Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dijous, 30 de juliol del 2020

Demanen al govern espanyol que no destini diners públics a finançar la compra de vehicles de combustió fòssil

Diverses organitzacions de protecció de la salut pública, de protecció del medi ambient i a favor de la mobilitat sostenible han demanat al govern espanyol i a tots els partits polítics representats en el Parlament que els diners públics es destinin "exclusivament a desenvolupar una política industrial intel·ligent en el sector de l'automoció que es centri fonamentalment en potenciar l'eletromobilitat" i consideren "inacceptable" que s'inverteixin recursos de tots els ciutadans "en recolzar la compra de vehicles amb motors basats en la crema de combustibles fòssils (dièsel, benzina i gas natural)".
Fundación Ecología y Desarrollo, European Public Health Alliance (EPHA), Fundación Renovables, Transport&Environment, Promoció del Transport Públic i Salvia, són les sis entitats que s'han unit per fer aquesta advertència al govern de Pedro Sánchez. En un comunicat de premsa coincideixen en indicar que cal assegurar els llocs de feina del sector de l'automoció "perquè és molt important pel PIB nacional", però consideren que l'aposta pel futur d'aquest sector passa per "adoptar mesures de suport a les tecnologies que realment tenen futur" seguint l'actual legislació europea i que preveu que en els anys 2020-2021 el 95% dels turismes venuts per cada marca han d'emetre menys de 95 grams de CO2/km "el que implica que hauran de produir molts vehicles elèctrics".

Per aquest motiu les organitzacions signants del comunicat creuen que el govern espanyol "no pot actuar irresponsablement promovent amb els diners de la ciutadania plans i programes d'ajut que posin en risc" complir amb la normativa europea.

 -  -  <br />  <br />

L'aposta pel vehicle elèctric

L'any 2019 es van invertir a tot Europa més de 60.000 milions d'euros en la producció de vehicles elèctrics. Això demostra, a parer de les entitats, "que els fabricants europeus d'automòbils són conscients que per poder complir amb els estàndards definits per la reglamentació europea han de produir vehicles elèctrics". En cas que no ho fessin haurien de pagar multes molt elevades "que posaria en risc el manteniment dels llocs de feina existents i/o la creació de nous llocs de treball en el sector".
Però el futur del vehicle elèctric no passa només perquè les empreses els fabriquin, cal assegurar que tant els estats com els privats "destinin la suficient inversió pública i privada a la infraestructura de càrrega elèctrica en edificis privats i públics, en centres de càrrega ràpida per a taxis, vehicles de transport de passatgers i furgonetes i a tota la xarxa de carreteres de la Unió Europea". Cal també, segons les mateixes entitats, fomentar el teletreball per fer els menys desplaçaments possibles, potenciar la mobilitat compartida i impulsar el transport públic -autobusos, tramvies i trens- amb zero emissions.

Estalvi sanitari

Segons un informe de l'Aliança Europea per a la Salut Pública (EPHA, en les seves sigles en anglès), plataforma que reuneix a més de 70 entitats del sector de tot el continent, la contaminació de l'aire és el factor de risc més gran per a la salut a Europa, especialment a les ciutats. Les partícules (PM), el diòxid de nitrogen (NO2) i l'ozó a nivell del terra (O3) provoquen anualment unes 400.000 morts prematures. La contaminació urbana per NO2 prové, principalment, del tràfic, i en concret dels vehicles dièsel que també són una font important de PM.
Un altre informe de l'EPHA indica que l'Estat espanyol s'estalviaria cada any entre 477 i 731 milions d'euros en costos derivats de la contaminació de l'aire provocada pel transport en carretera només que es prescindís dels vehicles més vells i aconseguís que l'any 2030 el 21% dels cotxes en circulació fossin elèctrics.
Article: Josep Ferrer

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Imatges

El govern espanyol impulsarà un pla integral pel sector automobilistic de 3750 mil·lions d'euros. Amb l'objectiu d'acompanyar el sector en la transició cap a una mobilitat sostenible i connectada, els ajuts, que fomentat una mobiblitat elèctrica, però no només, es distribuiran a través de tota la cadena de valor industrial per ajudar al sector a adaptar-se mantenint la competitivitat.El nou pla integral, que va avançar el president del govern diumenge, s'ha donat a conèixer aquest dilluns en una trobada a la Moncloa amb els representants del sector i es preveu aprovar aquest dimarts pel Consell de Ministres. La voluntat del govern espanyol és facilitar la renovació dels vehicles perquè aquests siguin més eficients i d'acord amb els objectius de transició energètica d'arribar el 2050 a les zero emissions.Tot i que des de Moncloa es destaca la importància que el pla ha estat pactat amb els representants del sector, des de UGT es critica precisament l'absència de diàleg amb els sindicats. El govern espanyol impulsarà un pla integral pel sector automobilistic de 3750 mil·lions d'euros. Amb l'objectiu d'acompanyar el sector en la transició cap a una mobilitat sostenible i connectada, els ajuts, que fomentat una mobiblitat elèctrica, però no només, es distribuiran a través de tota la cadena de valor industrial per ajudar al sector a adaptar-se mantenint la competitivitat.El nou pla integral, que va avançar el president del govern diumenge, s'ha donat a conèixer aquest dilluns en una trobada a la Moncloa amb els representants del sector i es preveu aprovar aquest dimarts pel Consell de Ministres. La voluntat del govern espanyol és facilitar la renovació dels vehicles perquè aquests siguin més eficients i d'acord amb els objectius de transició energètica d'arribar el 2050 a les zero emissions.Tot i que des de Moncloa es destaca la importància que el pla ha estat pactat amb els representants del sector, des de UGT es critica precisament l'absència de diàleg amb els sindicats.

Enllaços

El pla del sector de l'automoció que impulsa el govern espanyol incentiva els vehicles elèctrics, però no només Informe de l'EPHA sobre Espanya Informació de l'EPHA indicant que el coronavirus és una amenaça per les ciutats més contaminades Manifest de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) a favor d'un recuperació saludable de la COVID-19:

Informació relacionada

Dimecres, 5 de juny del 2019
Som Elèctrics! vol donar resposta als reptes de la transició energètica i de la mobilitat elèctrica
Dimarts, 21 de maig del 2019
Ajuts per la compra de vehicles elèctrics: cotxes, motos i furgonetes
Dilluns, 29 de setembre del 2014
Europa potencia la mobilitat elèctrica amb una nova directiva que obliga els Estats membres a garantir una xarxa mínima de punts d'abastament de combustibles nets per garantir la circulació de vehicles més sostenibles
Dimecres, 6 de novembre del 2013
Barcelona, capital mundial del vehicle elèctric
Dilluns, 12 de novembre del 2012
L'Iniciativa Europea per als Cotxes Ecològics impulsa la recerca i la innovació en mobilitat elèctrica