Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dimarts, 15 de desembre del 2020

Mercabarna estrena el primer mercat majorista d'aliments frescos ecològics de l'Estat

Mercabarna ha inaugurat recentment el Biomarket, el primer mercat majorista d'aliments frescos ecològics de l'Estat espanyol i el primer d'Europa pel que fa a la concentració d'empreses hortofructícoles. Amb una superfície de 8.900 metres quadrats, en la seva construcció s'hi ha invertit 5 milions d'euros. Biomarket pretén, el 2031, captar el 50% de la fruita i hortalissa ecològica venuda a Catalunya.

 -  -  <br />  <br />

El mercat dels aliments ecològics no para de créixer. A més la COVID-19 ha fet que més persones hagin pres consciència de la importància de l'alimentació per mantenir-se sa. El Baròmetre de Consum d'Aliments Ecològics de la Generalitat, d'aquest 2020, afirma que el 60% dels catalans consumeixen productes bio i d'aquests, el 47% ho fa mensualment, el 34% setmanalment i el 8% cada dia. Segons l'últim estudi de l'Associación Española de Fabricantes y Distribuidores (AECOC), també d'aquest 2020, el 17% dels espanyols valora millor el producte bio que abans de la pandèmia.


Davant d'aquests paràmetres, que ja s'havien apercebut abans de la crisi sanitària, Mercabarna ha decidit apostar pels productes bio construint el Biomarket amb l'objectiu d'apropar els aliments ecològics als ciutadans que desitgen consumir-los a través dels seus centres de compra habituals de comerç detallista o de la restauració. A més, i com passa amb els altres serveis gremials amb què compta el mercat majorista de Barcelona, la concentració d'empreses d'un sector en un mateix recinte promou la competència entre elles i per tant s'aconsegueix varietat de productes i una millor relació qualitat-preu que beneficia als ciutadans.


L'edifici del Biomarket, dissenyat per reduir al màxim el consum energètic utilitzant fonts d'energies renovables i elements passius de climatització, compta amb una superfície de 8.900 metres quadrats comptant les àrees de càrrega i descàrrega dels camions. Disposa de 21 punts de venda en els quals actualment operen 11 empreses; compta amb un espai per a cooperatives agràries i un altre per a petits agricultors de proximitat que poden ocupar cada dia la superfície que necessitin en funció de la collita que tinguin en cada època i moment de l'any. El Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) que té per objectiu auditar i certificar les empreses que comercialitzen productes agroalimentaris ecològics a Catalunya també hi és present en el Biomarket. Tot plegat permet tenir un major control higiènic-sanitaris i de traçabilitat i afavoreix els etiquetatges de certificació de productes ecològics.

El Biomarket comercialitza sobretot fruites i hortalisses i també multi productes com oli, cereals, envasats, ous o begudes. En una primera fase de funcionament Mercabarna pretén captar el 20%, 23.662 tones anuals, del total de fruita i hortalissa ecològica que es distribueix a Catalunya, percentatge que es preveu sigui del 50%, 78.100 tones anuals, el 2031.


Tot i que a l'Estat espanyol el consum d'aliments ecològics encara és baix respecte a altres països europeus, ja que només representa l'1,69% del valor de la cistella de la compra, el mercat de productes bio està creixent un 13% anual. En concret, a Catalunya, la facturació del mercat bio va augmentar, el 2019, un 19,28% segons el darrer informe del CCPAE.

 -  -  <br />  <br /> 

Article: Josep Ferrer

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Imatges

Enllaços

Més informació

Informació relacionada