Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dissabte, 12 de desembre del 2020

La lluita pel grau i mig que marca l'Acord de París

En el marc del 5è aniversari de l'Acord de París, membres del col·lectiu Friday For Future de Barcelona han protagonitzat aquest divendres una acció, a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, per visibilitzar la lluita per aturar les emissions que provoquen l'augment global de temperatura i mantenir aquest increment per sota de l'1,5 graus que marca com a límit la ciència i el mateix text de l'Acord de París, en el primer apartat de l'Article 2: Mantenir l'augment de la temperatura mitjana global en una mica menys de 2 °C per sobre dels nivells preindustrials, tot i seguir fent esforços per arribar a limitar dit augment de temperatura a menys d'1,5 °C per sobre de dits nivells pre-industrials, reconeixent que això reduiria significativament els riscos i els impactes sobre el canvi climàtic;
 -  -  <br />  <br />

Fridays for Future recorda que les MAPA (Persones i Àrees Més Afectades) estan vivint ja, any rere any, els efectes de la inacció contra el canvi climàtic,i que "no podem permetre'ns passar del grau i mig perquè ja sabem el que comporta: hem vist els incendis arreu del planeta, a l'Amazona, a Califòrnia, a Austràlia; hem vist les inundacions massives a Bangladesh, a Moçambic i a casa nostra amb el Glòria; i l'àrtic es desfà a velocitats accelerades. Passar del grau i mig posa en perill existencial a milions de persones per culpa d'efectes com la desaparició sota el mar de zones com els deltes de l'Ebre, del Ganges o del Nil, o de les illes-nació del Pacífic; la reducció de producció de menjar, l'augment en nombre i severitat de ciclons i huracans o l'expansió de malalties fins ara considerades tropicals cap a climes més freds. És per això que no ens podem quedar de braços plegats i exigim que es lluiti per 1,5°C"
El Manifest de FFF

Fa cinc anys que es va aprovar l'acord de Paris, acord amb el que els governs es comprometien a lluitar contra el canvi climàtic. Acord que ha d’aconseguir que la temperatura global del planeta no augmenti més de 1,5ºC respecte l’època preindustrial. Acord que entra en vigor amb unes concentracions de CO2 a l’atmosfera encara més altes. Acord que prometia una reducció justa d’emissions per no permetre arribar a punts de no retorn. Cinc anys d’innació política que ens endinsa en la crisis social i climàtica, cinc anys que posen en risc les nostres vides. Actualment hem arribat a 1,2ºC, increments de temperatures que ja s’estan manifestant. Els veiem en formes d’inundacions, d’incendis, de pèrdua de biodiversitat, d’huracans més ferotges i de sequeres.

Darrere de cada un d’aquests fenòmens trobem persones havent d’abandonar les seves cases, trobem fam, trobem mortes. Aquestes catàstrofes s’estan vivint als territoris i als cossos de les persones menys responsables del canvi climàtic, fent augmentar les desigualtats i les injustícies. S’estan vivint principalment al Sud global, però també trobem exemples al nostre territori amb les onades de calor que afecten les persones dels barris més vulnerables, les destrosses a les costes causades per temporals com el Glòria o les sequeres i pedregades que afecten als agricultors.

Cada dècima de grau de més són vides de menys. Veient les conseqüències és clar que ens trobem davant una crisis multidimensional i complexa a la que hem de donar solucions. Solucions que ens han de fer construir noves normalitats on la vida es defensi per davant del capital, respectant els cossos i els territoris. Els que no ho semblen tenir tan clar son la classe política, que amb totes les dades a la mà, en la situació sociosanitària en la que ens trobem, segueixen amb els rescats a empreses que fomenten el canvi climàtic. Fins que no implementem un sistema que posi les vides al centre, no aconseguirem capgirar el destí que s’ens ha imposat des de les èlits econòmiques. Fa cinc anys es va fer una promesa a la societat, una promesa que està lluny de cumplir-se. No podem confiar en els governs fins que estiguin llestos per lluitar amb nosaltres i no contra nosaltres. Per això, ens autoorganitzem, per això lluitem, per això actuem. No deixem que decideixin el nostre futur! 

Amb motiu del 5è aniversari els moviments climàtics de Barcelona (Rebel·lió o Extinció, Greenpeace i By2020 We Rise Up) han organitzat diferents accions a Barcelona aquest cap de setmana per a recordar l'emergència que ens afecta i els seus orígens   Article: MónSOStenible

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Imatges

En la seva acció, FFF va dibuixar amb espelmes la silueta de l'1,5 graus En la seva acció, FFF va dibuixar amb espelmes la silueta de l'1,5 graus Friday for Future denuncia que no existeixen mecanismes de control per a assegurar el compliment d'aquests objectius, i que això ha provocat una inacció climàtica flagrant durant els últims cinc anys, i que per això els grups de Fridays for Future d'arreu del planeta altra vegada prenen els carrers i les xarxes. Per FFF  Friday for Future denuncia que no existeixen mecanismes de control per a assegurar el compliment d'aquests objectius, i que això ha provocat una inacció climàtica flagrant durant els últims cinc anys, i que per això els grups de Fridays for Future d'arreu del planeta altra vegada prenen els carrers i les xarxes. Per FFF "Cal acció ja, i cal fer tot el possible per posar el fre al grau i mig, i no als dos. La reivindicació de #FightFor1point5 recull els esforços fets per la High Ambition Coalition, que va aconseguir posar per escrit el límit d'1,5?°C d'augment, i els fa nostres". Fridays for Future recorda que les MAPA (Persones i Àrees Més Afectades) estan vivint ja, any rere any, els efectes de la inacció contra el canvi climàtic,i que "no podem permetre'ns passar del grau i mig perquè ja sabem el que comporta: hem vist els incendis arreu del planeta, a l'Amazona, a Califòrnia, a Austràlia; hem vist les inundacions massives a Bangladesh, a Moçambic i a casa nostra amb el Glòria; i l'àrtic es desfà a velocitats accelerades. Passar del grau i mig posa en perill existencial a milions de persones per culpa d'efectes com la desaparició sota el mar de zones com els deltes de l'Ebre, del Ganges o del Nil, o de les illes-nació del Pacífic; la reducció de producció de menjar, l'augment en nombre i severitat de ciclons i huracans o l'expansió de malalties fins ara considerades tropicals cap a climes més freds. És per això que no ens podem quedar de braços plegats i exigim que es lluiti per 1,5°C"