Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dimecres, 16 de desembre del 2020

La demanda de Greenpeace contra el Govern espanyol per inacció climàtica arriba al Suprem

Espanya, Ecologistes en Acció i Oxfam Intermón, han fet avui un pas més en el procediment judicial contra la inacció climàtica de Govern espanyol, que l'organització ecologista va iniciar el passat 1 d'octubre: amb la presentació de la demanda, que és la peça fonamental d'un procés judicial d'aquestes característiques; el document en el qual s'esgrimeixen tots els arguments científics i jurídics, per intentar convèncer el Tribunal Suprem que obligui al Govern d'Espanya a incrementar la seva ambició en la lluita contra el canvi climàtic.La demanda de Greenpeace compte amb el suport de més de 55 organitzacions de la societat civil, i més de 24.000 ciutadans i ciutadanes que hi han donat suport amb la seva signatura. Fins ara, Greenpeace només havia presentat un recurs, en el que de s'exposava al Tribunal quins eren els motius per demandar al Govern. Uns motius que el Tribunal Suprem va acceptar, donant un termini d'un mes per presentar la demanda.
El plec presentat per Greenpeace conté 187 pàgines plenes d'evidències científiques sobre el canvi climàtic, i d'arguments jurídics d'avantguarda, que s'estan emprant en l'entorn comparat europeu i internacional, en els més de 150 litigis climàtics contra la inacció dels governs que hi ha ara mateix a tot el món. Al cos de la demanda Greenpeace acompanyat també més de 25 informes sobre els impactes de l'canvi climàtic a manera de prova documental, a més de dos informes pericials d'una professora i un catedràtic, expertes en la matèria, que han elaborat per presentar-los davant del Tribunal, com a prova dels impactes que el canvi climàtic té a Espanya i la resta de món, tant sobre la sostenibilitat de l'entorn, com sobre la salut i la vida, com sobre la pobresa i la desigualtat material

Els diferents governs d'Espanya han incomplert els seus compromisos internacionals en la lluita contra el canvi climàtic, el que, segons Greenpeace, suposa una gran irresponsabilitat. Espanya és un dels països europeus més vulnerables a el canvi climàtic i també és el que més ha augmentat les seves emissions entre 1990 i 2017. Per aquest motiu, Greenpeace sol·licita a l'Tribunal Suprem que obligui al Govern espanyol a aprovar formalment un Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima (PNIEC), que inclogui una reducció d'emissions de al menys el 55% fins al 2030 respecte a les que es tenien en 1990, en línia amb el que recomana la comunitat científica que hem de fer per no superar el 1,5ºC d'augment global de la temperatura, per sobre del qual els impactes del canvi climàtic poden ser devastadors. La setmana passada, la Unió Europea va augmentar l'objectiu de reducció d'emissions del 40% al 55% netes pel 2030, per estar millor alineat amb el compromís adquirit amb la signatura de l'Acord de París, tot i que encara és insuficient. Mentrestant, l'Executiu espanyol proposa reduir les emissions només un 23% pel 2030, una xifra que l'organització ecoogista considera del tot insuficient ja que està molt allunyada de les recomanacions de la comunitat científica.

La demanda presentada evidencia que les sequeres, les inundacions i els incendis són cada vegada més devastadors a Espanya; i que el canvi climàtic impacta de manera decisiva en la pobresa i aprofundeix la la desigualtat, en particular la bretxa de gènere, que revela com la crisi climàtica afecta especialment a les persones més vulnerables, que no compten amb mitjans per afrontar-la, ni amb la protecció efectiva dels poders públics.

Segons l'advocada de Greenpeace a Esapnya Lorena Ruiz, el govern espanyol preveu que el 2030, el país continuï tenint una dependència dels combustibles fòssils de més del 64% en el consum energètic. Un model energètic basat en els combustibles fòssils, a més de ser responsable del canvi climàtic, contamina greument l'aire, el que, segons els informes de l'Agència Europea de Medi Ambient, provoca més de 30.000 morts prematures a Espanya cada any. L'abandonament dels combustibles fòssils és fonamental no només per evitar els pitjors impactes de l'canvi climàtic, sinó també per millorar la qualitat de l'aire.

Greenpeace denuncia que la manca d'ambició climàtica de el Govern espanyol "és més que evident" i diu en un comunicat que "no parlem de xifres, sinó de la possibilitat de comptar amb un hàbitat sostenible en el qual desenvolupar una vida digna i saludable, per a les generacions presents i futures; de les nostres filles i fills, dels nostres néts i nétes" I que "per elles i per ells, mentre els governs segueixin sense complir amb la seva obligació de protegir-nos, nosaltres no desistirem en l'intent". "Ens hi va la vida", conclou.
Article: MónSOStenible

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Imatges