Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dissabte, 4 de juliol del 2020

Nou impuls al Parc Pirinenc de les Tres Nacions amb l'edició d'un mapa guia d'aquesta gran àrea transfronterera

Tot i que el Parc Pirinenc de les Tres Nacions va néixer el 2018 per a la promoció conjunta del paisatge i el patrimoni natural i cultural de l'àrea pirinenca catalanofrancesa i andorrana, més enllà de les fronteres territorials, la primera acció conjunta dels quatre parcs naturals que integren aquesta àrea transfronterera s'ha fet ara amb l'edició del primer mapa guia del parc. El Parc Pirinenc de les Tres Nacions és un gran espai natural de mig milió d'hectàrees que inclou espais protegits de Catalunya, Andorra i el sud de França, tals com el Parc Natural de l'Alt Pirineu, el Parc Natural de la Vall de Sorteny, el Parc Natural de les Valls de Comapedrosa i el Parc Natural dels Pyrénées Ariègeoises
 -  -  <br />  <br />

L'edició d'aquest mapa guia és una de les primeres accions conjuntes acordades l’any 2019 pels quatre parcs naturals integrats en aquest espai transfronterer, creat el 2018 per a la promoció conjunta del paisatge i el patrimoni natural i cultural d’aquesta àrea, més enllà de les fronteres territorials

El Parc Natural de l’Alt Pirineu ha editat el primer mapa guia del Parc Natural de les Tres Nacions (PP3N), en coordinació amb els altres espais naturals de França i Andorra que en formen part: el Parc Natural de la Vall de Sortenyel Parc Natural de les Valls de Comapedrosa, i el Parc Naturel Régional des Pyrénées Ariégeoises
El mapa ha estat dissenyat pel Parc Natural de l’Alt Pirineu, en col·laboració amb l’ICGC. Atès que Catalunya, França i Andorra utilitzen sistemes de projecció cartogràfics diferents,  ha calgut la unificació i la integració de la informació cartogràfica dels diferents àmbits territorials.

Distribució àmplia per promoure el turisme

El nou mapa  s’imprimirà en els tres països que en formen part i es distribuirà abans de Setmana Santa de manera gratuïta en els centres d’informació de tots els parcs naturals  (un total de 13) i oficines de turisme (22) que formen part del Parc Pirinenc de les Tres Nacions.

També s’ha previst distribuir-lo també en més de 200 establiments turístics del seu àmbit territorial, com ara allotjaments, restaurants, museus i centres d’interpretació,  perquè actuïn de xarxa per a la seva difusió.

Finalment, en l’àmbit català, es farà arribar també a l'Agència Catalana de Turisme i al Patronat Ara Lleida, per tal que el distribueixin en fires internacionals de turisme en les que participin. L'objectiu és posicionar el PP3N dins del sector de l'ecoturisme com un dels grans espais naturals protegits transfronterers d'Europa.

En diversos idiomesEl nou mapa s’ha elaborat en versió bilingüe català/ francès, els idiomes oficials del PP3N. Tanmateix, es preveu editar una altra versió en castellà/anglès, per arribar al màxim nombre de públic. El mapa inclou una breu explicació de cada un dels quatre parcs integrants del parc transfronterer, la seva localització i extensió, i els seus punts més emblemàtics i característiques singulars. 

L’objectiu és que el visitant conegui amb aquest mapa guia que és el Parc Pirinenc de les Tres Nacions,  quins son els diferents accessos que hi ha per arribar-hi, a quins equipaments pot ampliar la informació, les dades de contacte de cada parc i un recull de fotografies sobre els valors naturals, culturals i paisatgístics essencials que caracteritzen el PP3N.

Una quarantena d’accions previstes
 
A més del mapa guia que ara ha vist la llum, els quatre parcs naturals de Catalunya, França i Andorra implicats van acordar a finals de desembre de 2019 el full de ruta que haurà de guiar aquest espai transfronterer, amb una quarantena d’accions per implementar al llarg dels propers 4 anys. Entre elles, una app comuna per accedir a la informació i recursos dels 4 parcs, un domini web comú, inventariar  els       hàbitats         i           espècies        a conservar dins      del parc  transfronterer, promoure els productes locals de tots els àmbits a fires dins del parc transfronterer i grans ciutats, i establir mecàniques d’intercanvi per a escolars, famílies i professionals entre els parcs integrants, entre altres.
El PP3N va néixer el setembre del 2018, amb la signatura d’un protocol de col·laboració internacional entre Catalunya, Andorra i França, per crear una marca d’identitat comuna per a la promoció turística i l’impuls d’accions conjuntes en un espai natural que suma més de 428.700 hectàrees i 158 municipis, 15 de catalans, dos d’andorrans i 141 de francesos.

Principals atractius del Parc
El Parc Pirinenc de les Tres Nacions  té com a principals atractius ser una de les zones dels Pirineus més ben conservades. Destaca la presència de la sargantana pallaresa (Iberolacerta aurelioi), un endemisme exclusiu mundial. També hi són presents les majors poblacions d’espècies de fauna pirinenca en perill d’extinció, com l’almesquera, la perdiu blanca, el gall fer i l’os bru, així com l’herc,  reintroduït el 2014, i diverses races domèstiques autòctones com ara l’ovella xisqueta, l'aranesa i tarasconesa,  el cavall Castillonnais, el català pirinenc, i la vaca bruna, la pallaresa i la casta.

La línia fronterera que agrupa els quatre parcs és la zona més extensa dels Pirineus sense afectació de cap gran infraestructura transfronterera com carreteres, vies de tren i línies elèctriques d’alta tensió. En destaquen paratges fronterers de gran atractiu paisatgístic com, d‘oest a est, el Mont Valièr, Bonabé, el port de Salau, Mont-roig, Noarre, el port de Marterat, Certascan, el pla de Boavi, el circ de Cagateille, les cascades d’Ars, el pla de Boet, la vall de Solcén, el circ de Baiau, el Comapedrosa i la Vall de Sorteny. En destaca el massís de la Pica d’Estats, on s’agrupen els pics de més de 3.000 metres del Parc Pirinenc de les Tres Nacions, com la mateixa Pica (3.143 m), el Montcalm (3.077 m) i el Sotllo (3.073 m).La presentació del nou mapa ha tingut lloc aquest divendres 3 de juliol al despoblat medieval de Santa Creu de Llagunes, el jaciment arqueològic més important del Parc Natural de l’Alt Pirineu, per rememorar els avantpassats pirinencs que no entenien de fronteres. Hi han participat el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles; la delegada territorial del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós; el president junta Rectora del Parc Natural de l’Alt Pirineu, Joan Ordi; el director del Parc Natural de l’Alt Pirineu, Marc Garriga; l’alcalde de Soriguera, Josep Ramon Fondevilla; el director de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), Jaume Massó; el conseller de Medi Ambient de la Massana - Parc Natural de les Valls del Comapedrosa, Sergi Gueimonde; el consol d’Ordino i president del Parc Natural de Sorteny, J. Àngel Mortés; el president del Parc Natural Regional de Pyrénées Ariégeoises, Kamel Chibli, i el president de l'Associació d'amics del PNR Pyrénées Ariégeoises,Jean Claude Rivere. Precisament, per posar en valor el patrimoni històric del despoblat medieval de Sant Creu de Llagunes, del 3 de juliol al 3 d’agost s'organitzaran visites teatralitzades. 


Article: MónSOStenible

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Imatges

El Parc Pirinenc de les Tres Nacions és una marca d'identitat comuna per a una de les àrees protegides transfrontereres més extenses d'Europa, formada pel Parc Natural de l'Alt Pirineu, el Parc Natural Regional dels Pyrénées Ariégeoises, el Parc Natural de la Vall de Sorteny i el Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa. Suma més de 428.700 hectàrees i 158 municipis, 15 de catalans, dos d'andorrans i 141 de francesos El Parc Pirinenc de les Tres Nacions és una marca d'identitat comuna per a una de les àrees protegides transfrontereres més extenses d'Europa, formada pel Parc Natural de l'Alt Pirineu, el Parc Natural Regional dels Pyrénées Ariégeoises, el Parc Natural de la Vall de Sorteny i el Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa. Suma més de 428.700 hectàrees i 158 municipis, 15 de catalans, dos d'andorrans i 141 de francesos La presentació del parc, que es fa fer el setembre del 2018, es va celebrar al Centre d'Interpretació del Comapedrosa (Andorra),i va servir per materialitzar el compromís de les parts amb aquest projecte que es va començar a gestar l'any 2009 amb la creació del Parc Natural Regional de Pyrénées Ariégeoises. Va ser el pirineista ja mort Michel Sebastien, gran apassionat de la muntanya, el paisatge i la conservació de la natura, qui va començar a posar sobre la taula la idea de crear un espai transfronterer protegit per millorar la gestió del seu patrimoni més enllà de les fronteres administratives.  A més,  l'elevat interès científic dels quatre espais naturals protegits, juntament amb els esforços que s'hi realitzen per a la conservació i la protecció de la biodiversitat i el seu desenvolupament econòmic i humà, recomanen la cerca conjunta d'un reconeixement internacional La presentació del parc, que es fa fer el setembre del 2018, es va celebrar al Centre d'Interpretació del Comapedrosa (Andorra),i va servir per materialitzar el compromís de les parts amb aquest projecte que es va començar a gestar l'any 2009 amb la creació del Parc Natural Regional de Pyrénées Ariégeoises. Va ser el pirineista ja mort Michel Sebastien, gran apassionat de la muntanya, el paisatge i la conservació de la natura, qui va començar a posar sobre la taula la idea de crear un espai transfronterer protegit per millorar la gestió del seu patrimoni més enllà de les fronteres administratives. A més, l'elevat interès científic dels quatre espais naturals protegits, juntament amb els esforços que s'hi realitzen per a la conservació i la protecció de la biodiversitat i el seu desenvolupament econòmic i humà, recomanen la cerca conjunta d'un reconeixement internacional El Parc Pirinenc de les Tres Nacions  té com a principals atractius ser una de les zones dels Pirineus més ben conservades. Destaca la presència de la sargantana pallaresa (Iberolacerta aurelioi), un endemisme exclusiu mundial. També hi són presents les majors poblacions d'espècies de fauna pirinenca en perill d'extinció, com l'almesquera, la perdiu blanca, el gall fer i l'os bru, així com l'herc,  reintroduït el 2014, i diverses races domèstiques autòctones com ara l'ovella xisqueta, l'aranesa i tarasconesa,  el cavall Castillonnais, el català pirinenc, i la vaca bruna, la pallaresa i la casta.  A més, acull una molt bona representació dels hàbitats de boscos subalpins i montans de coníferes i caducifolis dels Pirineus, prats alpins, estanys i molleres d'alta muntanya amb un bon estat de conservació. Cal posar en valor que estan representats tots els estatges vegetals pirinencs, des de la plana atlàntica, a la muntanya submediterrània, passant pels diferents estatges altitudinals i d?exposició. També destaca el manteniment d?una activitat ramadera extensiva activa que contribueix a conservar un paisatge de mosaic divers de prats florits, pastures, matollars i boscos, i un patrimoni cultural associat en forma de cabanes, camins ramaders, pletes, orris i bordes El Parc Pirinenc de les Tres Nacions té com a principals atractius ser una de les zones dels Pirineus més ben conservades. Destaca la presència de la sargantana pallaresa (Iberolacerta aurelioi), un endemisme exclusiu mundial. També hi són presents les majors poblacions d'espècies de fauna pirinenca en perill d'extinció, com l'almesquera, la perdiu blanca, el gall fer i l'os bru, així com l'herc, reintroduït el 2014, i diverses races domèstiques autòctones com ara l'ovella xisqueta, l'aranesa i tarasconesa, el cavall Castillonnais, el català pirinenc, i la vaca bruna, la pallaresa i la casta. A més, acull una molt bona representació dels hàbitats de boscos subalpins i montans de coníferes i caducifolis dels Pirineus, prats alpins, estanys i molleres d'alta muntanya amb un bon estat de conservació. Cal posar en valor que estan representats tots els estatges vegetals pirinencs, des de la plana atlàntica, a la muntanya submediterrània, passant pels diferents estatges altitudinals i d?exposició. També destaca el manteniment d?una activitat ramadera extensiva activa que contribueix a conservar un paisatge de mosaic divers de prats florits, pastures, matollars i boscos, i un patrimoni cultural associat en forma de cabanes, camins ramaders, pletes, orris i bordes

Informació relacionada