Balanç de les afectacions agrícoles del Gloria

Les darreres dades obtingudes pel departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació en relació a l'afectació del temporal Glòria assenyalen que les dues zones de Catalunya més afectades a nivell agrícola i ramader són d'una banda els municipis del voltant de la llera del riu Tordera i les Terres de l'Ebre.. A les Terres de l'Ebre, les inundacions han afectat 2.500 hectàrees de cultiu d?arròs del marge esquerra del riu Ebre i 800 del marge dret i ha malmès 35 muscleres de les Badies del Fangar i dels Alfacs . El desbordament del Tordera ha afectat 326 ha de conreu a Blanes, Malgrat de Mar, Palafolls i Tordera. el desbordament del riu Tordera ha afectat un total provisional de 326 ha de conreu a les comarques el Maresme i la Selva. D?aquestes, 120 has corresponen al terme municipal de Malgrat, 110 has a Palafolls, 34 has a Tordera i 62 has a Blanes. S'està a l'espera que el cabal del riu Tordera s'estabilitzi.

Afectació agrícola i ramadera a Terres de l’Ebre

El balanç de l’afectació agrícola i ramadera a Terres de l’Ebre indica que han quedat afectades per les inundacions 3.200 hectàrees de cultiu d’arròs, 2.500 del marge esquerra del riu Ebre i 800 del marge dret. La salinitat d’aquesta inundació fluctua des d’aigua de mar a aigua dolça depenent de la proximitat dels camps a la mar o al riu.

 Pel que fa les instal·lacions de producció de bivalves (musclo i ostra), a la Badia del Fangar, d’un total de 77 batees (vivers), 9 han quedat destruïdes i 22 amb diferent grau d’afectació. A la Badia dels Alfacs, de 90 batees, 4 han estat  parcialment afectades.

 A la Terra Alta, s’han enfonsat dues cobertes de granges pel pes de la neu, a Arnes.

També s’han produït diverses destrosses a plantacions de menys de 5 anys d’ametllers i oliveres en una superfície encara no determinada.

 Altres zones de cultiu afectades

 A Girona, a l’espera que el cabal dels rius Ter, Onyar, Daró, Fluvià i la Muga s’estabilitzin, s’han produït inundacions en camps de cereal i pomeres a la zona de la Vall d’en Bas i la Serra de Daró (Palau-Sator i Fontanilles).

 A Lleida, a les comarques de l’Urgell i Pla d’Urgell, també a l’espera que el cabal dels afluents del Segre (Sió, Ondara i Corb) s’estabilitzin, si bé a primera hora del matí s’han desbordat, no es té coneixement de cap infraestructura agrícola afectada.

Les afectacions sobre el terreny

 La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà,  ha visitat avui diferents municipis de la Selva i del Maresme i ahir va acompanyar el president Quim Torra al delta de l’Ebre per conèixer de primera mà els danys i efectes de la borrasca.

 En el decurs de la visita s’ha compromès “a treballar i recuperar el més aviat possible el potencial productiu de les zones afectades pel temporal” i ha fet un primer balanç dels danys, que ha dit que s’aniria actualitzat a mesura que s’anessin obtenint dades  definitives.  

 

Comparteix-me:

Estem treballant per un nou monSOStenible

Quan falta poc més d’un mes pel del Dia del Medi Ambient d’aquest 2024 i després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15...

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...

BioCultura aterra a Barcelona aquest mes de maig

El Palau Sant Jordi de Barcelona acollirà aquest mes de maig la 30a edició de la fira BioCultura, la mostra de productes ecològics i consum responsable més gran de l'estat...