Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Divendres, 4 de febrer del 2011

El nou Catàleg d'Espècies Amenaçades serà revisat per un comité científic

El Consell de Ministres ha aprovat el nou Catàleg d'Espècies Amenaçades que iintrodueix un nou model de catalogació de la flora i de la fauna en perill, en tant que serà un comitè científic i no l'Administració -com fins ara- qui decideixi si una espècie està o no amenaçada. Tanmateix, a partir d'ara, la ciutadania podrà demanar la inclusió d'una espècie al catàleg. L'actualització respecte a la darrera catalogació, la del 2006, respon al mandat de la Llei de Patrimoni Natural i Biodiversitat.
El Govern impulsa la conservació marina amb la protecció de noves espècies
El Govern ha donat un impuls avui a la conservació marina amb l'aprovació del Reial decret per al Desenvolupament del Llistat i del Catàleg Espanyol d'Espècies Amenaçades en el qual s'inclouen cinc nous tipus de taurons que fins a ara no contaven amb protecció alguna.
Els taurons martell, guineu, blanc i pelegrí, i el manta ratlla entren així en el Llistat d'espècies amenaçades que inclou el document acordat avui pel consell de Ministres, i que estableix que a partir d'ara sigui un comitè científic, i no l'Administració, qui decideixi quines espècies han de ser protegides i quines no.

Segons el director de Medi Natural del Ministeri de Medi Ambient, José Jiménez, el nou Catàleg d'Espècies Amenaces és fruit de més de cinc anys de negociació amb les Comunitats, sectors interessats, associacions ecologistes i organitzacions científiques i professionals.

S'obre la porta a les aportacions de la ciutadania
El text actualitza l'últim Llistat d'espècies de 2006 i implanta un nou model per a declarar varietats de flora i fauna amenaçades. A més de la creació del comitè científic especialitzat, el Reial decret obre la porta a la iniciativa ciutadana, de manera que, una vegada entre en vigor, els particulars podran proposar la inclusió, exclusió o modificació de categoria d'una espècie del llistat, que serà elevada al dictamen del comitè d'experts.

898 les espècies amenaçades

Encara que en certa mesura el llistat inclòs en el text subscrit avui és provisional (seran els científics qui determinin una relació d'espècies amenaçades definitiva una vegada es creu el comitè), aquest ha elevat a 898 les espècies amenaçades, el que suposa un increment en el grau de protecció de 327 espècies. En concret, incorpora 288 noves espècies protegides per Convenis dels quals Espanya forma part i directives europees subscrits per Espanya, i incrementa de categoria de protecció un total de 39 espècies que ja estaven en l'anterior Catàleg.

Les Comunitats Autònomes podran augmentar, però no rebaixar, la protecció de les espècies incloses al Catàleg
Les espècies estan repartides en dues grans categories: "en perill d'extinció" i "vulnerable". El fet que una espècie estigui inclosa en el Llistat nacional suposarà que haurà de comptar amb un pla de gestió i conservació, i que les Comunitats Autònomes podran augmentar, però no rebaixar, la protecció a cap de les espècies incloses en ell.

Les organitzacions ecologistas es mostren satisfetes, però critiquen la no inclusió d'algunes àrees boscoses, com els boscos de sebadales de Canàries
Les principals organitzacions ecologistes a nivell nacional han aplaudit la decisió del Consell de Ministres i han considerat que el text d'avui suposa un avenç enfront de l'esborrany del Real Recreto i al que les ONG van presentar al•legacions per considerar que rebaixava la protecció de 12 espècies d'aus, 6 de flora, 4 rèptils, 13 de peixos, 3 d'amfibis i 4 de rèptils.

Organitzacions com Oceana han considerat un "pas rellevant" que el Govern hagi fet cas d'algunes de les seves peticions incloent en el Llistat aquests quatre tipus de taurons, la manta ratlla i la Posidònia oceànica.

No obstant això, el director de Conservació de Oceana Europa, Ricardo Aguilar, ha opinat que el document "deixa fora els boscos de sebadales de Canàries, que són prades marines essencials per a la conservació de nombroses espècies i que estan amenaçades per la construcció d'infraestructures costaneres". Aguilar també ha advocat perquè el Llistat i el Catàleg d'Espècies sigui "una eina en constant actualització i revisió per a adaptar-se als ràpids avanços científics que s'estan donant en el mitjà marí".

Per la seva banda, Luis Suárez, responsable Biodiversitat de WWF, ha considerat que el Reial decret "és important com primer pas per a renovar el Llistat d'espècies", però que "l'important" és que "fixa els mecanismes per a poder actualitzar aquest Llistat d'acord a la coherència de criteris científics, i al marge de les ingerències econòmiques i polítiques".
Article: MónSOStenible
Font: Agència efe

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook