Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Divendres, 3 de juliol del 2020

Els Festivals de Senderisme dels Pirineus, una proposta per gaudir del pirineu català

Els Festivals de Senderisme, que - malgrat la pandèmia - enguany arriben a la cinquena edició, són esdeveniments d'entre dos i set dies de durada que ofereixen a un públic ampli rutes guiades a peu per conèixer un territori, amb activitats culturals i gastronòmiques complementàries. Els Festivals representen una oferta de turisme rural i de natura molt adaptada a les precaucions necessàries per la COVID-19, amb activitats a l'aire lliure i en petits grups, amb reserva prèvia . Les rutes que es proposen per aquesta tardor són 5: El primer és a l'Alt Empordà entre el 25 i el 27 de setembre, el segon a la Conca Dellà entre el 2 i el 4 d'octubre, el tercer es fa a la Garrotxa entre el 2 i el 4 d'octubre, el quart a la Vall de Boí entre el 10 i el 12 d'octubre i el cinquè i darrer festival de l'edició d'enguany es fa al Ripollès els dies 16, 17 i 18 d'octubre.
El primer Festival de Senderisme d'aquest any ha tingut lloc al Berguedà el 4-5 de juliol. Aquest itinerari s’ha incorporat com a novetat a l’edició d’enguany. El següent ha tingut lloc a la Vall Fosca entre el 30 de juliol i el 2 d’agost) i el tercers'ha fet a la Vall d’Aran entre el 24 i el 30 d’agost. Arribada la tardor, erls Festivals continuen a l’Alt Empordà  entre el 25 i el 27 de setembre, a la Conca Dellà entre el 2 i el 4 d’octubre, a la Garrotxa entre el 2 i el 4 d’octubre, a la Vall de Boí entre el10 i el 12 d’octubre. El darrer festival de l'edició d'enguany és al Ripollès els dies 16, 17 i 18 d’octubre. 

Els Festivals de Senderisme dels Pirineus arriben enguany a la cinquena edició amb un total de vuit esdeveniments programats, que oferiran més de 80 activitats de juliol a octubre, habitualment els caps de setmana. El director general de Polítiques de Muntanya, Albert Alins; el director de l’Institut per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), Pere Porta; el director de l’Agència Catalana de Turisme, David Font; el president de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, Lluís Vall, i l’alcalde de Saldes, Moisès Masanas, els van presentar el passat 22 de juny en un acte al municipi berguedà de Saldes, que és el que acollirà el primer festival el primer cap de setmana de juliol.

Rutes per sis parcs naturals i pel parc nacional de Catalunya

Amb una durada d’entre dos i set dies, els festivals ofereixen rutes guiades a uns preus inferiors als habituals a càrrec de guies locals i també activitats complementàries per a la descoberta del patrimoni cultural, natural i gastronòmic de les valls pirinenques. A diferència de les fires turístiques, que se solen celebrar en un recinte o pavelló, els festivals estan descentralitzats. Així, les activitats es reparteixen pels diversos indrets del territori que acull cada festival, incloent-hi espais naturals d’alt valor, com ara 6 parcs naturals i l’únic parc nacional de Catalunya. 

Aquests esdeveniments s’inspiren en els walking festivals dels països centreeuropeus, on estan molt consolidats, sobretot al Regne Unit. Les Illes Canàries ja han estat escenari de diverses edicions d’aquestes trobades. Els festivals combinen itineraris per a famílies i gent gran que transcorren per camins senzills, amb propostes per als més avesats a recórrer llargues distàncies. També s’ofereix alguna ruta pensada per a persones amb mobilitat reduïda (al Garrotxa Volcanic Walking). A més de les rutes a peu, les activitats programades permeten conèixer la cultura local: tastets gastronòmics, visites a museus, concerts, rutes culturals o activitats de nit complementen les caminades. 

El president de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, Lluís Vall Carrillo, ha explicat que “amb la situació viscuda en els darrers mesos, té més sentit que mai tirar endavant iniciatives com aquestes, i més essent un territori ric en paisatge, gastronomia i patrimoni”. Així, “l'edició berguedana del festival posa en valor aquests tres elements: el paisatge a través de les excursions amb nivells de dificultat per a tots els públics, amb el valor afegit d'acompanyar-les de la gastronomia. Al Berguedà tenim allò que la gent necessita ara, que és esbargir-se, aire fresc, contacte amb la natura i gaudir dels nostres productes", ha valorat. 

A la primera edició dels festivals, celebrada l’any 2016, quatre territoris pirinencs van organitzar aquests esdeveniments, en què van participar un total de 600 persones. A la segona edició s’hi van afegir dos territoris més i els visitants van créixer fins als 800. El 2018 els Festivals van aplegar 1.365 participants i el 2019, amb 11 festivals, un total de 2.317 visitants. 

Turisme de proximitat a l’aire lliure


Enguany es preveia la celebració d’11 festivals, el mateix nombre que l’any passat, però tres s’han hagut de cancel·lar per les restriccions derivades de la pandèmia de la COVID-19: els de la Cerdanya, la Pica d’Estats i la muntanya d’Alinyà. Els vuit que sí es podran dur a terme han treballat per adaptar-se a tots els protocols d’higiene i seguretat recomanats per les autoritats sanitàries i turístiques. En aquest sentit, tant les entitats organitzadores com les empreses de guiatge que acompanyaran els visitants durant les rutes a peu vetllaran per fer les activitats amb grups reduïts de persones, mantenir la distància de seguretat entre els participants i garantir que portin mascareta (si cal, oferint-ne de gratuïtes) i es rentin les mans. Cal tenir en compte, però, que esdeveniments com els Festivals de Senderisme són de per sí una opció de turisme rural i de natura idònia en el marc d’aquestes recomanacions. Es tracta de rutes i trobades a l’aire lliure a l’alta muntanya, en grups petits i amb reserva prèvia. També és una oportunitat per conèixer el patrimoni històric, cultural i gastronòmic de les comarques pirinenques i recolzar el seu teixit econòmic de petits productors. 

Un producte amb marca territorial

Es tracta d’una iniciativa del territori que vol aglutinar diferents projectes pirinencs, definint el senderisme com a eix central, amb guies intèrprets locals, on tots el públics hi són benvinguts i on els productes locals aporten un valor afegit.

L'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (
IDAPA), a través de la Taula de Camins de l'Alt Pirineu i l'Aran, és l’organisme públic, dependent del Departament de Territori i Sostenibilitat, que coordina els festivals pirinencs, procurant que els esdeveniments compleixin uns criteris comuns definits amb els parcs naturals del territori

El director de l’IDAPA, Pere Porta, explica que “els Festivals pretenen potenciar el senderisme i el guiatge, com a sectors econòmics que ofereixen oportunitats per al desenvolupament, i ajudar a reconèixer i consolidar la professió de guia als Pirineus”. L’IDAPA forma part del Programa Pirineus, una iniciativa de treball conjunt liderada per l’Agència Catalana de Turisme del Departament d’Empresa i Coneixement i formada també pel Consell General d’Aran, la Diputació de Barcelona, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida (Ara Lleida) i el Patronat de Turisme Costa Brava Girona.
Article: MónSOStenible

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook