Mollet Ciutat 30, converteix Mollet del Vallès en la primera ciutat catalana que instaura aquesta velocitat màxima a tot el terme municipal per tal de reduir les emissions

Mollet Ciutat 30 és la mesura estrella d'un complet i ambiciós paquet de mesures que posa en marxa la capital del Baix Vallès per combatre l'emergència climàtica. Es tracta d'un compromís públic i compartit que ha rebut el suport de tots els grups municipals i que, més enllà de recollir totes les sensibilitats polítiques, també té la voluntat de comptar amb la implicació no només de l'administració pública, sinó de la societat molletana en el seu conjunt amb la creació de la Mesa per l'Emergència Climàtica.

[foto]

L’Ajuntament de Mollet del Vallès posa en marxa un dels compromisos adquirits pel govern municipal dins del Pla d’Actuació de Mandat i dels seus 3 eixos programàtics com és la seva aposta decidida per una ciutat més verda, sostenible i compromesa amb les actuacions contra la crisi climàtica i amb l’agenda d’Objectius de Desenvolupament Sostenible 2030 de Nacions Unides. En aquest sentit, s’han presentat les 5 primeres mesures a aplicar aquest 2020. Mollet Ciutat 30, mesura estrella d’un complet i ambiciós paquet de mesures per combatre l’emergència climàtica
Aquest compromís i aquestes actuacions contra la crisi climàtica es van formalitzar el passat mes de desembre amb la signatura del Manifest per a la Declaració de l’Emergència Climàtica en vigor a Mollet des del passat 1 de gener.

Els principals eixos de treball a partir dels quals s’emmarca l’acció municipal en la lluita contra l’emergència climàtica comprenen les principals àrees d’actuació municipal en l’àmbit mediambiental, i estan alineats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides, i amb el Pla d’Actuació de Mandat (PAM) 2019-2023 del Govern Municipal:

  1. Mollet Ciutat 30
  2. Foment de la Transició Energètica
  3. Fiscalitat Verda
  4. Desenvolupament urbà sostenible
  5. Renaturalitzar la ciutat
  6. Ciutat Residu Zero
  7. Millorem la qualitat de l’aire de Mollet
  8. Foment  de l’Economia Circular i Verda
  9. Aposta ferma per l’Educació Ambiental
  10. Participació a projectes europeus per intercanviar bones practiques.

Per l’alcalde de Mollet, Josep Monràs, amb aquest paquet de mesures “Ens avancem a la directriu estatal que comportarà que sigui d’obligat compliment a les ciutats de més de 50.000 habitants zones 30 de baixes emissions. Mollet dona un pas més i apliquem la mesura a tota la ciutat”.  

Monràs també ha recordat que “no només es tracta d’una qüestió de seguretat viària, que ho és, sinó que és compromís de tots tenir cura del nostre entorn, i hi ha dades clares que demostren que a major velocitat, major combustió, i a major combustió, major contaminació” i davant l’aplicació de les zones 30 l’alcalde ha volgut deixar clar que “en cap cas la intenció és la sanció ni aquesta serà imminent. El nostre objectiu és educar i contribuir a la sensibilització ciutadana”

Així, les primeres mesures a aplicar tindran a veure amb:

  •  Mobilitat.

Mollet ciutat 30. Regular la circulació a la ciutat amb el propòsit de millorar la qualitat de l’aire fent de Mollet una zona de baixes emissions i, alhora, fomentar una mobilitat sostenible i segura.

Nous vehicles de la policia Municipal. Presentació de dues motocicletes totalment elèctriques ja en funcionament i de dos turismes híbrids. Per aquest any també hi ha la pretensió d’incorporar dues motocicletes elèctriques més i una furgoneta també elèctrica. 

 Nous vehicles del bus urbà. Aquest any s’incorporarà a la flota un nou  bus sostenible.

  • Ordenança Solar.

Al ple d’aquest mes de gener es crearà la Comissió d’estudi per a l’ordenança solar amb la que s’establirà una regulació municipal que incentivi la implantació de les instal·lacions d’autoconsum amb energia solar fotovoltaica milloran i simplificant les bonificacions fiscals actuals sense que sigui necessari, per exemple, assolir el 30% del consum per tenir dreta  la bonificació de l’IBI.

  • Inversions en la pròrroga del contracte de l’aigua.

Amb la pròrroga per 5 anys aprovada recentment, l’Ajuntament garanteix tot un seguit d’inversions per part de l’empresa que permetran millorar la xarxa de distribució i el servei, garantir el compliment del Pla Sanitari de l’aigua i seguir avançant en el reaprofitament d’aigües freàtiques per a reg de parcs i jardins.

D’altra banda, també fa unes setmanes en l’encàrrec que va fer l’alcalde al Consell Municipal d’Infants va ser treballar per fer de Mollet una ciutat sense plàstic i que presentarà les seves conclusions al mes de març.

Aquest nou pas endavant, però, no comporta partir de zero, ja que l’Ajuntament de Mollet, des de l’adhesió l’any 2008 al Pacte d’Alcaldes i Alcaldesses, i la posterior creació del Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible l’any 2009, fins a l’obtenció del guardó European Green Leaf l’any 2015, ha posat de manifest el seu històric i constant compromís amb la sostenibilitat i el creixement verd. 

 

A més, fruit d’aquest compromís i de les actuacions dutes a terme, Mollet ha estat convidada a mostrar les seves polítiques en matèria de sostenibilitat i creixement verd a tot el món. Ho farà a França, a la cimera mundial ChangeNOW que se celebrarà a París del 30 de gener a l’1 de febrer.

Comparteix-me:

Estem treballant per un nou monSOStenible

Quan falta poc més d’un mes pel del Dia del Medi Ambient d’aquest 2024 i després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15...

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...

BioCultura aterra a Barcelona aquest mes de maig

El Palau Sant Jordi de Barcelona acollirà aquest mes de maig la 30a edició de la fira BioCultura, la mostra de productes ecològics i consum responsable més gran de l'estat...