Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dissabte, 21 de novembre del 2020

Descobreixen un mineral nou que podria ser prometedor per a la producció de bateries

Un equip d'investigació dirigit pel professor del Departament de Cristal·lografia de la Universitat de Sant Petersburg, Stanislav Filatov, ha descobert una nova espècie mineral a la illa volcànica russa Kamxatka. Els científics han batejat el nou mineral, trobat a l'interior d'un dels volcans d'aquesta península situada a l'extrem oriental rus, amb el nom de «petrovita» en honor de Tomas Petrov, un cristal·lògraf destacat i professor de la mateixa Universitat de Sant Petersburg que, juntament amb els seus estudiants Arkady Glikin i Sergei Moshkin, va ser el primer al món a crear una tecnologia per al cultiu de joies de malaquita. Els científics descobridors de la petrovita han establert que el tipus estructural d'aquest mineral és prometedor per a la conductivitat iònica i es pot utilitzar com a material càtode per a les bateries de ions de sodi,. En aquest sentit, la troballa pot obrir camí a trobar una alternativa a les bateries de liti.
 -  -  <br />  <br />

El mineral és de color blau i està format per àtoms d'oxigen, sofre sòdic i coure, que formen un marc porós. Els buits estan connectats entre si per canals a través dels quals es poden moure àtoms de sodi relativament petits. Per tant, els científics han establert que el tipus estructural de petrovita és prometedor per a la conductivitat iònica i es pot utilitzar com a material càtode per a les bateries de ions de sodi

Des de fa més de 40 anys, Stanislav Filatov, professor de la Universitat de Sant Petersburg, juntament amb col·legues d'altres institucions d'investigació a Rússia, estudia la mineralogia dels cons d'escòria i els fluxos de lava de fumaroles a Kamxatka, que es van formar després de dues grans erupcions del volcà Tolbachik (la primera entre 1975 i1976 i la segona entre el 2012 i 2013. En els darrers anys, els investigadors han descobert, en aquest territori únic per la seva diversitat mineralògica, desenes de nous minerals, molts dels quals són únics al món.

El recent descobriment dels científics de la Universitat de Sant Petersburg, la petrovita, Na10CaCu2 (SO4) 8, es troba com a agregats globulars blaus de cristalls tabulars amb inclusions gasoses. L'àtom de coure de l'estructura cristal·lina de la petrovita té una coordinació inusual i molt rara de set àtoms d'oxigen. Aquesta coordinació només és característica d'un parell de compostos, així com de la saranchinaita, que van descobrir uns altres científics de la mateixa Universitat de Sant Petersburg, l'equip de recerca del professor Oleg Siidra, segons explica el director del projecte, el professor Stanislav Filatov.

En l'actualitat, el problema més gran d'aquest ús és la petita quantitat d'un metall de transició, el coure, a l'estructura cristal·lina del mineral. Es podria resoldre sintetitzant un compost amb la mateixa estructura que la petrovita al laboratori ", va dir Stanislav Filatov.

Els resultats de la investigació sobre la troballa de la petrovita, que ha comptat amb el suport d'una subvenció de la Fundació Russa per a la Recerca Bàsica, es publiquen a la revista Mineralogical

L'estudi s'ha dut a terme per un equip de científics de diverses institucions de recerca de tota Rússia. Lidiya Vergasova, investigadora associada sènior a l'Institut de Vulcanologia i Sismologia de la Branca de l'Extrem Orient de l'Acadèmia de Ciències de la Rússia, i gran experta en mineralogia de les espiracions volcàniques a Rússia, ha fet l'avaluació del diagnòstic mineralògic. Andrey Shablinskii, associat de l'Institut Grebenshchikov de química dels silicats i llicenciat a la Universitat de Sant Petersburg, ha estudiat l'estructura cristal·lina del nou tipus de minerals i lha descrit juntament amb Sergey Krivovichev, professor de la Universitat de Sant Petersburg, cap del Centre de Ciències de Kola, membre corresponent de l'Acadèmia de Ciències de Rússia. Shablinskii també ha realitzat una anàlisi de fase de raigs X i, juntament amb Stanislav Filatov, cap de l'equip de recerca, professor de la Universitat de Sant Petersburg, ha identificat les constants òptiques del mineral.

La composició química del mineral ha estat determinada per Svetlana Moskaleva, investigadora associada a l'Institut de Vulcanologia i Sismologia de la Branca de l'Extrem Orient de l'Acadèmia Russa de Ciències.

Malgrat que la majoria dels recents descobriments de mineralogistes i cristal·lògrafs de la Universitat de Sant Petersburg s'associen a la península de Kamchatka, els científics descobreixen molts minerals nous als llocs més inusuals. Entre les troballes del 2008-2017 hi ha mostres de Yakutia polar, la península de Kola (jaciment de Kovdor), Israel (el desert del Nèguev), Grècia, Tanzània, Sud-àfrica, Jordània i molts altres.

 


Article: MónSOStenible
Font: Universitat de Sant Petersburg

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook