Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dijous, 12 de maig del 2011

Aliança Arbre promou la construcció de "granges de carboni" per a transformar el C02 en sòl fèrtil

L'activitat d'Aliança Arbre per a portar a terme aquest projecte a l'Estat Espanyol començarà la propera tardor amb una campanya de localització de terrenys i captació de fons que té com objectiu implantar 20 "Granges de Carboni" en cinc anys per tot l'estat espanyol. De moment, però aquest estiu és prevista la realització d'una prova pilot al Prat de Llobregat en uns terrenys que l'ajuntament d'aquesta ciutat ha cedit per a la seva reconversió en la que pot ser la primera "granja de carboni" de l'Estat. Les "Granges de Carboni" es presenten com una forma sistémica de capturar, processar i emmagatzemar grans quantitats de CO2 i transformar-lo en sòl fèrtil.
Segons Aliança Arbre, les "granges de carboni representen la solució més fàcil, més ràpida i més beneficiosa per a la transformació del CO2 (carboni atmosfèric) en sòl fertil (carboni orgànic)". Per tant, les "Granges de Carboni" són una important eina per a lluitar contra l'escalfament global i, paral•lelament, contra l'exclusió social, ja que el potencial de generació d'ocupacions directes d'aquest projecte és molt elevat. Segons expliquen els reponsables del projecte "entre llocs directes i indirectes es crearan 1.000 ocupacions".

La prova pilot es desenvoluparà en uns terrenys cedits per l'Ajuntament del Prat de Llobregat  mentre que de la supervisió tècnicas'encarregarà la UPC. A més de l'Ajuntament del Prat, el projecte compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i la Unió de Pagesos.

Curs d'agricultura regenerativa
Paral·lelament a la "granja de carboni" del Prat, el projecte Aliança Arbre organitza pel 3, 4 i 5 de juny, un curs- Taller d'agricultura regenerativa. Aigua, Fertilitat i Biodiversitat en el disseny Agroecológic, que tindrà lloc a la Masia de Can Comas, seu del Parc Agrari del Baix Llobregat, i que dirigirà el permacultor australià Darren Doherty, considerat el major especialista del món en Disseny Keyline, un sistema capaç de regenerar sòls molt degradats, retornar-los la seva fertilitat, blindar-los a la sequera i convertir-los en grans magatzems de CO2. De fet, Aliança Arbre ha establert un acord amb RegenAg, entitat Australiana dirigida per Doherty, per a impulsar decididament aquest sistema en l'arc Mediterrani. El projecte dona respostes concretes a problemes ambientals, però també a qüestions socials i econòmiques.

El Taller d'agricultura regenerativa. Aigua, Fertilitat i Biodiversitat en el disseny Agroecológic, organitzat per l'Aliança Arbre inclou, entre altres qüestions, aprendre a llegir el paisatge i descobrir les línies naturals de l'aigua i les corbes de nivell del terreny; dissenyar i construir línies artificials d'aigua, com preses, canals de desviació i reg; iniciar-se en l'ús de l'eina Keyline i identificar el Keypoint (punt clau) el punt d'inflexió entre la forma convexa de la part alta de la vall i la part convexa de la part inferior. 

Així mateix Darren Doherty oferirà una conferència oberta al públic el divendres 3 de juny al Prat de Llobregat, en un espai per determinar.

Aliança Arbre/Alianza Arbol

Aliança Arbre és un projecte que neix sota el paraigües de l'associació Gats (Grups associats pel treball sociocultural) quan Oscar Rando, director executiu de la Fundació + Árboles durant 3 anys i Pablo Flores, Enginyer Agroambiental i responsable tècnic de la Fundació + Árboles, decideixen unir esforços per impulsar un nou projecte que representi una evolució lògica de les seves anteriors projectes. Plantar arbres és una cosa necessària, però després d'haver plantat molts i veient les necessitats de manteniment d'aquests ens plantegem si no hi hauria alguna possibilitat de fer més efectiu i eficient la nostra feina i la nostra il • lusió de reverdir la pell del nostre planeta al mateix temps que lluitem contra l'escalfament global i les seves conseqüències.

Aquests costos tan elevats s'han entre altres coses a que cada vegada ens trobem amb terres més deteriorades i per tant amb menys capacitat de retenir aigua, i això ens porta a que tot allò que la terra no pot fer per si sola, hem d'aportar a l'arbre per via externa.

És com estar ingressat en un hospital rebent sèrum per via intravenosa per mantenir les nostres constants vitals. Per sort la majoria de vegades passem poc temps a l'hospital, i un cop de reequilibrar el nostre organisme, podem seguir vivint sense aquesta connexió intravenosa.

Com diu Pere Casaldàliga, vivim en un món malalt i la terra necessita un urgent reequilibri per poder seguir albergant vida i arbres per si sola. D'aquí la nostra proposta.

Aliança Arbre és un projecte que neix a Catalunya, però que té voluntat d'implantar-se tant al territori espanyol com a Llatinoamèrica.

Les granges de carboni: una eina per a tractar decididament el problema del canvi climàtic?

Les granges de carboni són una eina de primera magnitud per seguir plantant arbres, i seguir lluitant contra el canvi climàtic, però que incorpora algunes aportacions excepcionals al projecte que el fan molt més eficient, quantificable objectivament i amb un retorn social molt més ampli.

Vivim en un món prou complex com per a centrar-nos en una sola qüestió, i per tant, l'Alianza Árbol aposta per donar resposta a un bon nombre dels desafiaments contemporanis de la humanitat, integrant factors naturalment indissolubles com la cura a l' medi, la cura a les persones, la cultura o la generació de riquesa de forma en que impacti en el major nombre de persones possibles.

I tot això ho volem fer des d'una òptica molt relacional. Centrar-nos en buscar complicitats que redunden en el "guanyar-guanyar" i que aconsegueixin elements positius per a totes les part implicades en aquest projecte és possible, i aquí resideix el repte d'aquesta aventura.

"Tenim un problema i és una urgència posar-hi remei"

Segons David Stern, fa 2 anys en teníem 10 per poder invertir d'alguna manera les conseqüències de l'escalfament global. Les granges de carboni són una eina per a tractar decididament el problema i la urgència en abordar-lo. Si som capaços de generar aquesta gran aliança, estarem fent un pas decidit cap a la solució d'almenys 8 dels grans problemes que en gran mesura vénen donats pel escalfament global i que ens ajudaran a reequilibrar la terra, el nostre món i la nostra relació amb aquest. Aquesta gran aliança neix de l'impuls d'algunes persones, d'uns somnis compartits i del suport ja decidit d'algunes administracions públiques, empreses, institucions que esperem en breu es converteixin en moltes més.
 

 

 

Article: M.V. / MónSOStenible
Font: Alianza Arbol

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook