Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Diumenge, 10 de gener del 2021

L'episodi meteorològic més dur ja ha finalitzat a Catalunya, tot i que es mantenen les alertes per neu i fort onatge i es desactiva l'alerta per vent

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha informat aquest diumenge d'algunes acumulacions de neu destacades: 57cm a la zona dels Ports; Arnes 52 cm; Horta de Sant Joan 50cm; Falset 48cm; Tivissa 36cm; Roquetes 30cm; o les Garrigues 23cm. Els avisos de Protecció Civil es centren, de cara a aquest principi de setmana, en l'onada de fred i l'afectació que pot tenir sobretot a les zones més afectades per la neu i el gel, com a les comarques de Tarragona, les Terres de l'Ebre i el sud de Lleida.on ha nevat amb intensitat tot el cap de setmana, motiu pel qual en algunes zones s'ha suspès el transport escolar i les classes. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, la part més dura de l'episodi de neu ja ha passat. El telèfon 112 ha rebut 851 trucades per aquest episodi de neu. Endesa continua treballant en el restabliment del suministrement elèctric que ha arribat a afectar fins a 4.900 clients sobretot a les comarques de Tarragona i Terres de l'Ebre.
Alguns municipis de les comarques de ponent han acumulat gruixos importants de neu -  -  <br />  <br /> Alguns municipis de les comarques de ponent han acumulat gruixos importants de neu

La nevada d'aquest dissabte a cotes baixes ha deixat imatges com aquesta de la comarca de la Segarra ben blanca.  La imatge correspon a Granyena de Segarra. Probablement el fet que aquest episodi meteorològic hagi coincidit en cap de setmana i en situació de confinament municipal ha reduit, en general, el nombre d'incidències, tot i que s'han donat situacions molt complicades a nivell personal com la d'algunes persones que es dirigien a realitzar els examens d'oposició per accedir a places de professorat i no hi han pogut arribar a causa de la neu


RENFE ha informat aquest matí que es manté suspesa la circulació de trens Ave i Llarga Distància des de Barcelona cap a Madrid, el sud i el nord peninsular. També es troba suspesa encara la circulació entre Reus i Riba-Roja de la R15, i la R13 i R14 entre Lleida i la Plana de Picamoixons. La companyia Endesa ha informat que en aquests moments tenen 13 incidències obertes amb uns 4.900 clients afectats de mitja tensió sobretot a les comarques de Tarragona i terres de l'Ebre. Estan desplaçant equips al territori per localitzar les avaries i resoldre-les. Fins ara s'han mobilitzat 59 conjunts de generadors.

Segons Endesa, ahir a la nit es van produir diverses avaries, que per la seguretat del personal no van poder ser ateses donades les dificultats de mobilitat per la neu acumulada. No hi ha una gran afectació, però els accessos per fer reparacions són molt complicats causa de la contínua nevada, sobretot a la zona de Tarragona Sud. S'ha acumulat molta neu durant tot el dia impedint que els tècnics arribin a alguns punts de maniobra i puguin fer rutes per localitzar falles que van augmentar cap a l'última hora de la nit, sobretot a la zona de Falset. En les avaries que no és possible accedir amb vehicles es fan revisions o en helicòpter si és possible volar.

El telèfon d'emergències 112 ha rebut fins a les 9h d'aquest matí un total de 851 trucades a causa de l'episodi de neu, la majoria al Segrià (94), Barcelonès (77), Osona i Tarragonès (42).

Pel que fa al trànsit, es manté la restricció de circulació als vehicles pesants de més de 7,5 tones per totes les carreretes catalanes excepte els serveis essencials.

A la xarxa viària catalana hi ha més de 180 trams afectats (185), dels quals 18 vies tallades. Per demarcacions, a Lleida, seguit de Tarragona, és on hi ha més incidències. L'Eix Transversal (C-25) ja s'ha reobert entre Sant Julià de Vilatorta i Santa Coloma de Farners i a més, a la C-16 ja no és obligatori circular amb cadenes en cap tram.

 D’altra banda, hi ha uns 165 *trams on és obligatori circular amb cadenes* principalment a la demarcació de Lleida. Cal remarcar la C-12 a Àger i entre Flix i Albatàrrec, i la C-13 entre Sort i Esterri d’Àneu, a Camarasa, i de Castell de Mur a Pobla de Segur. A més, també cal destacar l’ús necessari de cadenes a l’N-420 entre Bot i les Borges del Camp, i entre Gandesa i Móra d’Ebre, a la demarcació de Tarragona.

Convé indicar que a l’AP-2  ja no calen cadenes en el tram comprès entre les Borges del Camp i Banyeres del Penedès

? Podeu consultar el llistat complet i actualitzat d’incidències al web de l’SCT: http://cit.transit.gencat.cat

Al llarg de la passada nit, entre les 20h d'ahir dissabte i les 09.00h d'avui, els Bombers de la Generalitat han atès 83 avisos relacionats amb el temporal arreu de Catalunya. Principalment s'ha tractat de problemes causats pel vent: caiguda d'arbres, branques, pals elèctrics i cartells; tendals i bastides despenjats, cables que treien guspires, vidres trencats i antenes desfalcades. A Porrera, per exemple, s'han fet el sanejament de la coberta d'un celler on s'hi havia acumulat molta neu i s'ha acabat esfondrant. Cap persona no n'ha resultat ferida. I a Mataró, la caiguda del barret d'una xemeneia ha seccionat per dues bandes una canonada de gas. A més d'avisar la companyia, els Bombers també han tallat la clau de pas per aturar la fuita.

Per una altra banda, els Bombers de la Generalitat també han treballat per solucionar problemes derivats de la nevada, com ara retirar ambulàncies i altres vehicles encallats en la neu i revisió i neteja de camins i carreteres. A Gandesa, s'ha donat assistència a una persona a qui se li havia acumulat molta neu a la coberta de la casa, generant un risc d'esfondrament. A més, tenia el cotxe totalment immobilitzat per la nevada. Els Bombers l'han baixada al centre de la vila perquè l'Ajuntament li havia trobat un lloc on passar la nit. També s'ha ajudat personal sanitari a arribar als seus centres de treball, ja que les vies han quedat intransitables per la nevada.

Acumulats, des de l'inici de l'episodi ahir, els Bombers ja han atès 266 avisos pel temporal

Article: MónSOStenible
Font: Proteccio Civil

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook