Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Diumenge, 11 de febrer del 2018

El Sistema de Dipòsit d'envasos arriba per solucionar l'abandonament de residus al mar

Recuperar la pràctica de retornar els envasos a la botiga és l'única solució per evitar l'abandonament massiu de llaunes i ampolles. Aquesta és la visió que comparteixen Nacions Unides, la Comissió i el Parlament Europeu i fins i tot grans empreses del sector de les begudes i el comerç.Aquesta és la conclusió a la que han arribat la vintena d'entitats socials que conformen la plataforma Retorna reunides recentment a la seu de Greenpeace. La pràctica de retornar els envasos a la botiga s'ha convertit, en els últims mesos, en una tendència mundial en el camp de l'economia circular i la transició cap a models de convivència molt més sostenibles.
L'arribada dels Sistema de Dipòsit per gestionar de manera eficient els envasos de begudes és imparable. Aquesta és la conclusió a la que han arribat la vintena d'entitats socials que conformen la plataforma Retorna reunides recentment a la seu de Greenpeace

El passat mes de desembre, durant la reunió de l'Assemblea del Programa de Medi Ambient de les Nacions Unides (UNEP), més de 200 països van aprovar una resolució històrica davant la "crisi planetària" que suposa la contaminació dels nostres oceans. El document inclou 10 recomanacions per tallar el problema, sent una d'elles una crida a la indústria de l'alimentació i la beguda i als grans supermercats a aplicar "pràctiques innovadores com l'ús de sistemes de responsabilitat ampliada del productor com els Sistemes de Dipòsit". Difícilment es pot trobar un impuls més global i més unànime.

En només un mes un mes, diversos organismes europeus s'han pronunciat amb la mateixa contundència. El 18 de desembre, la Comissió Europea (CE) aprovava una nova Directiva Marc de Residus pujant l'objectiu de reciclatge de residus urbans fins al 65% per 2035 (ara tot just vam arribar al 30%) i endurint el sistema de càlcul de material reciclat ( fins ara es calculava pel pes del que es recollia ia partir d'ara es farà de manera que realment arriba al reciclador). I el 16 de gener arribava l'anunci de la nova estratègia de la pròpia CE sobre el plàstic, que proposa 15 mesures per reduir la quantitat de plàstic que arriba i contamina el nostre entorn "transformant la manera en la qual els productes es dissenyen, produeixen , usen i reciclen ". Entre aquestes recomanacions, Brussel·les també posa l'accent en els Sistema de Dipòsit, "en particular per als envasos de begudes". De fet, el mateix 16 de gener, també el Parlament Europeu aprovava una resolució per protegir els nostres oceans en què recomanava "introduir un Sistema de Dipòsit global a nivell europeu per a tots els envasos de begudes d'un sol ús similar al que ja existeix a Alemanya ". La declaració va ser adoptada per 558 vots a favor i tan sols 25 en contra.

L'evidència és tal que, fins a grans multinacionals de la beguda, com Coca-Cola, o del comerç, com la líder britànica Tesco, s'han pronunciat de manera favorable a impulsar els Sistemes de Dipòsit també en les últimes setmanes. "Als països amb un Sistema de Dipòsit millora el reciclatge i es redueix l'abandonament d'envasos de begudes", ha declarat Nick Brown, el director de sostenibilitat de Coca-Cola Europa. En la mateixa línia, un responsable de Tesco ha indicat: "Donem suport al desenvolupament d'un Sistema de Dipòsit eficient i de fet ja estem treballant amb un gran nombre de socis per poder operar de la millor manera".

S'estima que el govern conservador de Theresa May anunciï en breu que ells també tornaran a vendre les begudes amb dipòsit per evitar que acabin contaminant per milions seu territori. El Regne Unit s'uniria així als seus veïns escocesos i en Malta, que en els últims mesos ja han fet públic el seu compromís per implantar un Sistema de Dipòsit en els propers anys.

No obstant això, les novetats aquí són ben diferents, com indica el recent cessament del secretari de Medi Ambient i Canvi Climàtic de la Generalitat Valenciana, Julià Àlvaro. Ell era el polític que estava liderant les polítiques centrades en la protecció medi ambiental i l'impuls d'una veritable economia circular dins de l'executiu valencià, però ha estat rellevat de les seves funcions amb explicacions poc convincents.

És per això que les entitats socials: "Denuncien la inactivitat del govern de la Comunitat Valenciana que, tot i haver acreditat l'abandonament diari de cinc milions d'envasos de begudes a la seva regió, no compleix amb el seu compromís de presentar a les Corts una llei per protegir el seu territori d'aquest greu problema mediambiental ".

La consellera de Medi Ambient, Elena Cebrián, amb el beneplàcit de la vicepresidenta Mónica Oltra, fa més d'un any que té bloquejada aquesta llei dins d'un calaix, actitud que les entitats titllen de sorprenent i temerària. "Insistim en demanar una trobada amb la màxima responsable d'aquestes decisions, la vicepresident Mònica Oltra, que tot i haver rebut diferents i reiterades peticions de reunió des de fa diversos mesos, ha donat la callada per resposta fins a la data", han acordat.

Malgrat tot, les entitats socials es mostren més convençudes que mai de l'arribada imminent dels Sistemes de Dipòsit davant tal l'allau d'evidències i suports rebuts en els darrers mesos.

Article: MónSOStenible
Font: Rezero

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook