Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Divendres, 15 de febrer del 2019

La Xarxa d'Observadors Meteorològics compleix 10 anys

La Xarxa d'Observadors Meteorològics va néixer el 24 de gener de 2009 per tal d?ampliar la informació disponible del Servei Meteorològic de Catalunya, per poder desenvolupar amb garanties les tasques que li pertoquen en matèria de predicció i vigilància meteorològica, així com per ampliar el coneixement i la caracterització del clima de Catalunya. D'acord amb aquests objectius, des de l'inici es van establir dues modalitats de col·laboració: la de vigilància meteorològica, per al seguiment de situacions meteorològiques de perill, i la d'observació meteorològica, per a la caracterització diària del temps.
Actualment la XOM compta amb més de 200 observadors i vigilants distribuïts arreu del país

Al llarg d'aquests deu anys més de tres-cents col·laboradors distribuïts arreu del país hi han contribuït, aportant informació de gran valor, com la cobertura i tipus de nuvolositat, la visibilitat horitzontal, els meteors observats (pluja, neu, tempesta, calamarsa, pedra, etc.), o l'estat de la mar, entre altres. A més,, molts d'ells també han realitzat una tasca diària i tenaç en la recollida de dades meteorològiques procedents de diversos sensors, com els de precipitació, temperatura, humitat relativa o pressió atmosfèrica, que, fins avui, han donat com a resultat l'obtenció de més de cinc milions de registres meteorològics. Molts col·laboradors també proporcionen dades a temps real, fins i tot, en situacions meteorològiques de cert perill. En aquest cas, els fenòmens més destacats sobre els quals aporten informació són la pluja intensa, el vent fort, la calamarsa, la pedra, la boira gebradora, la boira intensa i la neu, entre altres; i fins ara s'ha traduït en la realització de 25.538 avisos. Unes dades que a la vegada són imprescindibles per a la confecció de mapes com els del gruix de neu, de gran complexitat.

Recuperació de sèries històriques
Gràcies als col·laboradors de la XOM durant aquests deu anys també s'han pogut recuperar i preservar diverses sèries de dades històriques, moltes de les quals només estaven en paper. D'algunes, fins i tot, no es tenia constància de la seva existència. En molts d'aquests casos els observadors les han cedit al Servei Meteorològic de Catalunya perquè les digitalitzi i puguin ser utilitzades i difoses.

Perspectives de futur
La XOM és un projecte consolidat que encara disposa d'un cert marge de millora,sobretot pel que fa a la cobertura en les zones més despoblades del territori, el calibratge dels sensors, i l'actualització de les eines disponibles per a la introducció i difusió de les dades.

En un món en el qual l'automatització i la robòtica cada dia tindran més protagonisme, la XOM vol continuar sent un referent de col·laboració i participació en ciència ciutadana, fent valdre la figura i la tasca de l'observador.

Acte oficial
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, acompanyat del director del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), Eliseu Vilaclara, va presidir dissabte 9 de febrer l'acte de commemoració dels 10 anys de la creació de la Xarxa d'Observadors Meteorològics, celebrat al Palau de Pedralbes. Calvet ha remarcat que "el Servei Meteorològic de Catalunya és una estructura d'Estat que ens permet conèixer què passa al nostre territori i donar un bon servei al ciutadà, i la Xarxa d'Observadors Meteorològics n'és una part molt important. Per tant, us encoratjo a seguir fent aquesta tasca tan important".

Article: MónSOStenible
Font: TES

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Imatges

Informació relacionada