Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dissabte, 14 d'abril del 2018

Els espais naturals de Ponent amplien territori i abasten sis comarques

Espais Naturals de Ponent, projecte que vol donar a conèixer, potenciar el valor afegit i evolucionar els territoris naturals de la zona de Ponent, creix i incorpora set nous espais, que se sumen als 13 que ja en formaven part. Es tracta de Valls de Sió-Llobregós, Aiguabarreig Segre - Noguera Ribagorçana, Aiguabarreig Segre - Noguera Pallaresa, Els Plans de la Unilla, Serra Llarga - Secans de la Noguera, Serra de Montsec, i Vessants de la Noguera Ribagorçana. El projecte comptarà, així, amb un total de 20 espais naturals protegits i ampliarà la seva extensió i impacte sobre el territori ja que incorpora la Noguera, la Segarra i el Segrià Nord, que s'adhereixen a les Garrigues, l'Urgell, el Pla d'Urgell i el Segrià Sud, que ja en formaven part.
 El director general de Desenvolupament Rural del DARP, Oriol Anson, durant la presentació de l'ampliació dels Espais Naturals de Ponent. -  -  <br />  <br /> El director general de Desenvolupament Rural del DARP, Oriol Anson, durant la presentació de l'ampliació dels Espais Naturals de Ponent. 

El Departament d'Agricultura impulsa aquest projecte, que enguany creix fins els 20 espais amb la incorporació de set nous espais que s'afegeixen als 13 ja existents

El director general de Desenvolupament Rural del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya, Oriol Anson, ha participat avui, a Mas de Melons, en la presentació de les novetats del projecte ‘Espais Naturals de Ponent', per part de l'Associació Leader de Ponent, conjuntament amb el Consorci Grup d'Acció Local Noguera - Segrià Nord i el Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central.

Els propers mesos l'Associació Leader de Ponent treballarà en el recull de les particularitats paisatgístiques, naturals, històriques i culturals de cada un dels nous espais naturals. També coordinarà la creació dels materials web i audiovisuals que s'incorporaran a www.espaisnaturalsdeponent.cat, el portal del projecte que recull tota la informació necessària per al visitant.

Amb aquestes incorporacions el projecte integra tots els espais naturals del territori de Ponent inclosos en la Xarxa Natura 2000. L'ampliació consolida ‘Espais Naturals de Ponent' com un projecte global de territori que contribueix a diversificar l'activitat social i econòmica de Ponent amb la creació de més llocs de treball, la dinamització i generació de noves empreses i serveis especialitzats -restauració, allotjament, serveis de guia, ornitologia, etcètera-, i el consum de productes locals.

Granyena de Segarra -  -  <br />  <br /> Granyena de Segarra 

Els Espais Natuals de Ponent es consoliden com un projecte global

Per segon any consecutiu, Espais Naturals de Ponent posa en marxa una complerta programació d'activitats per a descobrir els diferents espais naturals i, després de l'èxit de la passada edició, en proposa el doble. Així, entre març i setembre, realitzarà un total de 46 d'activitats variades amb l'objectiu d'atreure un públic ampli i familiar, i vehiculades al voltant de tres eixos: descoberta de valors naturals realitzades per professionals com visites ornitològiques o sessions per a descobrir la flora i la fauna; descoberta del patrimoni històric; i descoberta de l'espai a l'aire lliure a través dels sentits amb concerts d'autors i grups locals. Entre els confirmats destaquen El fill del Mestre, Meritxell Gené, Lauzeta, Berta Puigdemassa, Avstral, Thinkin'wild, Cor Euridice o Mezzos, entre altres. Totes les activitats són obertes al públic i gratuïtes però requereixen inscripció prèvia a www.espaisnaturalsdeponent.cat.

Com a novetat destaca el geocaching ‘La Ruta de'n Pius', activitat d'orientació permanent que el visitant podrà realitzar pel seu compte; amb un quadernet de camp amb l'explicació, indicacions, normes, consells, i un mapa central de l'espai, haurà de trobar plantes i animals amagats en diferents espais naturals.També entre la primavera i la tardor s'impulsarà l'exposició itinerant que destaca, a través de propostes visuals i informatives, les característiques paisatgístiques, de flora, fauna i arquitectura tradicional de cada espai natural.

Els plans de Sió -  -  <br />  <br /> Els plans de Sió 

El projecte de cooperació Espais Naturals de Ponent té com objectiu promocionar els espais naturals de ponent a partir d'una marca conjunta, per tal de millorar l'oferta turística i, en conseqüència, crear activitat econòmica al territori

Espais Naturals de Ponent' és un projecte de 2106 impulsat per l'Associació Leader de Ponent amb el Consorci Grup d'Acció Local Noguera - Segrià Nord i del Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central; finançat en un 90% pel DARP, en el marc dels ajuts a la cooperació Leader del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2020, cofinançat pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, i en un 10% pels Consells Comarcals de de les Garrigues, el Pla d'Urgell, l'Urgell, el Segrià, la Segarra, i la Noguera.

Així, el DARP manté una clara aposta per la cooperació Leader en considerar-la una eina fonamental per al desenvolupament territorial, i ho fa, entre altres, a través d'aquests grups Leader. De fet, Catalunya és la comunitat de l'Estat que destina més fons a l'operació 19.3 de cooperació Leader, amb una dotació total de 7.000.000 € per al PDR 2014-2020; i la primera a convocar i resoldre aquests ajuts, havent resolt aquests la tercera convocatòria. En aquestes tres primeres convocatòries, el DARP ha aprovat 42 projectes, 19 de cooperació interterritorial entre grups d'acció local de Catalunya i 33 estratègics d'un grup Leader amb els agents del seu territori, per un import d'ajut total de 4.336.666 €, amb un cofinançament del 43% pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER). El projecte 'Espais Naturals de Ponent 'ha estat subvencionat pel DARP durant les tres convocatòries de projectes de cooperació Leader del PDR 2014-2020, amb un import de 30.000 € cada convocatòria, fet que ha aconseguit consolidar el projecte com un dels projectes de cooperació amb més impacte del període 2014-2020.
Article: MónSOStenible
Font: DARP

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook