Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Dimecres, 11 de desembre del 2013

El Montseny, més reconegut i més protegit

La Unesco ha reconegut l'experiència del Montseny a les reserves de la biosfera com el primer projecte català inclòs en el registre de les Millors Pràctiques de Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial d'aquesta institució. Aquest reconeixement donarà una projecció internacional important a tot el territori del parc natural. Amb 32.000 hectàrees de superfície, el Parc Natural del Montseny és el més gran de Catalunya, després del Cadí-Moixeró.
El Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco ha reconegut el projecte "Metodologia per a l'inventari del patrimoni cultural immaterial: l'experiència del Montseny a les reserves de la biosfera" com el primer projecte català inclòs en el registre de les Millors Pràctiques de Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial d'aquesta institució. Aquest reconeixement donarà una projecció internacional important a tot el territori del parc natural. Així, la Unesco reconeix el treball de recerca que s'ha dut a terme durant dos anys per inventariar el patrimoni immaterial de la zona i que ha estat promogut pel Centre Unesco de Catalunya amb la col·laboració de la Reserva de la Biosfera del Montseny, el Museu Etnològic del Montseny La Gabella d'Arbúcies, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per mitjà de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural, i les diputacions de Barcelona i Girona.

El projecte es va començar el 2009 i es va acabar el 2011, i en l'inventari hi ha bàsicament cinc grans grups: tradicions i expressions orals; arts de l'espectacle; pràctiques socials, rituals i esdeveniments festius, coneixements i usos relacionats amb la natura i l'univers, i tècniques artesanals tradicionals. S'hi recullen des de llegendes fins a dites i refranys, endevinalles, vocabulari autòcton i creences, cançons i danses, jocs, festes, pràctiques sobre el medi natural i oficis tradicionals, entre d'altres.

Tal i com comenta la directora del Parc Natural del Montseny, Joana Barber, «aquest inventari ens permetrà transmetre tot aquest llegat de pares a fills i d'avis a néts i preservar en el temps tota aquesta riquesa cultural i popular».

La participació de prop de 150 persones, entitats i institucions del Montseny va permetre identificar 279 elements del patrimoni cultural immaterial. La coordinació de l'inventari va anar a càrrec de Lluís Garcia Petit (expert en patrimoni cultural immaterial) i Sara Batet (ambientòloga).

El Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO, reunit a Bakú (Azerbaidjan), va fer públic el reconeixement el 4 de desembre

En el marc de la trobada del Comitè Intergovernamental, el director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura, Lluís Puig, ha destacat que "és un reconeixement del qual en podem gaudir plenament, però a la vegada també és un repte per seguir treballant fort i de valent en aquesta línia. Ens ofereix la possibilitat d'atendre altres països i ONG que vulguin aplicar aquest mètode en els seus llocs d'origen", ha afirmat.

Puig ha afegit que "s'ha posat de manifest com després de 20 anys de treball en la línia de la llei 2/1993, la nostra forma de treballar s'ha convertit en un referent per a tots els països membres de la convenció per a la salvaguarda del patrimoni cultural immaterial".

La Metodologia és un projecte pioner promogut pel Centre UNESCO de Catalunya amb la col·laboració de la Reserva de la Biosfera del Montseny, el Museu Etnològic del Montseny "la Gabella", i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per mitjà de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals. El projecte es va dur a terme de setembre de 2009 a agost de 2011.

Les principals novetats de la Metodologia és que pren com a referència el nou concepte de Patrimoni Cultural Immaterial establert per la Convenció de París (2003) i que ha estat confeccionada amb l'objectiu de servir d'exemple per a altres inventaris de patrimoni immaterial.

La Metodologia té com a punt central la participació del conjunt de la societat en la salvaguarda del patrimoni immaterial i se centra en el paper de les comunitats, els grups, i els individus que el recreen i el transmeten. La identificació dels elements que formen part del patrimoni cultural immaterial es fa a través de la documentació, el treball de camp i la participació comunitària. Els criteris de verificació es fonamenten en tres idees, que l'element infongui un sentiment d'identitat, que es transmeti generacionalment, i que es mantingui viu.

L'inventari del Montseny recull actualment 294 elements referents a tradicions i expressions orals; arts de l'espectacle; pràctiques socials, rituals i esdeveniments festius; coneixements i usos relacionats amb la natura i l'univers; i tècniques artesanals tradicionals. Per les seves característiques l'inventari no es considera tancat i s'anirà ampliant amb aportacions de col·lectius i particulars, en especial d'aquells que hi estan implicats.

Article: MónSOStenible
Font: Diputació de Barcelona-DAAM

Comparteix aquesta notícia

Eco PDF e-mail Twitter Facebook