Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dilluns, 12 de novembre del 2018

A4Cat, una eina que permet anticipar la resposta a fenomens meteorològics extrems

Les emergències relacionades amb els fenòmens meteorològics i climàtics extrems afecten profundament la societat i ocasionen un gran impacte econòmic. Amb el canvi climàtic, els experts coincideixen que aquests fenòmens s'estan tornant més freqüents o intensos, amb efectes potencials més devastadors sobre persones i béns materials. A escala europea, i Catalunya no n'és una excepció, hi ha diferents exemples recents d'episodis extrems, com ara les inundacions registrades aquest any a Sant Llorenç a Mallorca (Illes Balears) i al departament de l'Aude, al sud de França, o els incendis forestals que van assolar Grècia també aquest any i Portugal el 2017. La clau per afrontar amb èxit aquestes situacions resideix en la prevenció i l'anticipació, que és el que permetrà a partir d'ara la plataforma multirisc A4CAT derivada del projecte ANYWHERE.
Els fenomens meteorològics extrems, com les inundacions provocades per grans tempestes, són cada cop més freqüents -  -  <br />  <br /> Els fenomens meteorològics extrems, com les inundacions provocades per grans tempestes, són cada cop més freqüents

L'eina A4Cat creua 300 algoritmes i integra múltiples fonts d'informació. En el cas de pluges i inundacions, per exemple, integra les dades del Meteocat, l'Agència Catalana de l'Aigua, la Confederación Hidrográfica del Ebro, d'altres sensors als rius (Val Aran, Consells comarcals de Lleida, Agramunt...), d'Aemet, del centre europeu de meteorologia i del telèfon 112, entre d'altres, així com els elements vulnerables (on es troben les residències de gent gran, escoles, hospitals...). El resultat d'aquest encreuament és l'emissió d'alertes primerenques sobre punts concrets del territori amb antelació als danys. Aquesta eina ha de permetre millorar la coordinació dels equips que actuen en situacions d'emergència i ajudar les poblacions exposades a evitar desastres. Els riscos en els que s'ha posat èmfasi són inundacions, nevades, incendis forestals i ventades. 

L'eina A4Cat (ANYWHERE for Catalonia), que és la versió per a Catalunya de la plataforma europea operacional A4EU, posa l'èmfasi en els riscos d'inundacions i d'incendis forestals

En el marc del projecte europeu ANYWHERE, coordinat pel Centre de Recerca Aplicada en Hidrometeorologia (CRAHI) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), s'ha desenvolupat una plataforma multirisc de detecció primerenca d'àmbit europeu per anticipar-se als riscos derivats de fenòmens meteorològics i climàtics extrems abans que es produeixin. La plataforma també permetrà millorar la gestió de resposta davant situacions d'emergència i ajudar les poblacions exposades a evitar la pèrdua de vides humanes, l'afectació d'infraestructures i els danys econòmics derivats. Els dies 13 i 14 de novembre es presentaran a Barcelona, i per primer cop a Europa, els primers resultats de les diferents eines tecnològiques desenvolupades en el marc del projecte.

A4CAT s'ha presentat aquest dilluns 12 de novembre en una roda de premsa amb l'assistència del conseller d'Interior Miquel Buch.


Article: MónSOStenible
Font: UPC

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook