Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dimecres, 28 de juliol del 2021

La Xarxa per a la Sobirania Energètica vol que la transició energètica es faci pensant en la ciutadania

La Xarxa per a la Sobirania Energètica ha presentat el document "Pla d'acció per una Transició Energètica al servei de la Ciutadania! Fem-ho bé!", un full de ruta pels pròxims anys en el que han d'anar de bracet ciutadania i administració. Les 89 plataformes adherides a la Xarxa repten a la conselleria d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a què el nou model de transició energètica es faci pensant en els ciutadans, adequant-lo als seus interessos i no pas al de les grans empreses. Alhora demanen que es frenin i limitin els grans projectes impulsats per multinacionals energètiques i que són agressius pel territori.

La Xarxa per la Sobirania Energètica, que agrupa 89 plataformes adherides, va presentar en roda de premsa el model que proposa

"Es tracta d'un document que posa les bases del que ha de ser la transició energètica pensant en la ciutadania", va indicar la portaveu de la Xarxa per a la Sobirania Energètica, Montserrat Corberó Farré i que "vol posar fre al problema que tenim en el territori" amb la irrupció de grans projectes d'energies renovables.

Des de la Xarxa "estem valorant positivament els passos que està donant la conselleria d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, però de moment ha fet propostes inicials que són clarament insuficients" va afirmar Corberó qui va advertir que si els avenços que fa la conselleria "va més orientada a la ciutadania estarem al seu costat i hi donarem suport, però si es deixa algun element que considerem important exercirem el nostre dret a la protesta".
La portaveu de la Xarxa per la Sobirania Energètica, Irene González, va afirmar que "la transició energètica és urgent" i que el document que han elaborat pretén "evitar que es desposseeixi a la ciutadania de les decisions del dia a dia" i que es posi fre "a l'entrada de les grans empreses".
Per la Xarxa Catalana per a una Transició Energètica Justa el model que proposen "ha d'incorporar uns valors claus, irrenunciables, en bona part reconeguts per la Unió Europea i incorporats a la Llei 16/2017 de canvi climàtic aprovada pel parlament català".
Aquests valors són: sobirania energètica real, "posant el control de la producció i distribució de l'energia en mans de l'administració catalana i de la ciutadania, reduint el pes de les multinacionals en el subministrament d'energies renovables"; orientar el desenvolupament de les renovables al servei a la ciutadania; fomentar la participació ciutadana; ha de ser "Fiscalment rigorosa, transparent i homogènia"; ha d'impulsar l'equilibri territorial "evitant l'acumulació de projectes en determinades comarques i l'absència en altres", ha de ser distribuïda i de proximitat; realment sostenible; socialment justa; inclusiva; que no redueixi la sobirania alimentaria "evitant que s'eliminin superfícies de conreu per a dedicar-les a la producció d'energia; i respectuosa amb el patrimoni natural i cultural i amb els paisatges ancestrals que configuren la nostra identitat col·lectiva.
La Xarxa també considera "imprescindible" establir una moratòria de tots els projectes de grans centrals de renovable i que es modifiqui el marc legislatiu actual.
Protecció de la biodiversitat

El nou model proposat per la Xarxa considera que la protecció de la biodiversitat és una eina imprescindible en la lluita contra el canvi climàtic. "No podem reduir la biodiversitat; no podem impulsar les renovables perjudicant la biodiversitat" perquè "si perdem la biodiversitat ens estem perjudicant a nosaltres mateixos", va afirmar el portaveu de l'Associació de Naturalistes de Girona Raúl Domínguez.
Per aquest motiu es vol garantir la protecció d'espais naturals protegits; hàbitats d'interès comunitari (HIC); connectors biològics; zones de pas d'aus migratòries; espais amb alta concentració de biodiversitat: boscos, zones estepàries, zones humides i altres; i zones d'activitat agrària o ramadera que exerceixen un paper determinant en la preservació de la biodiversitat.
I en el cas concret dels grans projectes d'energies renovables que es volen implantar i que estan sent molt criticats, la Xarxa demana que s'estableixin mecanismes per a evitar l'impacte negatiu en el territori i que s'estableixin mesures bàsiques per evitar la destrucció de la biodiversitat; "perquè alguns projectes sí que s'han paralitzat tenint en compte la biodiversitat, però molts d'altres no", va puntualitzar Domínguez.  

Article: Josep Ferrer

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook