Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dilluns, 20 de juliol del 2020

Terrassa compta amb patinets i bicicletes de lloguer que mesuraran la contaminació atmosfèrica

Les persones que viuen o treballen a Terrassa disposen d'un servei de lloguer de patinets i bicicletes que a banda de facilitar-los els desplaçaments per l?interior de la ciutat també els permet conèixer la qualitat de l'aire del municipi. Es tracta d'un projecte pioner impulsat per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la companyia de mobilitat personal elèctrica i compartida, Reby, en col·laboració amb l'ajuntament egarenc.
 -  -  <br />  <br />

Els 250 vehicles, entre patinets (200) i bicicletes (50), que s'han posat a disposició de les persones de Terrassa compten amb uns sensors que recullen els agents contaminants atmosfèrics a temps real dels diferents punts de la ciutat. "En un primer estadi mesurem el monòxid carboni i el diòxid de nitrogen però també podríem mesurar altres paràmetres com les micro partícules en suspensió, PM10", explica la cofundadora de Reby, Cristina Castillo

El projecte sorgeix de la col·laboració entre Reby i l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria en Telecomunicacions de Barcelona (ETSETB) de la UPC. Un cop fetes les oportunes proves "la UPC necessitava passar-ho a una ciutat laboratori" i després de contactar amb diversos ajuntaments, el de Terrassa s'ha avingut a participar en el projecte, explica Castillo. Les dades mesurades pels patinets i bicicletes es recullen en una plataforma tecnològica centralitzada desenvolupada per Reby i la UPC i seran d'accés públic perquè les pugui consultar qui vulgui.

Les dades obtingudes amb els recorreguts que facin els egarencs permetran configurar un mapa de la qualitat de l'aire de la ciutat. El seu resultat podrà ser avaluat per poder planificar accions i millores ambientals per part de les autoritats. "Es tracta d'una proposta molt interessant perquè són els mateixos ciutadans els que també contribueixen en aquest projecte a l'hora d'obtenir aquesta informació, a la vegada que ajuden a disminuir la contaminació atmosfèrica i acústica amb aquest sistema de mobilitat sostenible", afirma Castillo.

Aposta pel medi ambient

Per a l'equip de Govern de Terrassa es tracta "d'una proposta interessant per gestionar la qualitat de l'aire i la mobilitat, ja que aportarà nous coneixements que ajudaran a planificar accions ambientals i promoure alternatives de transport més sostenibles" s'afirma en un comunicat de premsa.

El Ple de maig de l‘Ajuntament egarenc va tirar endavant l'aprovació inicial de la nova Ordenança de Mobilitat, que aposta per la sostenibilitat i la preservació del medi ambient, i que s'alinea amb altres plans ja existents "encaminats a fer de Terrassa una ciutat més agradable, eficient, sostenible i segura". Es tracta del Pla de Millora de la Qualitat de l'Aire (2015-2020), del Pla de Reducció del Soroll (2014-2018), del Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible i també del Pla de Mobilitat Urbana (2016-2021). Tot plegat amb l'objectiu de "fer de Terrassa una ciutat sostenible i ambientalment saludable, amb menys fums ni sorolls. La contaminació atmosfèrica és el principal risc ambiental per a la salut i està comprovat que incrementa els riscos de malalties respiratòries i cardiovasculars", s'afirma en el mateix comunicat.

Condicions d'ús dels patinets i bicicletes

Reby s'encarrega de la gestió de la flota. Les persones usuàries, que han de ser majors de 18 anys, poden llogar els patinets i les bicicletes per franges horàries a través de l'App de Reby que està disponible per Ios i Android. L'entitat Fupar és l'encarregada de fer el muntatge i el manteniment de la flota. Tant bicicletes com patinets no es poden deixar a qualsevol lloc sinó que s'han d'estacionar a les barres d'aparcament de bicicletes que estan repartides per la ciutat. Les tarifes són de 0,5 € + 0,15 €/minut per les bicicletes i d'1 € + 0,15 € per minut pels patinets.

Dotze mesos de prova

La prova pilot té una durada de dotze mesos però la intenció és poder implantar aquest sistema "a altres municipis sensibilitzats amb els temes mediambientals i el benestar dels seus ciutadans", diu la cofundadora de Reby qui posa el següent exemple: "Ens interessa molt que aquest projecte el pugui tenir Sabadell perquè ens permetria entrellaçar dades de ciutats, ja que un usuari podria agafar el patinet des de prop de casa seva a Sabadell, desplaçar-se fins a l'estació de tren, anar en transport públic fins a Terrassa i des de l'estació, en patinet, fins al seu destí final, d'aquesta manera obtindrem dades mediambientals de dues ciutats".

Article: Josep Ferrer

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook