Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dimarts, 14 de novembre del 2017

Prop d'un centenar de ciutats del món reafirmen el seu compromís per l'acció climàtica i la reducció d'emissions en el marc de la COP 23

L'Ajuntament de Barcelona ha participat a la Cimera del Clima de Bonn per reivindicar, juntament amb d'altres capitals del món, el lideratge de les ciutats en la lluita contra el canvi climàtic, ja que és en elles on es generen el 70% de les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle. Per això les ciutats exigeixen importants processos d'adaptació, i són importants centres d'innovació. En el nou acord, noranta ciutats s'han compromès a desenvolupar i començar a implementar plans d'acció per fer front al canvi climàtic molt més ambiciosos i abans del 2020.
L'equip que ha viatjat a Bonn, encapçalat per la tinenta d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, i el Comissionat d'Ecologia, Frederic Ximeno, han signat un nou compromís internacional amb les principals ciutats mundials, han assistit a sessions de debat i han participat en trobades bilaterals amb altres representants municipals mundials.

En el marc de la COP23, l'Ajuntament de Barcelona ha reforçat el seu compromís i s'ha afegit, amb les principals ciutats del món, a una iniciativa de la xarxa C40, - que engloba més de les 90 ciutats més importants del món -"Deadline20", per donar compliment als objectius de la COP21, l'Acord de París, que insten a no superar els 2ºC i fer tot el possible per no sobrepassar els 1,5 ºC de temperatura mitjana global respecte als nivells preindustrials.

En el nou acord, les ciutats s'han compromès a desenvolupar i començar a implementar plans d'acció per fer front al canvi climàtic molt més ambiciosos i abans del 2020. Aquests plans d'acció han de marcar objectius concrets de reducció durant la pròxima dècada, 2020-2030, i plantejar com a escenari el 2050 per esdevenir una ciutat neutra en emissions de gasos amb efecte d'hivernacle. Igualment establiran com cada ciutat s'adaptarà al canvi climàtic i millorarà la seva capacitat de recuperació davant les crisis climàtiques i els esdeveniments meteorològics extrems. Finalment, els plans detallaran com prendre aquestes mesures climàtiques suposen grans beneficis socials, ambientals i econòmics per a la ciutadania.

En el cas de Barcelona, aquest reforç en la lluita contra el canvi climàtic, es materialitzarà en el Pla Clima, un pla estratègic de ciutat que actualment està en procés de participació pública, es presentarà a principis de 2018 i integra:
- la mitigació, ja que no podem deixar que un context de recuperació econòmica ens porti altre cop a consumir de manera insostenible
- l'adaptació i la resiliència, perquè hem de preveure i preparar-nos per als efectes del canvi climàtic que ja estem notant
- la justícia climàtica, ja que cal posar les persones més vulnerables en el centre de les polítiques climàtiques
- i l'impuls a l'acció ciutadana, promovent projectes de cocreació. El compromís de Barcelona a través del Pla Clima
Barcelona és una ciutat amb una llarga tradició en la lluita contra el canvi climàtic i des del 2002 ha anat desenvolupat diverses actuacions de planificació i mesures de mitigació amb l'objectiu de reduir les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle, augmentar la generació d'energia renovable i local, millorar l'eficiència energètica i, ja més recentment, adaptar-se als impactes esperats. Ara estem en un moment que cal un canvi estructural molt més enllà de fer el que ja fem, cal actuar amb més intensitat.

En aquesta línia amb motiu de la celebració a París de la COP21, la 21a Conferència de les Parts de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, i en el marc del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat,- recolzat per gairebé 1000 entitats socials -, Barcelona ja va concretar un Compromís de Barcelona pel Clima, en què es comprometia a reduir les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle un 40% al 2030 en relació al 2005 i augmentar 1,6km2 de verd urbà com a mesura d'adaptació.

Continuant amb aquest compromís, a la COP 23 de Bonn, Barcelona ha signat, juntament amb les principals ciutats del món, acords per lluitar pel clima i per reudir emissions. I en aquest marc ha publicat també el nou web Barcelona pel Clima. que ja està operativa. 

Article: MónSOStenible
Font: Barcelona+ Sostenible

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook