Costa Rica acull una cimera prèvia a la COP25 per potenciar l’ambició climàtica amb experiències compartides

Amb l'objectiu d'iaugmentar l'ambició climàtica per limitar l'augment de la temperatura mitjana globals a 1.5 graus centígrads i adaptar-se als pitjors impactes de la crisi climàtica, Sant Jose´de Costa Rica acull tres dies d'intercanvi de bones pràctiques en acció climàtica i de discussions prèvies a la cimera que tindrà lloc el desembre a Xile, la COP25.. .La conferència ha convocat a delegats de 100 països i més de 1.500 participants. Aquesta PreCOP està centrada en l'intercanvi d'experiències en possibles solucions per accelerar la descarbonització i la resiliència de les nostres economies..

[foto]

Costa Rica ha enfocat la PreCOP25 en la ciència climàtica i en la necessitat d’incrementar l’ambició climàtica per aconseguir complir les metes de l’Acord de París. Les emissions a nivell global s’han de reduir en un 45% per a l’any 2030, respecte al 2010, i ser de zero net el 2050 per mantenir l’augment de temperatura de les temperatures mitjana globals el més proper possible a 1.5C graus, l’objectiu central de l’Acord de París.

“L’ambició ambiental és rendible. Cada país farà les seves pròpies valoracions, a la llum de les seves experiències i circumstàncies, però el laboratori de descarbonització anomenat Costa Rica pot provar que els objectius ambiciosos de descarbonització són també un bon negoci econòmic “, va dir el president de Costa Rica, Carlos Alvarado Quesada , en la seva intervenció durant el plenari inaugural.

Costa Rica ha plantejat una PreCOP enfocada en tres grans àrees temàtiques: ciutats i mobilitat elèctrica, solucions basades en naturalesa i oceans. A més, va plantejar els temes de gènere i drets humans i el de finançament climàtic com transversals en la conferència

“És temps d’actuar amb alta ambició. El procés de negociació avança de manera decisiva i ara els països del món necessitem enfocar-nos en les solucions. Veiem aquesta PreCOP com la gran oportunitat de concentrar-nos en la implementació de mesures per a transformar el nostre model de desenvolupament “, va dir el ministre d’Ambient i Energia de Costa Rica, Carlos Manuel Rodríguez.

Costa Rica va presentar aquest any un detallat pla per descarbonitzar la seva economia cap al 2050 i espera que aquest Pla Nacional d’Descarbonització serveixi com a model per a altres països. Costa Rica cobreix 99% de la seva electricitat amb fonts netes i renovables. Aquest i altres èxits, com el seu paper en la protecció de la natura i la seva ambició climàtica, li van valer el premi “Campions de la Terra”, el guardó ambiental més important de Nacions Unides.

La PreCOP25 es celebra a San José poc després de la Cimera d’Acció Climàtica convocada pel secretari general de l’ONU, António Guterres. Allà, una coalició de Ambició Climàtica, liderada per Xile, va tenir com a resultat que més de 70 països i 100 ciutats, entre elles diverses de les més grans a nivell global, es comprometessin a tenir emissions netes zero al 2050. Almenys 70 països van anunciar les seves intencions d’ampliar els seus plans nacionals subscrits al marc de l’Acord de París el 2020.
L’enviat especial per a la Cimera del secretari general, Lluís Alfons de Alba, va exposar aquests i altres avenços, però va instar més acció. “A la Cimera d’Acció Climàtica vam líders de molts països, regions, ciutats i el sector privat aportant més per a una major acció i ambició climàtica. Aplaudim aquest lideratge i el dels que treballen per enfrontar la crisi climàtica global. Però encara falta molt per fer. Estem apropant-nos a punts d’inflexions irreversibles. Necessitem que moltes persones més prenguin acció si volem tenir èxit “, va dir l’ambaixador d’Alba.

La comunitat internacional va fer importants avenços l’any passat en acordar la majoria del “Programa de Treball” de l’Acord de París. Aquest Programa de Treball representa un detallat conjunt de provisions tècniques, que s’apliquen de la mateixa manera als països que formen part de l’acord, i que finalment faran que l’Acord cobri vida. Alguns elements del Programa de Treball estan encara pendents.

És fonamental incrementar l’ambició climàtica. L’ambició actual en els compromisos nacionals davant l’Acord de París s’encamina el món cap a un mitjana 3 ° C més calenta.

La ministra d’Ambient de Xile, Carolina Schmidt, qui assumirà la presidència de la COP25, va detallar les seves expectatives sobre la cimera que es realitzarà al seu país al desembre.

“Necessitem augmentar l’ambició de manera urgent per assolir la Carboni Neutralitat al 2050, segons ens exigeix ??la ciència. És clau augmentar l’ambició de països, regions, ciutats i sectors productius per impulsar accions transformadores cap a un futur baix en emissions i resilient al clima. Xile és un país petit i vulnerable al canvi climàtic per això el president Sebastián Piñera ha pres aquest desafiament amb tot el coratge i la responsabilitat que significa estar en un punt d’inflexió històric; avui és temps d’actuar i avançar amb decisió cap al desenvolupament net i sostenible “, va dir la ministra Schmidt.

L’any 2020 els països han de presentar plans d’acció climàtica revisats i millorats. Ovais Sarmad, Secretari Executiu Adjunt de la Convenció Marc de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic va dir que els recents anuncis fets a Nova York i el resultat de la COP25 contribuiran a aquests plans que seran presentats de manera formal el proper any.

“Aquests plans es presenten cada cinc anys. La nostra finestra per actuar en matèria de canvi climàtic sembla que podria tancar-se en aquest mateix termini. Llavors, les decisions deuen prendre ara “, va dir Sarmad.

Comparteix-me:
Articles relacionats

Estem treballant per un nou monSOStenible

Quan falta poc més d’un mes pel del Dia del Medi Ambient d’aquest 2024 i després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15...

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...

BioCultura aterra a Barcelona aquest mes de maig

El Palau Sant Jordi de Barcelona acollirà aquest mes de maig la 30a edició de la fira BioCultura, la mostra de productes ecològics i consum responsable més gran de l'estat...