L’Smartcatalonia Challenge torna a l’entorn rural amb l’objectiu de millorar la gestió dels espais naturals amb tecnologies innovadores

Els reptes plantejats tenen per objectiu fer més eficients el seguiment de la fauna salvatge, el foragitament de depredadors, el control d'accés a espais naturals, i el control i captura de senglars. La presentació dels 4 reptes definits pel Cos d'Agents Rurals ha marcat avui el tret de sortida de la vuitena edició del concurs d?innovació oberta impulsat per Polítiques Digitals. En aquesta ocasió, les pimes i startups tecnològiques participants hauran de donar resposta als reptes mitjançant solucions TIC basades en IoT, Drons, Intel·ligència Artificial i desenvolupament de software

La vuitena edició de l’SmartCatalonia Challenge, el concurs d’innovació oberta promogut pel Departament de Polítiques Digitals per incentivar pimes i startups a crear solucions TIC que donin resposta a les necessitats que plantegen municipis i entitats del país, ha arrencat avui amb la presentació dels reptes plantejats pel Cos d’Agents Rurals adscrit al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Es tracta del segon cop en què el concurs surt de l’àmbit urbà per centrar-se en el medi rural, i més concretament, en la protecció de l’entorn i el patrimoni natural. La presentació, en format telemàtic, ha estat presidida per Dani Marco, director d’Innovació i Economia Digital, i Marc Costa, director general dels Agents Rurals.

En aquesta ocasió, el concurs se centra en la transformació de la gestió dels espais naturals per millorar-la i fer-la més eficient mitjançant solucions tecnològiques innovadores basades en IoT, Drons, Intel·ligència Artificial i desenvolupament de software. Per això, s’ha comptat amb la col·laboració del Cos d’Agents Rurals, un cos format per més de 500 agents que vetlla per la conservació de la natura i la protecció del medi ambient a Catalunya, que es qui ha exposat els 4 reptes que busquen resoldre amb l’aplicació de solucions tecnològiques innovadores:

  • Repte 1: Millora del seguiment de la fauna salvatge. L’objectiu d’aquest repte és trobar una solució innovadora que permeti assolir una llarga durabilitat dels sistemes de seguiment i monitoratge d’animals en perill d’extinció i obtenir dades en temps real.
  • Repte 2: Sistemes automatitzats de foragitament de depredadors per a la ramaderia extensiva. L’objectiu d’aquest repte és desenvolupar un sistema  automatitzat de foragitament de depredadors com l’ós bru i el llop per garantir la seguretat de la ramaderia extensiva (especialment bovins i equins) alhora que es protegeix la biodiversitat de l’ecosistema.
  • Repte 3: Control d’accessos a espais naturals. L’objectiu és desenvolupar una solució innovadora capaç de facilitar, optimitzar i automatitzar el procés de control d’accessos a determinats espais naturals per garantir-ne la seva protecció ambiental.
  • Repte 4: Utilització de drons o altres tecnologies per al control i captura d’ungulats. L’objectiu d’aquest repte recau en el desenvolupament d’un sistema, preferiblement basat en tecnologia dron, per millorar els processos de seguiment, control i captura de poblacions de senglars i altres espècies d’ungulats que malmeten conreus i provoquen accidents de trànsit.

La presentació d’avui obre la fase competitiva de la vuitena edició de l’SmartCatalonia Challenge, durant la qual les pimes i startups tecnològiques participants hauran de dissenyar i proposar les solucions tecnològiques per donar resposta als reptes plantejats.

Les inscripcions ja estan obertes a la pàgina web del concurs i el límit per presentar les propostes és el 31 de maig del 2021. A partir d’aleshores, un jurat d’especialistes farà una preselecció de les deu millors propostes, que competiran en directe a la Final prevista per a mitjans del mes de juny.

Les tres propostes guanyadores rebran premis en metàl·lic per un valor total de 20.000€ (15.000, 3.000 i 2.000€ respectivament), i la solució guanyadora tindrà, a més, l’oportunitat de dur a terme una prova pilot amb el Cos d’Agents Rurals.

Comparteix-me:
Articles relacionats

Estem treballant per un nou monSOStenible

Quan falta poc més d’un mes pel del Dia del Medi Ambient d’aquest 2024 i després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15...

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...

BioCultura aterra a Barcelona aquest mes de maig

El Palau Sant Jordi de Barcelona acollirà aquest mes de maig la 30a edició de la fira BioCultura, la mostra de productes ecològics i consum responsable més gran de l'estat...