Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Divendres, 24 d'abril del 2020

Espoli d'una desena de tritons del Montseny. La Diputació de Barcelona i la Generalitat es personaran en la causa

Els Mossos investiguen l'origen de centenars d'amfibis localitzats en un local al barri de Gràcia de Barcelona la matinada de dimecres, entre els quals espècies protegides en perill d'extinció com el tritó del Montseny. És la primera vegada que es documenta l'espoli a la natura d'individus d'aquesta espècie endèmica del Montseny, que és l'amfibi més amenaçat d'Europa Occidental. S'han identificat 10 exemplars, de les poblacions occidental i oriental, algun dels quals estava marcat per l'equip de seguiment del tritó del Montseny
Arran de la investigació oberta pels Mossos d'Esquadra sobre l'origen de centenars d'amfibis en un local del barri de Gràcia de Barcelona, alguns dels quals d'espècies protegides, la Generalitat es personarà com a acusació particular en el procediment judicial que se'n derivi, atesa la gravetat dels fets i l'afectació a població d'amfibis amenaçats.

El projecte, que pretén millorar l'estat de conservació d'aquesta espècie d'amfibi i el seu hàbitat de ribera, amb un pressupost de tres milions d'euros, inclou la cria en captivitat d'aquesta espècie per reintroduir exemplars a la natura i augmentar la distribució de la població. Aquesta cria en captivitat es du a terme al Centre de Fauna de Torreferrussa, al Centre de Fauna de Pont de Suert, al Zoo de Barcelona i al Zoo de Chester (Gran Bretanya).  Per tal de facilitar el seguiment  de la població d'aquesta espècie en la natura, l'equip de seguiment del tritó del Montseny identifiquen amb marques els animals salvatges trobats i també els individus que s'alliberen procedents dels centres de cria, per tal d'avaluar la població salvatge i la supervivència dels animals alliberats. -  -  <br />  <br /> El projecte, que pretén millorar l'estat de conservació d'aquesta espècie d'amfibi i el seu hàbitat de ribera, amb un pressupost de tres milions d'euros, inclou la cria en captivitat d'aquesta espècie per reintroduir exemplars a la natura i augmentar la distribució de la població. Aquesta cria en captivitat es du a terme al Centre de Fauna de Torreferrussa, al Centre de Fauna de Pont de Suert, al Zoo de Barcelona i al Zoo de Chester (Gran Bretanya). Per tal de facilitar el seguiment de la població d'aquesta espècie en la natura, l'equip de seguiment del tritó del Montseny identifiquen amb marques els animals salvatges trobats i també els individus que s'alliberen procedents dels centres de cria, per tal d'avaluar la població salvatge i la supervivència dels animals alliberats.

Entre els exemplars trobats, s'han identificat una desena de tritons del Montseny, l'amfibi més amenaçat d'Europa occidental. L'espècie representa l'únic vertebrat endèmic a tot Catalunya, i compta amb una població molt reduïda, d'aproximadament 1.500 exemplars a la natura

Des de l'octubre de 2016, la Diputació de Barcelona coordina el projecte Life Tritó Montseny, en què participa la Generalitat de Catalunya, mitjançant el Departament de Territori i Sostenibilitat i  Forestal Catalana, i també la Diputació de Girona i el Zoo de Barcelona. Tots els socis lamenten profundament aquests fets per l'extrema gravetat, i condemnen qualsevol actuació que posi en perill la conservació de la biodiversitat, inclòs el tràfic il·legal d'espècies. Així, estudiaran la possibilitat de sumar-se a la causa legal oberta.

El comerç i l'intercanvi d'espècies d'amfibis, legal i/o il·legal, ha suposat l'entrada a Catalunya de diverses malalties que actualment són la principal amenaça per a aquest grup. Els fongs quitridis o el ranavirus poden produir extincions massives en poques setmanes com s'ha demostrat en poblacions de salamandra Bèlgica i altres llocs del món. Aquestes malalties es trasmeten de forma imperceptible a través de les botes, els salabrets o altres materials, sense que el visitant en sigui conscient. Si una persona visita un lloc infectat i després en vista un altre pot estar fent de vector d'aquests fongs de forma involuntària.

Aquesta és la primera vegada que es documenta l'espoliació de la natura d'exemplars de tritó del Montseny.

Cria en captivitat i seguiment en la natura

Des de l'octubre de 2016, la Diputació de Barcelona coordina el projecte Life Tritó Montseny, en què participa la Generalitat, mitjançant el Departament de Territori i Sostenibilitat i  Forestal Catalana, i també la Diputació de Girona i el Zoo de Barcelona.

El projecte, que pretén millorar l'estat de conservació d'aquesta espècie d'amfibi i el seu hàbitat de ribera, amb un pressupost de tres milions d'euros, inclou la cria en captivitat d'aquesta espècie per reintroduir exemplars a la natura i augmentar la distribució de la població. Aquesta cria en captivitat es du a terme al Centre de Fauna de Torreferrussa, al Centre de Fauna de Pont de Suert, al Zoo de Barcelona i al Zoo de Chester (Gran Bretanya).

Per tal de facilitar el seguiment  de la població d'aquesta espècie en la natura, l'equip de seguiment del tritó del Montseny identifiquen amb marques els animals salvatges trobats i també els individus que s'alliberen procedents dels centres de cria, per tal d'avaluar la població salvatge i la supervivència dels animals alliberats.

Precisament, un dels exemplars espoliats localitzats ara pertanyen al grup d'individus marcats.

Degut a l'alta vulnerabilitat d'aquest tritó endèmic i la fragilitat del hàbitat on viu, és totalment desaconsellable visitar els torrents per intentar observar exemplars. A qui el vulgui veure, es recomana anar al Zoo de Barcelona, on es pot visitar l'exposició permanent del projecte i les instal·lacions on es crien exemplars de tritó del Montseny per la seva futura reintroducció.

Article: MónSOStenible
Font: Diptació de Barcelona /XPN

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Imatges

Des de l'octubre de 2016, la Diputació de Barcelona coordina el projecte Life Tritó Montseny, en què participa la Generalitat de Catalunya, mitjançant el Departament de Territori i Sostenibilitat i  Forestal Catalana, i també la Diputació de Girona i el Zoo de Barcelona. Tots els socis lamenten profundament aquests fets per l'extrema gravetat, i condemnen qualsevol actuació que posi en perill la conservació de la biodiversitat, inclòs el tràfic il·legal d'espècies. Així, estudiaran la possibilitat de sumar-se a la causa legal oberta. Des de l'octubre de 2016, la Diputació de Barcelona coordina el projecte Life Tritó Montseny, en què participa la Generalitat de Catalunya, mitjançant el Departament de Territori i Sostenibilitat i Forestal Catalana, i també la Diputació de Girona i el Zoo de Barcelona. Tots els socis lamenten profundament aquests fets per l'extrema gravetat, i condemnen qualsevol actuació que posi en perill la conservació de la biodiversitat, inclòs el tràfic il·legal d'espècies. Així, estudiaran la possibilitat de sumar-se a la causa legal oberta.

Informació relacionada

Diumenge, 15 de novembre del 2020
Guia per implantar solucions basades en la natura
Divendres, 12 de juny del 2020
Es reprèn el servei del Bus Parc als parcs naturals del Montseny i Sant Llorenç del Munt i l'Obac
Dijous, 3 d'agost del 2017
Agendes escolars per promoure els Objectius de Desenvolupament Sostenible
Divendres, 13 de juny del 2014
Arrenca l'operatiu de prevenció i vigilància contra incendis forestals de la Diputació de Barcelona
Dimarts, 20 d'octubre del 2020
El CFC reclama mesures per regular l'accés al medi natural
Dimecres, 10 de juny del 2020
El Parc del Montseny i Aigua Viladrau signen un acord per fomentar la sostenibilitat dels recursos hidrològics del massís
Diumenge, 24 de febrer del 2019
Natura i Catalunya estan passant un mal moment
Dissabte, 23 de febrer del 2019
CANTEM ALS ARBRES NOSTRATS -18h- Teatre Audittori- LLINARS DEL VALLÈS
Diumenge, 11 de novembre del 2018
40 anys d'Educació Ambiental a Catalunya