Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Divendres, 27 d'abril del 2012

La revisió a la baixa del cabal de l'Ebre provoca reaccions per evitar la regressió del delta i garantir el suministrament d'aigua als municipis

La Plataforma en Defensa de l'Ebre reclama la convocatòria urgent de la Comissió per a la Sosteniblitat de les Terres de l'Ebre, després de conèixer la proposta de nou cabal ambiental que ha fet el govern de l'Estat a través de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre. El portaveu del moviment social, Manolo Tomàs, ha advertit que el document no recull cap de les aportacions de la Plataforma per a la Defensa de l'Ebre, de la mateixa Comissió per la Sosteniblitat, o del govern català. El govern català, per la seva banda, tem que es tracti d'un trasvassament "encobert" i el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat afirma que la proposta entra en contradicció amb els estudis que disposa la Generalitat i incompleix els criteris de la Directiva marc europea. Lluís Recoder assegura que " a l'Ebre no hi sobra ni una gota" i que cal garantir un cabal adequat per evitar la regressió del delta i garantir un abastament en les millors condicions.
Tomàs ha reclamat la col·laboració de tots els partits i de les institucions del territori per aconseguir canviar el nou pla de conca amb el nou cabal ambiental, tot deixant de banda la política d?aparador i de declaracions. Segons el portaveu de la PDE, cal una ?posició de territori? en defensa del cabal necessari per a l?Ebre i per al Delta.El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha valorat aquest matí la proposta de cabals ambientals del Pla Hidrològic de l'Ebre i ha manifestat que des del punt de vista mediamiental "entra en contradicció amb els estudis que disposa la Generalitat, que fixen uns cabals molt superiors, tal i com va aprovar la Comissió per la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre fa uns anys". Així, el conseller ha afirmat que la proposta de cabals ambientals, que el Departament analitzarà amb detall i de la qual emetrà un informe, és insuficient i que incompleix de manera clara els criteris que estableix la Directiva marc de l'aigua europea. Recoder ha posat de relleu que "la Generalitat no tolerarà que es rebaixin artificialment" els cabals ambientals del riu en el seu tram final "per fer viable un transvasament de l'Ebre". En aquest sentit, Recoder ha assegurat que a l'Ebre "no hi sobra ni una gota" i que s'ha de garantir un cabal adequat per evitar la regressió del delta i garantir que els municipis que s'abasteixen d'aquest riu ho puguin fer en les millors condicions.

Per la seva banda, la Plataforma per a la Defensa de l'Ebre (PDE) convocarà en els propers dies l'onzena assemblea general del moviment antitransvasament, i no descarta organitzar mobilitzacions més endavant, si no s'aconsegueix incrementar la xifra del cabal mínim, que la CHE posa en una forquilla d'entre 80 i 155 metres cúbics per segon. Segons el portaveu, la nova proposta de cabal mínim és un escàndol, ja que inclou l'aigua que baixa pels dos canal del Delta i, a més, retalla els 100 metres cúbics per segon que ja tenia assignats el tram final de l'Ebre, en el pla de conca vigent. En aquest sentit, Tomàs ha afirmat que hi ha hagut un "repartiment polític de l'aigua", de dalt cap a baix, i per això no n'hi ha hagut prou cabal per satisfer les necessitats mediambientals i socioeconòmiques de les Terres de l'Ebre. Tomàs també ha assenyalat que, amb el nou cabal mínim, l'Estat pretén garantir una reserva d'aigua suficient per poder plantejar transvasaments d'aigua no directament des del riu, sinó des dels embassaments i des dels canals. Mentrestant, segons el portaveu de la PDE, les Terres de l'Ebre no tindran prou aigua ni per al Delta ni per fer un "procés de desenvolupament propi".

Article: MónSOStenible
Font: DTS / marfanta.com

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook