Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Divendres, 8 de desembre del 2017

El primer aerogenerador de propietat compartida a punt per començar a funcionar

L'aerogenerador de propietat compartida de Pujalt ja està instal·lat i queda llest per a la seva connexió a la xarxa elèctrica on injectarà l'energia eòlica que generi. Es tracta del projecte "Viure de l'aire" impulsat per l'enginyer Pep Puig a través de la societat Eolpop i que compta actualment amb 380 socis entre particulars, empreses i entitats. Tot i que els aerogeneradors de propietat compartida són força comuns tant a Europa com als EEUU, el de Pujalt és el primer que es projecta amb aquest model tant a Catalunya com a l'Estat Espanyol. Es tracta ja no tant sols de consumir energia verda sinó també de generar-la i de democratitzar aquesta generació d'energia eòlica. Si es compleixen els terminis, l'aerogenerador podria començar a funcionar a principis del 2018.
Amb la col·locació de les pales, el dimecres 6 de desembre al matí, l'aerogenerador de Pujalt ha enfilat ja la recta final pel que fa a la instal·lació del molí i a la part mecànica. Ara comença la part elèctrica de la pròpia instal·lació i la connectivitat a la xarxa que ha de fer Fecsa-Endesa per tal de rebre l'electricitat que, generada pel molí, s'injecti a la xarxa.

Per l'enginyer Pep Puig, impulsor del projecte, l'avatgatge d'aquest sistema és la democratització de la generació de l'energia. Quanta més gent sigui propietària de generadors d'energia neta, més aviat es podrà prescindir de l'energia bruta, procedent de combustibles fòssils.

El projecte va començar el 2013 i a dia d'avui compta amb 380 socis, tot i que continua obert. L'objectiu és arribar als 500 socis per cobrir el cost de 3 milions d'euros. Una inversió que, en els pitjors dels escenaris, s'amortitzaria en 20 anys, però en condicions nornals serà abans.

Aquest aerogenerador (Enercon E-103) de fabricació alemanya amb una torre de 80 metres d'alçada i les pales de 50m cadascuna, no te caixa de canvis perquè el generador que porta és multipolar, fet que fa que produeixi electricitat a la mateixa velocitat que giren les pales, unes pales que poden començar a girar amb una velocitat del vent a partir de 10 KM/hora..Amb una potencia de 2,5 MW, l'aerogenerador produirà l'electricitat equivalent al consum de 2000 families. 

L'energia que generi l'Enercon E-103 s'injectarà a la xarxa elèctrica allà mateix on es produeix, en el terreny on està situat el molí, que és propietat d'un dels socis del projecte. Segons Pep Puig, "cada soci ha fet l'aportació que ha volgut  Hi ha qui ha posat només 100€ i n'hi ha algun que n'ha posat 50000. Tothom hi participa amb la quantitat que vol/pot".

El fet que es triés Pujalt, municipi fronterè entre l'Anoia i la Segarra, es deu a la seva ubicació, en un altiplà de 750 m d'alçada (el nom del poble ja significa Puig Alt). Es tracta d'una zona ventosa on ja exiteixen medicions de vent (hi ha més molins intal·lats), pròxima a la xarxa de distribució elèctrica fet que facilita la connexió, i de fàcil accés a la instal·lació.

Un cop finalitzin tots els treballs d'instal·lació i connexions, el terreny es tornarà a tapar i es podrà conrear de nou. Aquest és un dels avantatges dels molins, segons Pep Puig, que tenen una ocupació del terreny força baixa ja que un cop funciona es pot mantenir el terreny com a zona de conreu. "Estem democratitzant la generació d'energia i també hem de democratitzar l'impacte ambiental", afirma Puig.

Article: Miriam Viaplana
Font: Viure de l'aire

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook