal i maquinaria en alerta, i amb les carreteres preparades després de la corresponent extensió de fundents de caràcter preventiu. La Diputació de Barcelona es titular i gestiona 281 carreteres convencionals, totes elles pertanyent a la xarxa local de carreteres, dins la província de Barcelona. Per a fer front als episodis de neu, la Diputació disposa en propietat de 12 equips llevaneus, totalment equipats amb fulla llevaneus i esparcidor de fundents, a mes dels vehicles pilot accessoris. A més, té a la seva disposició 18 equips llevaneus complets que s'activen en funció de la intensitat i abast de l'episodi, així com d'altre maquinaria com motonivelladores o excavadores. Així mateix, disposa de 10 abassegaments de fundents, principalment sitges, distribuits pel territori, als efectes de poder repostar de forma eficaç als extenedors de sal. Totes les feines de manteniment i prevenció s'estan desenvolupant amb les precaucions pertinents en relació a la situació de pandèmia actual. La transitabilitat de les carreteres es considera necessària per mantenir oberts tant els accessos als centres sanitaris com a d'altres serveis essencials com també per a la circulació de vehicles de transport de mercaderies i d'emergència. La Diputació compta també amb dues màquines llevaneus rotatives que poden actuar sobre la neu acumulada en gruixos molt importants així com de 24 unitats de camions llevaneus i fresadores, repartides pels diferents sectors en que està dividida la província de Barcelona: sector de Berga, 3 llevaneus i 2 fresadores; sector de Vic, 4 llevaneus; sector de Manresa, 4 llevaneus; sector de Granollers, 4 llevaneus; sector de Vilafranca, 3 llevaneus, i sector de Martorell: 4 llevaneus. Aquesta maquinària permet expulsar la neu de la calçada mitjançant una pala o fula d'acer fins a gruixos inferiors a 100 cm. També, mitjançant un dipòsit de càrrega de sal de 5-6 m3 de capacitat incorporat al camió, escampar sal de forma regulable sobre la calçada. Les sitges i dipòsits de sal per a la xarxa viària es troben situats als centres de conservació de Bagà, Berga, Sant Agustí de Lluçanès, Prats de Lluçanès, Calldetenes, Salelles, Caldes de Montbui Castellbisbal, Vilafranca i Martorell, amb una capacitat mitjana entre 200 i 60 tones de sal en cadascun. La xarxa local de carreteres de la Diputació de Barcelona té una extensió de 1.585 km, amb un total de 281 carreteres que passen per 199 municipis de la província. La Diputació de Barcelona ofereix un dispositiu per mantenir la mobilitat en la seva xarxa de carreteres davant la previsió de possibles nevades durant les properes hores. D'acord a la comunicació del centre de coordinació operativa de Catalunya (CECAT), el pla especial de emergències per nevades no està activat però esta en situació de prealerta. En aquest moment el dispositiu esta preparat en previsió de les nevades previstes, amb el personal i maquinaria en alerta, i amb les carreteres preparades després de la corresponent extensió de fundents de caràcter preventiu. La Diputació de Barcelona es titular i gestiona 281 carreteres convencionals, totes elles pertanyent a la xarxa local de carreteres, dins la província de Barcelona. Per a fer front als episodis de neu, la Diputació disposa en propietat de 12 equips llevaneus, totalment equipats amb fulla llevaneus i esparcidor de fundents, a mes dels vehicles pilot accessoris. A més, té a la seva disposició 18 equips llevaneus complets que s'activen en funció de la intensitat i abast de l'episodi, així com d'altre maquinaria com motonivelladores o excavadores. Així mateix, disposa de 10 abassegaments de fundents, principalment sitges, distribuits pel territori, als efectes de poder repostar de forma eficaç als extenedors de sal. Totes les feines de manteniment i prevenció s'estan desenvolupant amb les precaucions pertinents en relació a la situació de pandèmia actual. La transitabilitat de les carreteres es considera necessària per mantenir oberts tant els accessos als centres sanitaris com a d'altres serveis essencials com també per a la circulació de vehicles de transport de mercaderies i d'emergència. La Diputació compta també amb dues màquines llevaneus rotatives que poden actuar sobre la neu acumulada en gruixos molt importants així com de 24 unitats de camions llevaneus i fresadores, repartides pels diferents sectors en que està dividida la província de Barcelona: sector de Berga, 3 llevaneus i 2 fresadores; sector de Vic, 4 llevaneus; sector de Manresa, 4 llevaneus; sector de Granollers, 4 llevaneus; sector de Vilafranca, 3 llevaneus, i sector de Martorell: 4 llevaneus. Aquesta maquinària permet expulsar la neu de la calçada mitjançant una pala o fula d'acer fins a gruixos inferiors a 100 cm. També, mitjançant un dipòsit de càrrega de sal de 5-6 m3 de capacitat incorporat al camió, escampar sal de forma regulable sobre la calçada. Les sitges i dipòsits de sal per a la xarxa viària es troben situats als centres de conservació de Bagà, Berga, Sant Agustí de Lluçanès, Prats de Lluçanès, Calldetenes, Salelles, Caldes de Montbui Castellbisbal, Vilafranca i Martorell, amb una capacitat mitjana entre 200 i 60 tones de sal en cadascun. La xarxa local de carreteres de la Diputació de Barcelona té una extensió de 1.585 km, amb un total de 281 carreteres que passen per 199 municipis de la província.

Informació relacionada

Dilluns, 2 de juny del 2014
Pep Puig i Josep Tarragó parlen de les possibilitats de l'energia eòlica a la festa del Medi amb Vent de Gallecs
Dimarts, 7 de febrer del 2012
Es manté activada l'alerta per fred i vent
Dimarts, 28 de gener del 2014
Nevades a l'Alt Pirineu i a les comarques de la Noguera i el Solsonès
Diumenge, 10 de gener del 2021
L'episodi meteorològic més dur ja ha finalitzat a Catalunya, tot i que es mantenen les alertes per neu i fort onatge i es desactiva l'alerta per vent
Dimecres, 25 de març del 2020
Activació del NEUCAT en fase d'alerta
Dimarts, 22 de gener del 2019
Alerta del pla Neucat per la previsió de nevades intenses dimecres al Pirineu i Prepirineu
Dissabte, 17 de febrer del 2018
L'accés al Parc Natural del Montseny està regulat amb algunes restriccions aquest cap de setmana