Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dilluns, 14 de febrer del 2011

La mortalitat cardiovascular augmenta després dels dies de més contaminació

La Societat Espanyola de Cardiologia (SEC) alerta que la mortalitat cardiovascular augmenta després dels dies de més contaminació. Diversos estudis demostren els efectes nocius de la contaminació sobre la salut cardiovascular, augmentant considerablement el risc de patir arteriosclerosi i fins i tot un infart. La pol·lució ambiental pot deteriorar el doble de ràpid les artèries. A més, agreuja especialment la salut d'aquelles persones que presenten altres factors de risc cardiovascular com el colesterol elevat, la mala alimentació o l'estrés. La SEC recomana a les persones més grans que evitin exposar-se prop de vies amb tràfic intens i desaconsella, a la població en general, la pràctica d'exercici físic intens a l'aire lliure durant aquests dies de contaminació intensa.
La Societat Espanyola de Cardiologia (SEC) alerta dels perjudicis que la contaminació estacionada d'aquests dies a les principals ciutats espanyoles, com Barcelona i Madrid, provoca sobre la nostra salut cardiovascular. Existeixen clares evidències, demostrades en diversos estudis, que relacionen una major mortalitat cardiovascular després de diversos dies de pol·lució excessiva. Segons la SEC, no és d'estranyar que les persones que habiten en llocs propers a una autopista o una carretera altament transitada, sofreixin una deterioració de les artèries el doble de ràpid de les quals viuen en zones menys contaminades. En concret, el grossor de les seves artèries caròtides augmenta 5,5 micròmetres més per any. Així ho demostra un estudi desenvolupat pel Centre d'Investigació en Epidemiologia Ambiental de Barcelona, juntament amb investigadors de Suïssa i de la Universitat del Sud de Califòrnia.

La contaminació, nou factor de risc cardiovascular

"La pol·lució és altament nociva per a la nostra salut i en particular per a les nostres artèries, considerant-se ja com un nou factor de risc cardiovascular pel qual no hi ha una altra solució més que intentar evitar-la", comenta el Dr. José A. Barrabés, president de la Secció de Cardiopatia Isquèmica i Unitats Coronàries de la Societat Espanyola de Cardiologia.

Amb freqüència, les persones que més es veuen afectades per la contaminació ambiental són els ancians i aquelles que presenten altres factors de risc cardiovascular com el colesterol elevat, la mala alimentació o l'estrés.

Per això, la SEC recomana als ancians que evitin exposar-se prop de vies de tràfic intens, amb nivells de contaminació superiors als recomanats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), és a dir, entre 25 i 30 micrograms de partícules nocives per metre cúbic. Així mateix, desaconsella la pràctica d'exercici físic intens a l'aire lliure, doncs s'aspiren moltes més partícules pernicioses.

Estudis experimentals han demostrat que la contaminació té efectes nocius immediats sobre el funcionament de les nostres artèries,  reduint instantàniament la seva capacitat vasodilatadora. Si l'exposició es manté, la pol·lució podria provocar, a llarg termini, l'acumulació de greixos en les artèries i desembocar en una arteriosclerosi.

Una altra de les conseqüències negatives de la contaminació radica en l'afavoriment de la coagulabilidat de la sang, augmentant el risc de patir accidents trombòtics aguts com l'infart de miocardi.

Es calcula que a Espanya ja es produeixen prop de 16.000 morts lligades a la contaminació

S'estima que si una ciutat de les dimensions de Madrid o Barcelona reduís el nivell de contaminació al recomanat a nivell internacional, es disminuiria en 1.800 el nombre anual d'ingressos hospitalaris per malaltia cardiovascular i respiratòria i en 3.500 el nombre de morts.


Societat Espanyola de Cardiologia (SEC)

La Societat Espanyola de Cardiologia (SEC) és una organització científica i professional sense ànim de lucre dedicada a incrementar l'estat del coneixement sobre el cor i el sistema circulatori, a avançar en la prevenció i el tractament de les seves malalties i a millorar la supervivència i la qualitat de vida dels pacients cardíacs.
La SEC té entre els seus objectius principals contribuir a la investigació internacional, especialment europea i llatinoamericana, crear vincles nacionals i internacionals per al desenvolupament d'accions, i representar a tots els professionals interessats a l'àrea de la cardiologia.

 

Article: MónSOStenible
Font: SEC

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook