Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dilluns, 2 de juliol del 2012

La intensitat i la virulència dels incendis forestals augmenten debut al canvi climàtic

Greenpeace alerta de l'augment de la intensitat i de la virulència dels incendis forestals com a conseqüència del canvi climàtic. Segons un comunicat emès per l'organització ecologista "aquesta situació forma part dels escenaris vaticinats per la comunitat científica per a l'àrea mediterrània". Segons els científics del Panell Intergovernamental d'Experts en Canvi Climàtic, l'IPCC, la regió mediterrània és una de les zones del planeta més vulnerables al canvi climàtic.
Durant l'onada de calor de la darrera setmana de juny, s'han batut registres de temperatures màximes i mínimes pel mes de juny en algunes capitals espanyoles. La barrera dels 40ºC ha estat sobrepassada al sud i al sudoest de la península ibèrica. Segons Miguel Ángel Soto, responsable del Àrea de Biodiversitat i Contaminació de Greenpeace, "els experts advertien que la durada i la intensitat de les onades de calor seran més virulentes en el futur i que les condicions meteorològiques no expliquen l'origen dels incendis, però sí la seva intensitat i dificultat en les tasques d'extinció". En aquest sentit, Soto afegeix que el risc de patir un gran incendi és ara més gran debut a la manca de gestió forestal, a l'augment de les temperatures i a l'allargament de les onades de calor. Des de fa 20 anys, els incendis més grans s'estan produint durant fenòmens meteorològics extrems, com les onades de calor. Sota aquestes condicions, els incendis poden derivar en els anomenats "incendis d'alta intensitat" que es desenvolupen en condicions d'alta temperatura, vent i baixa humitat. Són extremadament perillosos i el seu control queda supeditat a un canvi de la situació meteorològica. A més, molts d'aquests incendis es produeixen en zones urbanitzades immerses en àrees forestals, el que genera un gran perill per a la població i pels seus bens.

Per això, Greenpeace considera que cal "adaptar els ecosistemes a la nova realitat i tenir-la en compte en la planificació forestal i la política d'extinció d'incendis". En aquest sentit, reclama més plans d'ordenació que incloguin la gestió de la biomassa i la continuïtat del combustible a les zones forestals, així com un reforç en la prevenció i persecució del delicte d'incendi forestal, el disseny de plans d'evacuació a zones urbanes i una major planificació en el disseny de la vegetació i els jardins.

 

Article: MónSOStenible
Font: Greenpeace

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook