Benvinguts a Pagès, la festa de la pagesia catalana, es celebra virtualment aquest cap de setmana

Després de l'ajornament de dates, finalment la pandèmia obliga a traslladar la gran festa de la pagesia catalana a les xarxes socials. Així, durant aquest cap de setmana una vintena de productors i productores del país oferiran xerrades divulgatives, visites virtuals i tutorials amb receptes i consells sobre alimentació, entre d'altres activitats.Tot i que l'edició d'enguany de Benvinguts a Pagès sigui virtual, es mantenen a disposició del públic les rutes de cap de setmana o d'una jornada arreu del país amb els productors i productores de fil conductor per fer de manera individual quan es desitgi. Des de l'organització esperen que l'edició de 2021 pugui recuperar el format presencial i les dates habituals del primer cap de setmana de juny.

[foto]

Imatge corresponent a l’edició 2019 de Benvinguts a Pagès

Benvinguts a Pagès, la gran festa de la pagesia catalana, finalment s’ha rendit a la incertesa provocada per la crisi sanitària i a la situació excepcional provocada per la Covid-19, i canvia el seu format en l’edició d’enguany. Així doncs, no serà presencial i aquest primer cap de setmana d’octubre, els dies 3 i 4, Benvinguts a Pagès es pot seguir a les xarxes socials a través d’un esdeveniment excepcional en què es vol mantenir l’essència del projecte: donar a conèixer l’origen dels productes que consumim cada dia i que es produeixen arreu del país. Una representació dels productors i productores inscrits a Benvinguts a Pagès programaran tot tipus d’activitats divulgatives a la xarxa, entre les quals destaquen xerrades, visites virtuals, receptes, entrevistes i tutorials amb consells sobre alimentació.

La pàgina web benvingutsapages.cat recull tota la informació d’aquesta edició amb els detalls de les activitats virtuals programades, que es podran veure als perfils de Facebook, Instagram, Twitter i YouTube de Benvinguts a Pagès i seguir a través de l’etiqueta #eBaP.

Experiència virtual

A través dels perfils de Benvinguts a Pagès a les xarxes socials, els dies 3 i 4 d’octubre es podrà conèixer el dia a dia de diferents pagesos i pageses que seran entrevistats i explicaran, entre d’altres, com és l’elaboració de l’oli a les Terres de l’Ebre, els secrets de la producció d’un producte com la cervesa des de Lleida, o el treball a l’horta amb productes dolços al Berguedà.

Les visites guiades virtuals donaran al públic l’oportunitat de conèixer explotacions de carn, embotits, aviram, ous i altres productes d’horta i posar en valor la feina de pagesos i ramaders.

Els tutorials amb consells per a una alimentació saludable estaran protagonitzats per pagesos i pageses que treballen amb mel, pa i queviures, vins i caves, fruita, carn, embotits i herbes aromàtiques. En el marc d’aquest Benvinguts a Pagès virtual donaran a conèixer recomanacions per gaudir dels productes de temporada i aprofitar les seves propietats.

Restaurants i allotjaments

Els restaurants i allotjaments divulgaran també per la xarxa la seva feina durant tot el cap de setmana. L’esdeveniment serà un bon aparador perquè els establiments turístics expliquin com és la feina que habitualment no es veu. Es podrà entrar fins als fogons d’un restaurant del Segrià i descobrir les tècniques de cuina d’un hotel gastronòmic de Falset, entre d’altres atractius. A més, des del sofà de casa es podran visitar, còmodament, les cases rurals del Berguedà, situades enmig de la natura en un entorn privilegiat, així com un hotel de Tarragona.

Omplir el rebost

L’edició d’enguany permetrà viure una experiència virtual en què també es mantindrà l’oportunitat d’adquirir els productes directament als productors i omplir el rebost. El Benvinguts a Pagès també esdevé un repte per accelerar la digitalització de les explotacions agrícoles, ramaderes i pesqueres del país que tenen a internet una gran oportunitat per difondre i vendre directament els seus productes. Els pagesos i pageses inscrits a Benvinguts a Pagès disposen de l’acreditació de venda de proximitat emesa pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya. 

Rutes tot l’any

Tot i que l’edició d’enguany de Benvinguts a Pagès és virtual, es mantenen a disposició del públic les rutes de cap de setmana o d’una jornada arreu del país amb els productors i productores de fil conductor per fer de manera individual quan es desitgi. Els itineraris Costa Brava, Paisatges Barcelona, Costa Barcelona, Costa Daurada, Terres de l’Ebre, Terres de Lleida i Pirineus ofereixen durant tot l’any recorreguts que uneixen gastronomia, territori, paisatge, història i patrimoni. A través de la pàgina web benvingutsapages.cat es poden consultar els detalls de les rutes.

S’espera que la gran festa de la pagesia catalana pugui recuperar el format presencial en l’edició de 2021, que també tornarà a les dates habituals del primer cap de setmana de juny.  Així els propers 5 i 6 de juny Benvinguts a Pagès s’espera torni a ser presencial i obri les portes de les explotacions

Benvinguts a Pagès és una iniciativa de la Generalitat de Catalunya, en una actuació coordinada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a través de Prodeca, i del Departament d’Empresa i Coneixement, a través de l’Agència Catalana de Turisme. Col·laboren al projecte la Fundació Alícia, els Consells Comarcals, Consorcis i Oficines de Turisme i altres entitats i associacions que treballen per la revalorització i la promoció del sector.

Fins l’any passat, i durant un cap de setmana de primavera, les explotacions agrícoles, ramaderes i pesqueres de tot Catalunya obrien portes un cap de setmana de primavera i, juntament amb la participació dels restaurants, allotjaments i la programació d’una extensa oferta d’activitats paral·leles, configuraven un projecte transversal i de país per tal de donar a conèixer l’elaboració dels productes alimentaris que es consumeixen cada dia. Les dues primeres edicions van aconseguir arribar a la xifra de 50.000 visitants, que es van desplaçar per trepitjar el territori i participar d’una experiència que arriba a les 42 comarques catalanes.

Comparteix-me:

Estem treballant per un nou monSOStenible

Quan falta poc més d’un mes pel del Dia del Medi Ambient d’aquest 2024 i després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15...

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...

BioCultura aterra a Barcelona aquest mes de maig

El Palau Sant Jordi de Barcelona acollirà aquest mes de maig la 30a edició de la fira BioCultura, la mostra de productes ecològics i consum responsable més gran de l'estat...