Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dijous, 9 de novembre del 2017

Blockadia, el mapa que recull els moviments mundials contra els combustibles fòssils

Un nou mapa interactiu elaborat per investigadors de l'ICTA-UAB mostra l'impacte mundial de les accions de resistència directa que duen a terme les persones que s'enfronten físicament als projectes d'extracció de combustibles fòssils, fenomen denominat amb el terme "Blockadia".
 -  -  <br />  <br />  
El mapa Blockadia recull una selecció de 50 casos de moviments de resistència a l'extracció de combustibles fòssils recopilats en l'Atles de Justícia Ambiental (EJAtlas) (www.ejatlas.org), un inventari mundial de conflictes ecològic-distributius elaborat en el marc del projecte Environmental Justice (ENVJUSTICE) finançat amb una Advanced Grant del Consell Europeu de Recerca (European Research Council- ERC en anglès) amb prop de 2 milions d'euros.

Blockadia és un terme popularitzat per Naomi Klein després que fos utilitzat per activistes contra l'Oleoducte Keystone XL d'Alberta Tar Sands. Descriu la "zona de conflicte transnacional" on els ciutadans intervenen quan els líders fallen. Aquest mapa interactiu mostra la naturalesa global de les accions directes en la lluita per la justícia climàtica. Investigadors de l'ICTA-UAB, juntament amb científics de la Universitat de Lund (Suècia) i la Universitat del Magdalena (Colòmbia) van descobrir que, en la majoria dels casos, l'acció de Blockadia comença amb la protecció de la terra i dels mitjans de subsistència, però esdevé molt més gran gràcies als suports externs al discurs de la justícia climàtica. Assenyalen que els pobles indígenes han estat els primers i els més enèrgics opositors en gairebé tots els conflictes relacionats amb l'extracció de combustibles fòssils.

Per Daniela del Bene, investigadora de l'ICTA-UAB i membre de la Xarxa per la Sobirania Energètica de Barcelona, "aquesta anàlisi global mostra que, a més dels impactes ecològics i climàtics, la indústria dels combustibles fòssils és responsable de greus violacions dels drets humans i les regulacions ambientals".

El llançament del mapa coincideix amb Cimera Ciutadana pel Clima que té lloc aquest cap de setmana a Bonn (Alemanya). Líders mundials es reuniran dilluns que ve a la Cimera del Clima de Bonn (COP23) per discutir sobre la manca de progressos en l'assoliment de l'objectiu acordat de limitar les emissions de gasos d'efecte hivernacle i mantenir l'augment de la temperatura "per sota dels 2ºC".

Podeu consultar el mapa aquí

 

Article: MónSOStenible
Font: UAB/ICTA

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Enllaços

Blockadia

Informació relacionada