Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dijous, 15 de juny del 2017

Alerta per onada de calor

D'acord a la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya, està previst que l'onada de calor es mantingui fins dissabte, afectant sobre tot l'àrea de Ponent i la Catalunya Central. Protecció Civil, a través del CECAT es manté en coordinació amb el SEM, la Creu Roja i empreses de teleassistència per tal de detectar possibles incidències derivades de la calor i necessitats dels col·lectius més vulnerables. Per la seva banda, l'Agència de Salut Pública de Catalunya manté en fase 2 d?alerta el Pla d'actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut. Protecció Civil de la Generalitat demana a la ciutadania extremar la precaució en les activitats a l'exterior i seguir els consells de Salut per evitar incidències per les altes temperatures.
Protecció Civil de la Generalitat manté activada l'Alerta del Pla de Protecció Civil PROCICAT per Onada de Calor davant la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) que preveu que l'episodi de temperatures extremes s'allargui fins el proper dissabte. A més, seguint el seu protocol intern i d'acord amb aquest avís, l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) manté en fase 2 d'alerta el Pla d'actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut (POCS).

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, la situació d'onada de calor s'allargarà fins el proper dissabte. Les temperatures més extremes es donaran sobretot a les comarques de Ponent i de la Catalunya Central.

Des de l'activació de l'Alerta per onada de calor s'han assolit  registres de temperatura que correspon a la superació del llindar de temperatura extrema associat a l'onada de calor en poblacions com  Alfarràs, on s'ha arribat a 37,8ºC, la màxima de Catalunya (dada percentil 37,7), Olot, 35,7ºC (dada percentil 35,5), Santa Coloma de Farnés, 36,5ºC (dada percentil 35,9); Fogars de la Selva, 35,1ºC (dada percentil 34,7); Lladurs, 36,8ºC (dada percentil 36,5); Solsona, 36,3ºC (dada percentil 36);  Caldes de Montbui, 36,1ºC (dada percentil 35,2); i Sabadell 35,5ºC (dada percentil 35,0).

El Sistema d'Emergències Mèdiques SEM ha atès 29 casos relacionats amb l'onada de calor que s'han atès al 061 des de l' inici de l'alerta ahir a les 13:40 hores i fins avui a les 9:45 hores.

Protecció Civil manté contacte amb la Creu Roja i les empreses de teleassistència per evitar possibles incidències sanitàries vinculades als col·lectius més vulnerables. En aquest sentit s'estan realitzant dispositius preventius i de seguiment fent trucades i visites a les persones a les que donen servei.

Segons ha informat Endesa el consum elèctric s'ha incrementat entre un 15% i un 18% respecte a la setmana passada. Durant els episodis de calor extrema el consum elèctric es dispara per la utilització intensiva dels elements de refrigeració. Des del CECAT de Protecció Civil es manté contacte permanent amb Endesa per tal de monitoritzar el consum elèctric i detectar possibles incidències degudes a la sobreutilització de la xarxa. Tot i l'increment del consum en aquests moments no consta cap mancança en el subministrament.

Des del CECAT es manté contacte amb el SEM, el 061 Sanitat Respon i el 012 per fer seguiment de les trucades demanant informació i consells de prevenció sobre l'onada de calor. En aquest sentit ja s'ha registrat un increment significatiu en aquest tipus de calor.

D'altra banda Protecció Civil de la Generalitat ha avisat els coordinadors de zona de la Direcció General de Joventut a les àrees afectades per l'onada de calor perquè tinguin present aquesta situació i adeqüin les seves activitats a la situació de risc. El CECAT també ha notificat al Departament d'Ensenyament que ens trobem en situació d'onada de calor.

Recomanacions
Protecció Civil de la Generalitat recomana a la ciutadania que s'informi de com fer front a aquest augment significatiu de les temperatures. Eviteu les activitats físiques intenses a les hores de més calor i beveu molta aigua.

Davant d'aquest augment de les temperatures tingueu especial cura de les persones més vulnerables a la calor (gent gran, nadons, malats crònics,...). Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, als familiars o veïns grans que viuen sols per assegurar-se que s'hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.

Cal vigilar que la canalla i la gent gran prenguin líquids per estar hidratats, i cal recordar que els nens menors de 6 mesos han d'estar a l'ombra i amb roba que els protegeixi de la radiació solar. Cal evitar també la deshidratació, bevent aigua freqüentment i evitant el consum de begudes alcohòliques.

CONSELLS PER ONADA DE CALOR

A casa:
Durant el dia, tanqueu les persianes de les finestres on toca el sol.
A la nit, obriu les finestres de casa per refrescar-la.
Estigueu-vos a les estances més fresques.
Recorreu a algun tipus de climatització (ventiladors, aire condicionat). Si no en teniu, mireu de passar com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats (centres comercials, cinemes, etc.).
Refresqueu-vos sovint amb dutxes, tovalloles mullades amb aigua, etc.
Beveu aigua fresca de forma regular encara que no tingueu set.
Si teniu animals de companyia, procureu que no s'estiguin al sol i hidrateu-los.

Al carrer
Porteu una gorra o un barret.
Utilitzeu roba lleugera (cotó), de colors clars i que no sigui ajustada.
Procureu caminar per l'ombra, estar sota un para-sol quan sigueu a la platja i descanseu en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats.
Porteu aigua i beveu-ne sovint.
Mulleu-vos una mica la cara i, fins i tot, la roba.
Eviteu sortir a les hores de més calor i eviteu les activitats físiques intenses.

Al cotxe
No deixeu els nens sols i tancats dins el cotxe
Eviteu viatjar amb cotxe durant les hores de més calor; porteu sempre líquids per hidratar-vos.
No deixeu mai els nens ni les persones grans a l'interior del vehicle amb les finestres tancades. Tampoc podeu deixar dins el cotxe amb les finestres tancades els animals de companyia.
Quan feu un viatge llarg, atureu-vos periòdicament per descansar i refrescar-vos.
Feu una atenció especial als canvis sobtats de temperatura que es produeixen en entrar i sortir del vehicle.

Als àpats
Beveu força i vigileu l'alimentació
Feu menjars lleugers, eviteu els menjars molt calents i els que aporten moltes calories (salses, fregits, arrebossats).
Preneu aliments rics en aigua (fruites, verdures i hortalisses); us ajudaran a recuperar les sals minerals perdudes per la suor.
Beveu molta aigua i sucs de fruita al llarg del dia, encara que no tingueu set.
No prengueu begudes alcohòliques.

Si coneixeu gent gran o malalta que viu sola
Mireu de visitar-los un cop al dia.
Ajudeu-los a seguir aquests consells.
Si prenen medicació, reviseu amb el seu metge si aquesta pot influir en la termoregulació i si s'ha d'ajustar o canviar.
Article: MónSOStenible
Font: Proteccio Civil

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook