Manifestació virtual per la preservació del medi i la salut en motiu del Dia Mundial del Medi Ambient

Un vídeo amb un manifest i les aportacions de 37 entitats i plataformes ambientalistes i ecologistes d'arreu de Catalunya, serveix per reivindicar la lluita viva que hi ha en tot el territori en defensa i preservació del medi ambient i la salut. Es tracta d'una manifestació virtual a través de les xarxes socials que es fa sota el lema "Clam pel Medi" i el hashtag #ClamPelMedi5J, i que a l'hora vol ser un toc d'atenció a les autoritats i administracions perquè en l'etapa postpandèmia apostin fermament pel medi ambient i la sostenibilitat i no tornin al model de desenvolupament econòmic que hi havia fins ara. El vídeo és obert a l'aportació de més col·lectius.

La manifestació virtual sorgeix de la iniciativa de tres entitats i Plataformes, Ecologistes de Catalunya, Plataforma Ciutadana Residu Zero i CEPA-EdC. “Ens ha arribat que des de la conselleria de Territori i Sostenibilitat es volen fer retallades en requeriments ambientals en diferents projectes urbanístics i d’infraestructures”, uns temors que podrien desembocar “en una altra Llei Òmnibus com la del 2011 que va suposar retalls ambientals”, explica Mercè Girona de Residu Zero.  Alhora durant el confinament “hem vist com s’estan desenvolupant molts projectes d’urbanitzacions que van en aquesta direcció”. Per aquest motiu la manifestació virtual, a banda d’aportar en format breu, entre 30 i 45 segons, les reivindicacions de les plataformes i associacions participants, vol servir per fer una crida a les administracions perquè la recuperació econòmica i social “també sigui ambiental, que sigui respectuós amb el medi ambient; volem que hi hagi un canvi en les polítiques ambientals”, demana Girona, “tal com ens alerten els científics i experts a escala mundial”.

Les reivindicacions

Les aportacions que apareixen a la manifestació virtual coral es poden dividir en set àmbits.
-La crisi dels residus i la contaminació: Es proposa la derogació dels plans actuals de gestió de residus i infraestructures per avançar cap a un canvi de model que permeti assolir el Residu Zero; es demana també que “es desenvolupi immediatament” la moratòria a la incineració aprovada pel Parlament el 5 de març per poder aplicar la Llei de Canvi Climàtic i la Declaració d’Emergència Climàtica, segons es diu en un comunicat de premsa.
-L’oblit de la protecció i conservació de la biodiversitat i defensa del medi natural: Es demana la “necessitat urgent de recuperar”, a Catalunya, la Conselleria de Medi Ambient.
-Sense model d’energia renovable distribuïda i de proximitat: Es critica el Decret d’Energies Renovables perquè es considera que està “en mans de grans empreses” alhora que la concentració de grans centrals eòliques provoca “greus impactes ambientals”.
-Prou agressions al territori: Es fa un toc d’atenció a les noves urbanitzacions i “projectes especulatius” que es volen desenvolupar, per exemple, a la Costa Brava, a la zona dels Pirineus, a Collserola (La Rierada) o a Sant Pere de Ribes (Terramar).
-Per una mobilitat que assumeixi la Declaració d’Emergència Climàtica: Es proposa, entre d’altres, eliminar els peatges, no construir el Quart Cinturó i la C32 Nord a la Selva, que s’aposti fermament pel transport públic assequible “amb tarifació per territoris i millor servei” i que sigui el vehicle privat qui “contribueixi al seu pagament”.
-Defensa del riu Ebre: Es demana un canvi de rumb en la gestió de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) “a favor de la biodiversitat per frenar la degradació dels recursos fluvials”.
-Prou purins: Es considera que hi ha un excés de cabana porcina i que això causa la contaminació dels sols i dels aqüífers de comarques senceres. Es demana que s’aposti “per una ramaderia intensiva sense relació amb el territori i amb una contaminació i abús del consum d’aigua”.

Alianza pel Clima i Extinction Rebellion convoca accions descentralitzades pel clima a tot el territori de l’Estat Espanyol. A Barcelona, la cita és davant de l’edifici de la Borsa a les 20:30h 

Les plataformes Rebelió pel Clima i Alianza pel Clima, que agrupen centenars d’organitzacions de la societat civil, tant mediambientals com cooperatives, agràries i sindicals convoquen una acció descentralitzada a diverses capitals de tot el terriotri espanyol, en les que, segons la convocatòria, es realitzaran “accions de justicia ambiental i social per reclamar una transformació justa capaç de frenar l’increment de la desigualtat, l’increment de la temperatura global, l’expulsió de la gent dels seus barris, de la sanitat i fins i tot de condicions dignes de vida”. “La crisi sanitària i econòmica generada pel coronavirus ha posat de manifest totes les contradiccions del sistema social i econòmic imperant i al mateix temps, el tipus de mesures dràstiques que es poden prendre davant un repte global com la covid19 o una crisi d’efectes molt majors com l’ecològica.” A Barcelona, la cita és a les 20:30h davant de l’edifici de la Borsa de la capital catalana.

 

Comparteix-me:
Articles relacionats

Estem treballant per un nou monSOStenible

Quan falta poc més d’un mes pel del Dia del Medi Ambient d’aquest 2024 i després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15...

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...

BioCultura aterra a Barcelona aquest mes de maig

El Palau Sant Jordi de Barcelona acollirà aquest mes de maig la 30a edició de la fira BioCultura, la mostra de productes ecològics i consum responsable més gran de l'estat...