Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dimecres, 15 de desembre del 2010

L'Alt Penedès és la primera comarca de Catalunya que tindrà una Agenda 21 supra municipal, una eina clau per a la sostenibilitat

9 municipis de l'Alt Penedès ja disposen de la seva Agenda 21 municipal i, gràcies al conveni signat entre el Consell Comarcal i la Diputació de Barcelona, es redactaran les agendes dels 18 municipis restants. Els objectius generals de la primera Agenda 21 supramunicipal de Catalunya són: fer compatible el desenvolupament local i comarcal amb la utilització sostenible dels recursos, conservar la biodiversitat, establir polítiques integrades que permetin superar els dèficits mediambientals, i fomentar la participació i la implicació dels sectors econòmics i socials dels municipis en relació amb el desenvolupament sostenible.
Per primera vegada es posa en marxa una iniciativa d'aquest tipus a nivell supra municipal, permetent als municipis amb una problemàtica similar treballar plegats. Per això, el diputat de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Joan Antoni Baron ha afirmat, a l'acte de signatura del conveni (Alt Penedès, 14-12-2010), que aquesta Agenda 21 es converteix en una eina "molt potent". El diputat de Medi Ambient ha dit també que l'Agenda 21 és "una eina molt important per avançar en la sostenibilitat", destacant que "des del món local hi ha la capacitat per fer-ho, tant tècnicament com políticament".

El president del Consell Comarcal de l'Alt Penedès, Jordi Girona, ha explicat que l'elaboració de l'Agenda 21 tindrà un cost simbòlic per als ajuntaments i començarà amb una auditoria ambiental. Després, vindrà el treball de camp en què s'avaluarà una sèrie de factors: contaminació acústica i atmosfèrica, aforaments de trànsit i sistemes naturals del municipi.
Amb totes aquestes dades, s'elaborarà una memòria ambiental descriptiva i es farà un diagnòstic amb els punts forts i els punts febles de cada municipi.

Del diagnòstic, se'n derivaran els Plans d'Acció Locals amb propostes concretes d'actuació pautades en el temps (des d' aprovar ordenances que obliguin a construir xarxes separatives per a les aigües pluvials i residuals en els edificis de nova construcció a canviar les làmpades de vapor de mercuri per làmpades de vapor de sodi de l'enllumenat públic etc.). A més del treball tècnic, tant la fase de diagnòstic com la fase de presentació de propostes d'actuació, seran objecte d'un procés participatiu en col•laboració amb l'Oficina Tècnica dels Consell Comarcal els serveis d'Igualtat i Ciutadania i de Desenvolupament i Ocupació.
Les propostes d'actuació es revisaran periòdicament a través d'un Pla de seguiment amb un sistema municipal d'indicadors de sostenibilitat.

El conveni ha estat signat per el president del Consell Comarcal en representació dels 18 municipis que hi participen: Avinyonet del Penedès, Castellví de la Marca, el Pla del Penedès, Font-rubí, La Granada, les Cabanyes, Mediona, Olesa de Bonesvalls, Pacs del Penedès, Pontons, Puigdàlber, Sant Martí Sarroca, Sant Cugat Sesgarrigues, Sant Quintí de Mediona, Santa Fe del Penedès, Torrelavit, Torrelles de Foix i Vilobí del Penedès.  

 

 

Article: Silvia Delgado / MónSOStenible
Font: Consell Comarcal Alt Penedès/ Diputació de Barcelona

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook

Informació relacionada