Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dissabte, 2 de maig del 2020

La Xarxa de Ciutats per la Bicicleta aposta per aquest vehicle popular i sostenible per moure's per i entre les ciutats en la fase post COVID-19

La Xarxa de Ciutats per la Bicicleta (XCxB), que agrupa a 126 municipis i administracions locals de tot l'Estat espanyol, considera que la bicicleta és el mitjà de transport més segur a l'hora de moure's per les ciutats en la fase desconfinament de la COVID-19. Per aquest motiu han fet tot un seguit de propostes, tant al Govern central com als governs de les Comunitats Autònomes, per tal de potenciar l'ús d'aquest vehicle.
Corredor bici de la cruïlla entre els carrers Girona i València de Barcelona -  -  <br />  <br /> Corredor bici de la cruïlla entre els carrers Girona i València de Barcelona

La bicicleta "facilita el distanciament físic, garanteix els desplaçaments individuals i permetrà un retorna a l'activitat de la forma més ordenada i aïllada possible", indica Antoni Poveda, president de la XCxB i vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l'Àrea Metropolitana de Barcelona


Entre les propostes que fa la XCxB destaquen la creació "de forma urgent", de carrils bici provisionals de baix cost que permetin ampliar les xarxes ciclistes urbanes i de connexió entre municipis amb l'objectiu de disposar "d'espais segurs de circulació i facilitar el distanciament físic, sense afectar l'espai pels vianants", segons es diu en un comunicat de premsa de l'entitat. En aquest cas la inversió hauria d'anar a càrrec de les administracions supramunicipals, apunten des de la XCxB

També demanen al Govern central i a les Comunitats Autònomes que "posin en marxa un pla urgent d'ajut" per la compra de bicicletes elèctriques i mecàniques; i a la Direcció General de Tràfic (DGT) que actualitzi la normativa referent a la bicicleta per tal "d'adaptar-la als nous temps i als canvis socials previstos".

Altres mesures són la reobertura dels serveis de bicicleta pública obligant als usuaris a fer servir guants i reforçant les mesures de neteja i desinfecció de les bicicletes; habilitar espais d'aparcament segur en, per exemple, locals municipals i crear nous aparcaments al costat de centres sanitaris, estacions de trens i altres espais on hi hagi molta mobilitat "sense afectar l'espai per als vianants"; establir mesures de coordinació semafòrica per evitar l'acumulació de ciclites i vianants esperant en els encreuaments de carrers; reduir els límits de velocitat a les ciutats "aconseguint ciutats 30"; i que els governs autonòmics i locals impulsin l'educació i formació viària en l'ús de la bicicleta a escoles, instituts i per tota la població en general, "ja que es preveu un major ús de la bicicleta en un futur immediat", conclou el comunicat.

Barcelona invertirà 4,4 milions d'euros en actuacions a l'espai públic

Barcelona ha estat un dels primers ajuntaments a moure fitxa per adaptar-se a la nova mobilitat que hi haurà en la fase post COVID-19. Durant les pròximes setmanes invertirà 4,4 milions d'euros en diferents actuacions a l'espai públic, entre elles mesures per fomentar l'ús de la bicicleta tal com es demana des de la XCxB. En concret es crearan 21 quilòmetres de corredors bici a Gran Via (entre Aribau-Passeig de Gràcia); València; Roger de Llúria; Pau Claris; Passeig Santa Coloma; Castillejos (entre Travessera de les Corts Catalanes-Consell de Cent); Indústria (entre Passeig de Sant Joan-Avinguda Gaudí); Creu Coberta-Carretera de Sants; Avinguda Meridiana (zona de Can Dragó) i Via Augusta. En tots aquests carrers i trams es substituirà un carril de vehicles per un de bicicletes o per carril bus i bici; els nous corredors es pintaran amb un color identificatiu; s'incorporaran elements de protecció; i en cada cruïlla hi haurà senyalització horitzontal amb el logotip de la bicicleta.
A més, i seguint una altra de les peticions de la XCxB, el 23 d'abril es va reprendre el servei de Bicing reforçant-lo amb totes les mesures sanitàries. A més s'han activat 57 noves estacions arribant als barris de Marina del Prat Vermell, Trinitat Nova, Canyelles i Vall d'Hebron que fins ara no disposaven d'aquest servei.

A banda la ciutat de Barcelona guanyarà més espai per a vianants, en concret 12 nous quilòmetres. Aquests 30.000 metres quadrats de nou espai s'obtindran pacificant el trànsit en els carrers Consell de Cent, Rocafort i Girona reduint l'espai del cotxe a un sol carril delimitat a 30 km/h; s'ampliarà la vorera 4 metres amb les anomenades actuacions tàctiques, en aquest cas, pintura; i es col·locaran elements de reducció de velocitat a les entrades dels carrers. Es tancarà al trànsit trams concrets dels laterals de la Gran Via i la Diagonal; i a Via Laitena, amb pintura, s'ampliarà les voreres d'ambdues bandes per tal que tinguin una amplada de 4,15 metres.

També es faran 17 actuacions de millora a la xarxa de carril bus de la ciutat. En concret es farà segregació del carril bus en alguns carrers; es col·locaran elements físics per protegir el carril bus de la invasió d'altres vehicles; es crearan nous trams de carril bus; i es modificaran i es faran ajustos en tres trams de carril bus ja existents.

El 72% de les llars espanyoles tenen bicicleta
Segons les darreres dades del Baròmetre de la Bicicleta del 2019, el 72% de les llars espanyoles tenen com a mínim una bicicleta, i el 51% dels ciutadans d'entre 12i 79 anys fa servir la bicicleta de forma més o menys freqüent. Per aquest motiu Antoni Poveda considera que "cal aprofitar aquest mitjà de transport disponible en moltes llars i totes les infraestructures ciclables" per afavorir-ne el seu ús en la fase post COVID-19 i en un futur a llarg termini.

Qui forma part de la XCxB
La XCxB compta amb 125 socis i la representació de més de 550 municipis de tot l'Estat espanyol. L'entitat està present en les principals taules on es prenen decisions sobre mobilitat sostenible, i junt amb diversos ministeris, participa en l'elaboració del Pla Estratègic Estatal de la Bicicleta i en la reforma de la Llei de Tràfic.

L'Associació Espanyola de Comerç Minorista Especialitzada de la Bicicleta, ATEBI reclama l'obertura de totes les botigues de bicicletes
D'altra banda, des de l'Associació Espanyola de Comerç Minorista Especialitzat de la Bicicleta, ATEBI, han enviat un escrit a la ministra d'Indústria Comerç i Turisme, Reyes Maroto, sol·licitant que es permeti l'obertura de totes les botigues de bicicletes, independentment de la seva grandària i superfície. ATEBI argumenta que es tracta d'un sector que està donant servei a moltes persones usuàries de bicicleta que ara utilitzen aquest vehicle sostenible com a mitjà de transport i desplaçament pels avantatges que té en la prevenció de possibles contagis, així com per a ús esportiu sense contacte físic.
L'ATEBI fa aquesta petició formal per defensar a un sector que s'ha preparat, amb mesures higièniques i de prevenció, per mantenir assegurances als clients i als seus empleats, (que en molts casos ja estan treballant des del taller oa les botigues obertes amb cita prèvia ).

La sol·licitud es fa perquè aquest sector pugui obrir portesi completament ja en la fase 1 de l'procés de desescalada el proper 11 de maig,i en la línia del que estan fent altres sectors, que també han sol·licitat a l'Ministeri que els permetin obrir encara que els seus establiments superin els 400 m2. 

L'ATEBI recorda que per a les empreses que porten dos mesos tancades és vital poder obrir de nou al públic, sobretot tenint en compte, que està creixent la demandada de la bicicleta com a vehicle d'ús unipersonal lliure de possibles contagis. Per això, des ATEBI, continuen defensant la implantació i foment de la bici com a mitjà de transport.
Article: Josep Ferrer

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Imatges

Barcelona ha estat un dels primers ajuntaments a moure fitxa per adaptar-se a la nova mobilitat que hi haurà en la fase post COVID-19. Durant les pròximes setmanes invertirà 4,4 milions d'euros en diferents actuacions a l'espai públic, entre elles mesures per fomentar l'ús de la bicicleta tal com es demana des de la XCxB. En concret es crearan 21 quilòmetres de corredors bici a Gran Via (entre Aribau-Passeig de Gràcia); València; Roger de Llúria; Pau Claris; Passeig Santa Coloma; Castillejos (entre Travessera de les Corts Catalanes-Consell de Cent); Indústria (entre Passeig de Sant Joan-Avinguda Gaudí); Creu Coberta-Carretera de Sants; Avinguda Meridiana (zona de Can Dragó) i Via Augusta. En tots aquests carrers i trams es substituirà un carril de vehicles per un de bicicletes o per carril bus i bici; els nous corredors es pintaran amb un color identificatiu; s'incorporaran elements de protecció; i en cada cruïlla hi haurà senyalització horitzontal amb el logotip de la bicicleta. A més, i seguint una altra de les peticions de la XCxB, el 23 d'abril es va reprendre el servei de Bicing reforçant-lo amb totes les mesures sanitàries.  més s'han activat 57 noves estacions arribant als barris de Marina del Prat Vermell, Trinitat Nova, Canyelles i Vall d'Hebron que fins ara no disposaven d'aquest servei Barcelona ha estat un dels primers ajuntaments a moure fitxa per adaptar-se a la nova mobilitat que hi haurà en la fase post COVID-19. Durant les pròximes setmanes invertirà 4,4 milions d'euros en diferents actuacions a l'espai públic, entre elles mesures per fomentar l'ús de la bicicleta tal com es demana des de la XCxB. En concret es crearan 21 quilòmetres de corredors bici a Gran Via (entre Aribau-Passeig de Gràcia); València; Roger de Llúria; Pau Claris; Passeig Santa Coloma; Castillejos (entre Travessera de les Corts Catalanes-Consell de Cent); Indústria (entre Passeig de Sant Joan-Avinguda Gaudí); Creu Coberta-Carretera de Sants; Avinguda Meridiana (zona de Can Dragó) i Via Augusta. En tots aquests carrers i trams es substituirà un carril de vehicles per un de bicicletes o per carril bus i bici; els nous corredors es pintaran amb un color identificatiu; s'incorporaran elements de protecció; i en cada cruïlla hi haurà senyalització horitzontal amb el logotip de la bicicleta. A més, i seguint una altra de les peticions de la XCxB, el 23 d'abril es va reprendre el servei de Bicing reforçant-lo amb totes les mesures sanitàries. més s'han activat 57 noves estacions arribant als barris de Marina del Prat Vermell, Trinitat Nova, Canyelles i Vall d'Hebron que fins ara no disposaven d'aquest servei L'ATEBI recorda que per a les empreses que porten dos mesos tancades és vital poder obrir de nou al públic, sobretot tenint en compte, que està creixent la demandada de la bicicleta com a vehicle d'ús unipersonal lliure de possibles contagis. Per això, des ATEBI, continuen defensant la implantació i foment de la bici com a mitjà de transport L'ATEBI recorda que per a les empreses que porten dos mesos tancades és vital poder obrir de nou al públic, sobretot tenint en compte, que està creixent la demandada de la bicicleta com a vehicle d'ús unipersonal lliure de possibles contagis. Per això, des ATEBI, continuen defensant la implantació i foment de la bici com a mitjà de transport

Enllaços

Membres de la Xarxa per la Bicicleta Sis nous trams de Bicivia contribuiran a promocionar l'ús de la bicicleta a l'Àrea Metropolitana de Barcelona, l'AMB

Informació relacionada